• 2
 ≫ 

Koliko zaista vladamo ljubavnim jezikom i koliko je on važan?

 ≫ 

Da bismo dobili ono što nam je potrebno da se osetimo voljeno, najčešće treba samo da zatražimo

 • 2

Mnogi ljudi se osećaju najvoljenije kada čuju ono čuveno „volim te“, ali, sa druge strane, za mnoge kojima ljubav predstavlja više od reči, mnogo je značajnije kada uradite nešto kako biste pokazali svoju ljubav. Drugim rečima, dela su glasnija od reči.

Osvrnimo se za trenutak na teoriju, za one koji nisu dovoljno upoznati sa pojmom „jezik ljubavi“. On je predstavljen u najprodavanijoj knjizi Dr Garija Čepmena „Pet ljubavnih jezika“.

- Ljubavni jezici su specifični načini na koje je svaki pojedinac u stanju da primi i vrednuje ljubav – kaže Kendra A. Ohora, doktorka medicine i vlasnica i terapeut „HarCo“ centra za brak i poprodičnu terapiju.

– Doktor Čepmen sugeriše da će, kada vam ponestane energije, biti neophodno više ljubavi kako biste održali normalnu sposobnost funkcionisanja. Ukoliko nailazite na prazninu u vašoj vezi, tada je znatno teže biti ljubazan, velikodušan, obziran i nesebičan.

Dok su četiri jezika veoma razumljiva – fizički dodir, afirmativne reči, primanje poklona i kvalitetno provedeno vreme, uslužno ponašanje je pomalo teže za shvatanje.

Doktorka Ohora kaže da neki opipljivi primeri uslužnog ponašanja uključuju preuzimanje dela obaveza svog partnera, punjenja rezervoara njegovog automobila ili rađenja kućnih poslova poput pranja veša i sudova. Ali, u uslužno ponašanje može spadati toliko puno stvari, pa odakle uopšte početi? Kako da znate da radite pravu stvar?

Prema sajtu wellandgoo.com, ne mora biti toliko teško koliko isprva može izgledati!

Recite partneru koji je vaš ljubavni jezik

 

Prvo i najvažnije, ključ za svaku uspešnu vezu je komunikacija, a ona uključuje i razgovor o ljubavnim jezicima.

- Uverila sam se da mnogi parovi ne sarađuju kada su u pitanju apstraktni ili dublji psihološki aspekti veze. Ne možemo očekivati od našeg partnera da zna na koji način nam najviše odgovara da primamo ljubav. Dovoljno je teško spoznati sebe, a kamoli druge ljude - kaže Kenda Ohora.

Ako niste sigurni na koji način da razgovarate sa svojim partnerom, ona preporučuje da napišete iskreno pismo u kojem ćete opisati vaš ljubavni jezik – na taj način ćete svoje misli uklopiti u skladnu celinu. Zatim, to pismo pročitajte partneru.

Pojasnite koja dela vam posebno znače

 

Kao i u mnogim stvarima u životu, i naši postupci se doživljavaju subjektivno. Dela koja nekim ljudima mogu mnogo značiti, drugima ne moraju značiti ni približno isto. Zbog toga je jako važno da vašem partneru objasnite šta je tačno to što vama mnogo znači i koja dela čine da se osetite najvoljenijim. Da bi sve to bilo veoma jasno vašem partneru, dr Ohora predlaže da sastavite spisak od 30 svari koje su za vas najvažnije i zamolite vašeg partnera da ih uvek ima na umu.

Ne ustručavajte se da tražite ono što želite

 

Mnogim ljudima nije prijatno kada pitaju za usluge ili traže određene stvari. Ali, u traženju ljubavi nema ničeg pogrešnog. Zbog toga, budite slobodni da od partnera tražite ono što vas ispunjava, i zbog čega ćete se osetiti voljeno. Budite sopstveni advokat. Ne očekujte da vaš partner uvek zna šta vam treba i kada vam to treba.

Tražite, naravno, na lep i prijatan način!

sneg par ljubav veza

foto: pixabay.com

Pokažite na koji način želite se delo izvrši

 

Za osobu kojoj su dela osnovni jezik ljubavi, uspešnost izvršavanja dela podjednako je važna kao i namera da se ono izvrši. Zbog toga se preporučuje da partneru pokažete na koji način želite da bude izvršen neki zadatak. Ukoliko sami budete morali da ga ispravljate, to će poništiti čak i dobru nameru. I ovde je jako važan način na koji objašnjavate – morate koristiti ljubazan ton, nikako šefovski.

Odajte priznanje partneru

 

Kada vaš partner učini nešto za vas, važno je odati mu priznanje i zahvaliti se za ljubav koja vam je pružena.

- Ovo podseća vašeg partnera da cenite to što je učinio za vas. Ovo nije tapšanje po ramenu zbog toga što su preuzeli svoj deo brige o domaćinstvu ili svoj deo obaveza. Ovo je potvrda vašem partneru da vas voli na pravi način. Podsetite ga koliko vam to znači i koliko ste srećni.

Sve u svemu, zalaganje za sebe i svoj ljubavni jezik i odavanje priznanja vašem partneru kada učini da se osećate voljeno je čista „win-win“ situacija za svaku vezu.

- Obe strane će se osećati saslušano, vrednovano i cenjeno. Tada ćete poželeti da učinite još i više, i upravo to je najbolja izgradnja temelja snažne i dugotrajne ljubavi.

(G.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Volite se ljudi

  31. decembar 2019 | 18:27

  Komunikacija otvorena je najbitnija. Ako nam je stalo do osobe u koju smo zaljubljeni moramo pokazati emocije i reci sta nam prija. Uzajamnost je druga rec za pravu ljubav

  6
  0

  Podelite komentar

 • DARKO 100%

  31. decembar 2019 | 17:39

  Nisam znao da postoji ljubavni jezik ali znam da ima poganog,rdjavog,bezobraznog a ima onog stopreterano lepo prica e tu budite obazrvi jer nije sve med i mleko ,a ljubavni jezik moze biti u fizickoj akciji zadovoljstva partenerke

  1
  2

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA