≫ 

Formula za srećan brak: Evo zašto se parovi koji su dugo zajedno više šale i smeju nego što se svađaju

Ukoliko se svađate sa partnerom u ranoj fazi veze sigurno se pitate kada će to da prestane

  • 2

Prema nedavnom istraživanju, svađe se dešavaju tokom rane faze i u srednjem periodu braka, a kasnije ih zamenjuju šale i smeh.

Istraživači sa Univerziteta Kalifornija nedavno su ispitivali kako se razvija dinamika između supružnika s vremenom. Tim je pratio 87 heteroseksualnih parova tokom 13 godina od kojih su svi bili u srednjim godinama ili stariji.

Svađe su uobičajene na početku veze i braka. Foto: Pixabay.com

Parovi su bili starosti između 40 i 50 godina, bili su u braku najmanje 15, ili su imali između 60 i 70 godina i bili u braku najmanje 35 godina. Kontaktoirali su parove tri puta tokom tih 13 godina. Došli su do zaključka da su s vremenom parovi počeli sve više da uvažavaju jedno drugo i pokazuju pažnju, da uživaju u vezi i zajedničkom humoru, a da se sve manje svađaju i kritikuju jedno drugo.

Uprkos gubitku prijatelja i članova porodice, stariji ljudi u stabilnim brakovima su relativno srećniji i imaju manje izražene probleme sa depresijom i anksioznošću.

Ipak je sve to mladost ludost. Foto: Pixabay.com

- Što više vremena provodite u vezi to ste sinhronizovaniji. S vremenom delite više uspomena, interesa, prijatelja i počinjete da mislite skoro kao jedno. Zbog toga ne iritirate jedno drugo i ne svađate se kao nekada, rekao je Džejms Pris ekspert za zabavljanje i veze.

Duge veze i brakovi zasnivaju se na prihvatanju više nego na ljubavi. Shvatate da nijedno od vas nije savršeno i učite kako da jedno sa drugim što bolje funkcionišete.

(Telegraf.rs/independent.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bana

    22. decembar 2018 | 14:43

    Formula za srecan brak je bliskost i sto vise smeha a bez kritikovanja

  • Kosovka

    23. decembar 2018 | 06:35

    Srecan brak ..tolerancija Postovanje.Bilo nekad odkako ovajoj jovan obilazi kladionice i sve dade i sce raprodade Ode sreca ..zdrav razum.odeee

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA