• 2

Šta je nebinarnost? Ovo su javne ličnosti koje se ne identifikuju ni kao muškarci, ni kao žene

Sem Smit, engleski pevač i tekstopisac, želi da mu se drugi obraćaju u množini

  • 2

Glumica Rouz Mekgaun, pevač Sem Smit, rijaliti ličnost Džonatan Van Nes i druge javne ličnosti žele da im se drugi obraćaju koristeći zamenice u množini (oni).

- Osećam se kao žena isto onoliko koliko i muškarac - izjavio je Sem Smit. Sebe je nazvao "nebinarnim", odnosno "dženderkvir", rekavši da se nikad nije osećao kao tipični muškarac. Istakao je da je oduvek vodio rat u svom umu, pa je kao tinejdžer nosio žensku odeću i šminku.

Sem Smit

Foto: AP/Tanjug

- Ponekad razmišljam kao žena. Zapitao bih se i da li želim da promenim pol - iskren je Smit.

Opšta definicija za nebinarnost, tj. dženderkvir, je ta da je to sveobuhvatna kategorija za rodne identitete koji nisu isključivo ni muški ni ženski. Ove osobe u svom rodnom izražavanju ispoljavaju kombinaciju muževnosti i ženstvenosti, ili nijedno. Rodni identitet je odvojen od seksualne ili romantične orijentacije, pa dženderkvir osobe imaju više seksualnih orijentacija.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Nox

    Zasto jednostavno ne prihvati da mu je potrebna pomoc?

  • Ja se

    oduvek osećam kao toster i hoću da mi se obraćate sa " gospodine tosteru". Uveče se ponekad izjednačavam sa gril tiganjem. Izuzetno u retkim prilikama se identifikujem kao veš mašina. Ne, nisam odlepio. Može mi se, 21. vek

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima