• 0

Želite da ostvarite sve svoje ciljeve? Usvojite ove 4 navike

Koje ciljeve želite da realizujete što pre? Verovatno nemate problem sa nabrajanjem istih, ali šta vas sprečava da ih sprovedete u delo?

  • 0

Život ima običaj da upropasti naše savršene planove, ali u više situacija sabotiramo sami sebe. Tražimo izgovor kako bismo opravdali činjenicu da nismo ostvarili određeni cilj, sami sebi postajemo najveći neprijatelj. Došlo je vreme da tome stanemo na put. TED talks predavači su napravili kratku listu sugestija, koje bi trebalo da vam pomognu da ostvarite svaki cilj koji ste zamislili.

 1. Definišite svoje strahove, a ne ciljeve

Razmislite koje ciljeve ostavljate za "pravi trenutak"? Šta je to što vas zadržava? Čega se plašite? Na parčetu papira napišite najgore stvari koje vam se mogu dogoditi, ako ne uspete da ostvarite određeni cilj. Razmislite šta ćete uraditi kada se to desi i šta biste mogli da uradite da sprečite negativan ishod.

Ovaj način sagledavanja situacije vam može pomoći da razbijete ciklus "samoparalize".

2. Izbacite reč "dobro sam" iz svakodnevnog života 

Zašto su vaši ciljevi poslednja rupa na svirali? Upravo zbog tog "dobro sam" stava. Ta grozna konstatacija vam govori, da je OK što ste nezadovoljni poslom koji obavljate, da je OK što imate višak kilograma i što ste u lošoj vezi. Čini da zaista poverujete, da je sve u vašem životu sasvim dobro i da nemate potrebu da bilo šta promenite.

Potrebno vam je buđenje. Vreme je da prestanete da se zadovoljavate osrednjim stvarima u životu. Postavite prioritete, tako da umesto "dobro sam", budete sjajno, odlično i super.

3. Radoznalo pristupite svojim preprekama

Psihijatar Džudson Bruer kaže da se često možemo naći u situaciji, u kojoj nam sićušni glas u glavi govori kako bi bilo mnogo bolje da gledamo Netfliks, umesto toga što trenutno radimo. Ne bi trebalo da se prepustimo ovoj potrebi, već da je ispitamo. Radoznalost je oduvek bila najbolje oružje protiv odvlačenja pažnje.

Kada nešto radite ili stvarate, obratite pažnju o čemu još razmišljate. Da li vam je dosadno? Da li ste uplašeni ili frustrirani? Ovo saznanje vam može pomoći da shvatite šta vas koči, kako biste to rešili i nastavili da stvarate.

4. Prigrlite svoje male pobede

Iza svakog trijumfa se krije mnogo malih pobeda. Slavite sve te sitne uspehe, oni su vas približili konačnom trijumfu. Male pobede su bitne, jer vam pokazuju koja strategija funkcioniše, koje segmente možete poboljšati, kako biste sigurno stigli do cilja.

Majstorstvo nije povećenost cilju, već konstantna potera. Kada prigrlite sve svoje male pobede, možete sebe gurati da ostvarite mnogo više, nego što ste ikada sanjali da možete.

Video: Natasja je otkrila meditaciju koja za samo 20 minuta otklanja stres, a zna i kako vi možete da promenite svoj život za 5 dana

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima