Kada se ljubavnici dodiruju dešava se jedna fascinantna stvar zbog koje ćete i vi to češće raditi

Ako se muškarac saoseća sa svojom partnerkom, onda će se njih dvoje bolje uskladiti tokom dodirivanja. Dakle, ključ je u empatiji

  • 4

Međusobna sinhronizacija tela nastaje kada se voljeni partneri dodirnu u teškim situacijama, a usklađuju se i njihova disanja i otkucaji srca. Njihov dodir je toliko moćan da može otkloniti i bol.

Kad vidite kako LJUBAV utiče na naše TELO, više nikad nećete bežati od nje

EVO ŠTA VAM LJUBAV RADI: 5 stvari koje će vam se sigurno desiti u dugoj vezi!

Što se muškarac više saoseća sa svojom partnerkom, to će se njih dvoje bolje uskladiti tokom dodirivanja, zaključio je Pavel Goldstejn, voditelj istraživanja o bolu i načinima njenog umanjivanja. Nakon što je propratio rađanje svoje ćerke i bio sa suprugom u porođajnim mukama, zaključio je da dodir voljenog partnera ženama umanjuje bol.

"Moja žena je bila u strašnim bolovima, i sve o čemu sam razmišljao je bilo kako bih mogao da joj pomognem. Uzeo sam je za ruku i činilo se kao da je to malo pomoglo. Želeo sam da testiram koliko stvarno pomaže dodir voljene osobe kada je umanjenje bola u pitanju", objašnjava Goldstein.

Proučavao je 22 heteroseksualna para, između 23 i 32 godine, koji su već duže vreme zajedno, pa im je dao seriju testova koji su reprodukovali različite scenarije iz porodilišta.

Parovi koji su sedili jedno pored drugog bez dodirivanja, sinhronizovali su se do određene mere, ali kada je žena osetila bol, a muškarac je nije mogao dodirnuti, ta sinhronizacija je nestala. U slučaju kada je mogao da je držati za ruku, njihova usklađenost se nastavila, a njegov dodir je smanjio njenu bol.

Foto: Profimedia

"Čini se da bol u potpunosti prekida ovu sinhronizaciju među parovima, a dodir je vraća ", rekao je Goldstein.

Ispostavilo se i da je muškarac svojim iskazivanjem saosećanja značajno pomogao ženi i na taj način, umanjivao njenu bol. Činjenica je da što su parovi bili više psihički sinkronizovani, to je bol bila manja.

"Dodir ima umirujući efekt i smanjuje bol," zaključio je Goldstein.

Ljudi inače podsvesno sinhronizuju svoje korake s onima s kojima hodaju ili kopiraju ponašanje prijatelja tokom razgovora. Dok gledamo emotivan film ili pevamo zajedno, otkucaji srca i respiratorni ritmovi takođe se sinhronizuju, pokazala su nedavna istraživanja.

Ljubavni parovi su posebna priča. Njihovi kardiorespiratorni i moždani talasi su usklađeni, što je zaista fascinantno.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA