• 3

8 koraka da prebolite bivšeg: Dajemo vam savete kako da iz veze izađete što bezbolnije

Gotovo svako je nekada u životu doživeo ljubavni brodolom i znamo koliko težak ume da bude oporavak nakon raskida

  • 3

Naučnici su potvrdili da se raskid veze može porediti sa gubitkom člana porodice, pa opet imate ljude koji će vam reći - samo napred, vreme leči sve.

Ipak, to nije dovoljno. Najbolje bi bilo da osmislite plan kojim ćete se voditi tokom preboljevanja veze, dok ne dođe trenutak da vreme zaista izleči sve.

Ovih 8 strategija vam mogu pomoći u tome:

1. Imajte period žaljenja

Naš mozak raskid povezuje sa bolom. Zapravo, psihološka patnja može biti toliko iscrpljujuća da, u slučaju venčanih parova, samo razdvajanje od partnera uzrokuje mnogo više stresa nego smrt bliske osobe. Na neki način i u ovoj situaciji nešto umire: vaša veza i budućnost koju ste zajedno gradili.

Zato je dobra ideja da prođete kroz period žaljenja i da nekako prihvatite da je svemu došao kraj.

2. Ne upadajte u zamku idealizovanja vaše veze

Veze nisu savršene. Kao i uvek, posle raskida mi zaboravljamo one teške delove, romantizujemo one lepše i idealizujemo svoje bivše. Umesto glorifikovanja prošlosti, pokušajte da napravite listu onoga što je vezu dovelo do kraja. To, naravno, treba da uključi i ponašanje vašeg bivšeg partnera i njegove mane. Možda ovo i nije bio pravi trenutak za vas, a možda ste i imali različite ciljeve. Ostavite tu listu na vidljivom mestu tako da je, svaki put kad “osetite potrebu” da ga pozovete, pogledate i setite se zašto nije vredno pokušaja.

 3. Promenite svoj način razmišljanja i svoje saveznike

Studije su pokazale da je najteži korak pri pokušajima da zaboravite svog bivšeg to što ga još uvek vidite kao svoju podršku i nekoga ko će biti tu za vas, kao saveznika.

Pokušajte da promenite svoj način razmišljanja i da shvatite da vaš mozak može da promeni tu vezanost koju imate. Odvojte se od bivšeg tako što ćete ga zameniti nekim drugim ko vam je blizak i ko vas bezuslovno voli: roditeljima, sestrom ili vašom decom. Oni vam mogu pomoći da se prisetite toga ko ste vi zaista. Provodite što više vremena sa njima i istrenirajte mozak tako da ubedite sebe da bliskost i sigurnost ne moraju uvek da dolaze od vašeg bivšeg.

 4. Odbijajte “zahtev za prijateljstvo”

On će vam možda reći kako bi bilo sjajno da ostanete prijatelji. Ali ne, ne možete biti prijatelji i to odlično znate. Nemojte se zavaravati bez obzira na to da li ste vezu prekinuli na dobar ili loš način. Ne možete odmah ostati prijatelji. Nastavljanje druženja dok vam je srce još ranjivo vodi samo ka još većem bolu, stresu i verovatno najgorem iskustvu raskidanja veze.

Prijateljstvo postojati jedino kada ni sa jedne strane nema više nikakvih emocija.

raskid, depresija, tuga

Pixabay

5. Eliminišite mogućnost kontakta

Jednom kada shvatite to da vaš bivši partner nije vaš saveznik, potrudite se da nemate kontakt sa njim na bilo koji način. Nema telefonskih poziva, mejlova, poruka. Potrudite se da ga nemate ni na društvenim mrežama, takođe.

Moraćete da budete jaki i uporni kako biste ostvarili ovo jer će on verovatno pokušavati da ostvari komunikaciju sa vama i moraćete da mu objašnjavate zašto to ne funkcioniše i nije od pomoći.

6. Zaboravite na kontaktiranje njegovih prijatelja i porodice

Tokom veze provodimo dosta vremena sa prijateljima i porodicom našeg partnera i oni nam često postanu vrlo bliski. Međutim, kada dođe do raskida, najbolje je da izbegavate da ih srećete i da održavate kontakt sa njima. Ne samo da ćete biti u iskušenju da ih pitate za njega, nego će vas oni neprestano podsećati na vašeg bivšeg i mogu vam dati informacije o njegovom životu poput toga da li se već ponovo viđa sa nekim ili je pao u depresiju.

 7. Sklonite se od stvari koje vas podsećaju na njega

Očistite emocionalni nered i bacite, poklonite ili sakrijte sve što vas podseća na njega. Izbrišite romantične mejlove, poruke, govorne poruke, pa čak i fotografije iz vašeg telefona. Inače, svaki put kada vidite nešto što vas podseća na vašu vezu, počećete da sumnjate u to da li je raskid bio dobra odluka. Počeće da vam nedostaje bivši i maštaćete o tome kako bi sjajan život bio da ste ostali zajedno.

8. Otkrijte novu strast

Kako biste otklonili svaku misao o bolnoj mogućnosti da ponovo budete zajedno, ispunite vreme koje ste provodili zajedno nečim novim. Zbog čega ne biste otpočeli novi hobi o kom maštate već mesecima? Možda je to uzimanje časova plesa, učlanjenje u biblioteku ili isprobavanje novih recepata svakog dana… Možda čak i pronađete novi talenat, za koji niste znali da posedujete i to vam postane nova strast.

Prihvatite gubitak, isplanirajte kako da ograničite svoju patnju i počnite da zaboravljate na bivšeg.

Kako ste se vi osećali kada ste prolazili kroz svoj najgori raskid? Da li ste radili nešto što vam je pomagalo da se što pre oporavite? Da li biste podelili sa drugima to iskustvo? Nekome u vašoj okolini je taj savet možda baš potreban.

B.K.

Komentari

  • Ja

    Teško prekidam veze, ne samo ljubavne, nego i prijateljske i bilo kakve, jer se trudim da sve pokušam pre nego što odlučim da ne možemo dalje. Kada odlučim da prekinem vezu, to znači da sam vec prebolela, tako da odlazim bez patnje i ne okrećem se. 😃

  • Serdar

    Da skratimo jednostavno nadjte djetica he he he

  • Zlatka

    Htela sam da ubijem i njega i sebe pre 20 god.Skoro sam ga videla i zahvalih svim svecima što nismo više zajedno.😂😂😂

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima