• 54

Muškarac koji ubije ženu ima samo jedno na umu: "Nije u redu da ja budem nesrećan, a ona srećna"

Tragedije u kojima muškarci odlučuju da oduzmu život partnerki, ne prestaju...

  • 54

Tragedija koja je šokirala Srbiju dogodila se juče kada je pripadnik Žandarmerije Pavle R. navodno razneo automobil u kojem se nalazio s ljubavnicom, a sve zbog njene odluke da se vrati bivšem dečku.

Ovo je još samo jedan u nizu slučajeva u kojima su muškarci odlučili oduzmu život bivšoj ili sadašnjoj partnerki, pa makar i ako imaju zajedničku decu.

Ne možemo, a da ne postavimo pitanje šta je u glavi jednog muškarca koji želi da oduzme život ženi, pa makar po cenu da ga oduzme i sebi.

- Svaka iracionalnost ima neku svoju logiku. Logika ovih ljudi bi se mogla opisati na sledeći način: 'Ona je moja jedina ljubav. Kada nije sa mnom, ja užasno patim. Zato meni nema života bez nje. Mora mi se vratiti. Ako neće da mi se vrati, onda je okrutna jer me prisiljava da toliko patim. Nije u redu ja da budem nesrećan, a ona srećna. Kako je samo bezosećajna. Ako neće da bude moja, neće biti ničija. Time što odbija da se vrati ona uništava moj život, a što mi daje pravo da ja uništim njen'. Drugim rečima, ubica je želeo da se ona vrati i da se sve lepo završi, a kada nije htela lepo, moralo je ružno - pisao je dr Zoran Milivojević u kolumni za "Politiku" objašnjavajući zločine iz strasti.

Ispovest ćerke nasilnika, nasilje nad zenama

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Klinički psiholog Aleksandra Janković za "Telegraf" ističe da se zločini iz strasti uglavnom dešavaju usled patološke ljubomore. Sitni pokazatelji ovakvog stanja, prema njenim rečima su raspravljanje i raspitivanje o prethodnim odnosima, koje kasnije poprimi laganu kontrolu i stalna ispitivanja poput "ko te je zvao", "gde si bila", "sa kim si bila", "gde si do sada", "šta si radila".

Video: Stanojević: Od preko 20 ubijenih žena samo su tri za života tražile pomoć institucija

- Kada dođe do uzimanja telefona bez pitanja, gledanja liste poziva, poruka, pravljenja lažnih profila na društvenim mrežama, kontaktiranje preko njih sa partnerima, pozivanje na piće, iskušavanje, treba da se podvuče crta. Mnoge žene prelaze preko toga, proveravanje doživljavaju kao pokazatelja ljubavi, a u stvari je u pitanju nešto drugo - kaže Jankovićeva za "Telegraf" i dodaje da je alarm za beg iz odnosa i opsednutost partnerkom.

Ilustracija, nasilje nad ženama

Foto: Profimedia

Prema njenim rečima, partnerovo stoprocentno fokusiranje na vas nije dobar pokazatelj ljubavi, iako takvo ponašanje ženama prija u nekom trenutku.

- Sledeća faza u takvom odnosu je veći stepen kontrole, počinje preispitivanje o prijateljima, da li su oni zaista dobri za nju, a sve to se radi da bi partnerka bila samo njemu posvećena. Kada žena ostane bez ijednog prijatelja, partner joj uglavnom govori da neće nikada biti sama sa njim, da ima njegovu punu podršku i pažnju, a to treba da bude znak da je ljubomora došla do ozbiljne faze, posle čega dolazi do verbalne i fizičke torture, do prvog šamara, preko kojeg nikako ne sme da se pređe - ističe Jankovićeva, i dodaje kako žena kada počne da sumnja da nešto nije u redu, odmah treba da se posavetuje sa stručnim licem.

Aleksandra ističe da se ovakvi odnosi ne temelje ne ljubavi već na posesivnosti, odnosno na primitivnoj želji da se druga osoba poseduje. U takvom potpunom podređivanju traži se dokaz njene ljubavi a, naravno, što je veća sumnja da se zaslužuje ljubav, to se i veći dokaz traži.

Ako trpite nasilje ili znate nekog ko trpi nasilje, pozovite SOS telefon 0800 - 35 00 36

(*ovo je broj SOS telefona licenciranog od Ministarstva za RZBSP)

(Tara Tomović/Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lol

    Pa i nije u redu da žena unesreći muškarca i ode dalje kao da ništa nije bilo.

  • Mane

    Da skapiram slobodne žene i muskarce ali oženjenog i da pravi ovakav maskenbal to ne. Mada previše ovakvih slučajeva ima...

  • budjavi

    Komentar je da nemam komentar.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima