≫ 

Srpski narodni običaji koje današnji mladenci više ne poštuju: Da li ih treba vratiti u modu?

Svadbarskih običaja u Srbiji ima mnogo, a danas su neki od njih potpuno zaboravljeni

  • 16

Današnji parovi gledaju da po svaki cenu izbegnu stare običaje koji su se nekada strogo poštovali na svadbama.

Narodno verovanje je da je najbolje svadbu da pravite u septembru u crkvi jer će vam život biti dobar i bogat.

Vremenom mnogi običaji su se izgubili, ali su se i vraćali prilagođeni savremenom društvu.

Venčanje, Mladenci, svadba Foto-ilustracija: Pixabay

Srpske svadbe su skup religijskih, mitoloških i magijskih radnji, protkanih folklornim sadržajima.

Jedan od najpoznatijih običaja na svadbama je gađanje jabuke. Naime, kada mladoženja ide po mladu, običaj je da mladin otac postavi jabuku na najviše drvo u dvorištu, a mladoženja ne može da odvede mladu iz doma dok ne pogodi jabuku.

Drugi običaj s jabukom je da se ona napuni novčićima i prilikom ulaska u kuću baca se preko krova zbog sreće.

Mladenci Marija i Miloš Čolić iz Toplice Foto: Branko Miljuš

Pri dolasku u mladoženjinu kuću svekrva nevesti daje sito sa žitom. Nevesta žito baca sa sve strane ispred kućnog praga, a sito baca na krov. Verovalo se ako sito ostane na krovu, brak će biti plodan i uspešan, a ako padne, mlada i mladoženja će se brzo rastaviti.

Mlada na dan venčanja ne bi trebalo da nosi bisere jer oni simbolizuju suze. Ako ih bude nosila verovanje kaže da će tokom braka nesrećna.

Predanje takođe kaže da pre odlaska u crkvu mlada treba da nazdravi sa svatovima. Piće pije iz staklene čaše i baca je na pod. Ukoliko se čaša razbije rodiće muško dete, a ako se ne razbije rodiće žensko dete.

Venčanje, svadba, mlada, mladoženja, tuzna mlada, brak Foto: Pixabay

Nakon što se mlada i mladoženja izjasne da su saglasni da stupe u brak običaj je da neko od supružnika nagazi drugog. Onaj ko to uradi prvi vodiće glavnu reč u kući.

U nekim delovima Srbije običaj je da mlada posle ponoći skine venčanicu i obuče crvenu haljinu jer je to dobra sreća za veliku ljubav u braku.

Još jedan stariji običaj koji se u nekim delovima Srbije i dalje ceni i poštuje je buklija.

venčanje Foto: Pixabay.com

Buklija je tradicionalni način pozivanja gostiju, a on ima i svoju simboliku – da se sabotiraju uroci i sa mladenaca okrenu zle oči, pa mladoženju prate prijatelji i kumovi u drugom vozilu (konju, kočiji,a danas automobilu).

Buklijaš je najčešče mladoženjin mladi rođak ili ređe njegov otac, stari svat, a on ide kod svatova sa buklijom i obaveštava ih i o srećnom događaju i poziva ih na svadbu. To se radi nekoliko nedelja pre venčanja. Buklija je zapravo čutura ispunjena rakijom, a ređe vinom i okićena maramom ili peškirom i cvećem.

Venčanje, mlada, mladoženja, brak, vencanica, burma, burme, bidermajer Foto: Pixabay

Nekada je bio običaj da kada svatovi pristignu u mladoženjin dom, svekar doda nevesti muško dete- nakonjče koje ona tri puta okrene, podigne i poljubi, a potom i daruje. Verovalo se da se tako obezbeđuje plodnost mlade i nastavak loze po muškoj liniji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djuradj

    31. jul 2019 | 14:33

    Sada je glavni obicaj da je mlada na vencanju trudna:)

  • Stam

    31. jul 2019 | 13:46

    Običaji su nepotrebni. Ako se kao pravoslavci vencavamo u crkvi, zar nam to nije dovoljno da verujemo da će nam biti dobar brak, pa pored toga još dodajemo paganske običaje ako Bog zakaže, mislim ono, gluposti! Ili verujemo u Boga ili ne. Ne može i jedno i drugo. Kao fotograf nagledao sam se mnogo tih običaja, evo prošle subote, fotografišem ja svadbu, i pored kapije stoji cica i drži petla u ruci, ja rekoh, sigurno će dati nekome kao poklon. U dvorištu su bila dva auta, jedan sa mladencima a drugi sa starim svatom čini mi se. Ja vec fotkam neke druge stvari, kad kolega kaže, dodji slikaj ovo: prišao cici još jedan cica i uhvatiše onog petla (živog naravno), jedan za noge drugi za glavu, i počeše da ga razapinju i iscupase mu glavu, i onda krvlju namazase asfalt preko kojeg treba da dodju ona dva auta. Kad se nisam srušio tu pred ljudima jbt! Na mojoj svadbi nisam imao ni jedan običaj, samo crkveno vencanje,.

  • Jovan

    31. jul 2019 | 14:29

    Čime da gadjamo jabuku? Kad ni praćku nesmes imati odmah u pretres.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA