Recept Svetog Trifuna za pronalaženje ljubavi: Pridržavajte se sledećih uputstava, ali teško vama ako vidite ovu pticu

U Velikoj Britaniji i Italiji, neke devojke su ustajale pre izlaska Sunca na Svetog Valentina i stajale kraj prozora gledajući za čovekom koji će prvi proći. Tada se verovalo da će prvi čovek koga devojka vidi imati sličan izgled njenog budućeg supruga

  • 0

Ukoliko i dalje pokušavate da pronađete ljubav svog života, današnji Dan zaljubljenih mogao bi vam pomoći u tome. Naravno, da bi se to desilo morate se i sami malo potruditi i ispoštovati uputstva.

Pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva danas obeležavaju Svetog Trifuna. Ovaj svetac, Sveti Trifun, živeo je u 3. veku nove ere u Maloj Aziji. Legenda kaže da je imao čudotvorni dar lečenja i da je njime uspeo da "od zlog duha" izleči ćerku rimskog cara Gordija.

Sveti Trifun danas otkriva kakva nas godina čeka: Jedna stvar mora da se desi da bi sve bilo dobro

Verujući u čudnu moć molitvenog zastupnistva svetog mučenika Trifuna, Srpska pravoslavna crkva ustanovila je naročiti molitveni čin. I zato, ukoliko želite da vam Sveti Trifun pomogne u pronalaženju ljubavi, uradite sledeće:

Pixabay

Uđite u dvorište crkve, ili sopstveno dvorište u ponoć. Bacite semenke (poput semenki suncokreta) preko vašeg ramena izgovarajući sledeće:

"Raspršavam ovo seme zaljubljen/a,

Ovo seme posejaću u ljubavi,

Ti, koja si moja prava ljubav,

Dođi po mene i ostani dok raste,

Baš kao i moja ljubav prema tebi."

Nekada su devojke u noći pred Dan zaljubljenih uzimale pet lovorovih listova koje su posipale ružinom vodicom i ostavljale u uglu svog jastuka. Pre odlaska na spavanje recitovale su kratku molitvu: "Dobri Valentine, budi ljubazan prema meni u snovima, dozvoli mi da vidim svoju pravu ljubav." Verovalo se da se tada može videti lik svog budućeg muža u snovima.

U Velikoj Britaniji, žena bi napisala imena svojih simpatija na male komadiće papira, koje bi stavljale u glinene kuglice. Kada bi kuglice pale u vodu, verovalo se da će ona kuglica iz koje se prve odvoji papir i izađe na površinu biti čovek koji je njen budući suprug.

Foto: Telegraf

U Velikoj Britaniji i Italiji, neke devojke su ustajale pre izlaska Sunca na Svetog Valentina i stajale kraj prozora gledajući za čovekom koji će prvi da prođe. Tada se verovalo da će prvi čovek koga devojka vidi imati sličan izgled njenog budućeg supruga.

Cvet koji je posebno vezan za Dan zaljubljenih je ljubičica, ima posebnu konotaciju, jer legenda kaže da su ljubičice rasle oko prozora zatvora gde je bio zatvoren Sveti Valentin. U jeziku cveća, ljubičasta je simbol vernosti u ljubavi.

Foto: Wikipedia/Pinosavac

Postoji puno verovanja vezanih za ovaj praznik. Posebnu pažnju treba obratiti na ptice koje se tog dana vide. Ako ovog dana devojka vidi goluba, veruje se da će se udati za čoveka dobrog srca, ali ako vidi vrapca udaće se za siromašnog čoveka.

Nije dobro ukoliko devojka vidi sovu, jer se nikada neće udati. Ako devojka ovog dana vidi pticu štiglica (češljugar) znak je da će se udati za bogatog čoveka.

Foto: Pixabay

Veruje se da posle ovog dana zima polako počinje da popušta – to Sveti Trifun na svoj praznik pobode u zemlju ugarak i sneg počne da se topi.

Sveti Trifun slavi se kao krsna slava, a naročito među gostioničarima. Stari običaj kaže da kafedžije, ako žele da im posao dobro ide i naredne godine, danas nijednom gostu ne smeju da naplate vino. Zato, požurite u kafane i podsetite vlasnike na ovu tradiciju!

Sveti Valentin nikako ne može biti zamena za svetog Trifuna jer je reč o dva potpuno različita sveca.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA