≫ 

Ova vest se muškarcima neće previše svideti: Ženama više stresa zadaju muževi, nego deca

Svojim voljenima često umemo dosta da otežavamo život, umesto da im olakšamo, a to dodatno narušava odnose u porodici

  • 1
stress Pixabay.com

Udate žene stresiraju se mnogo više nego one koje su slobodne, prenosi Bright Side. One, svakako imaju više izvora stresa: posao, roditeljstvo i brak i žene koje su pod stresom češće osećaju glavobolju, umor i bes. Roditeljstvo je veoma stresno, ali iznenađujuće je to što zapravo muževi ženama zadaju više problema nego deca.

Prema istraživanjima, čak 46% žena je reklo da im više stresa zadaju muževi i da to nema nikakve veze sa prevarom ili nasiljem.

Muževi se ponašaju kao velika deca

Činjenica je da se muškarci ponašaju kao deca sve do svoje 43. godine. To se ne zasniva samo na njihovim neozbiljnim stavovima po nekim pitanjima i na ponašanju, već i na njihovom ophođenju prema deci.

- Sedmogodišnjak će uvek biti sedmogodišnjak, ali tridesetpetogodišnjak koji se ponaša kao da ima 7 godina zadaje mnogo više stresa jer bi trebalo da zna malo više – rekla je jedna žena tokom istraživanja.

Očevi se, najčešće, zabavljaju sa svojom decom. Kao posledicu toga imamo to da se očevi posmatraju kao prijatelji, društvo za odmor i saučesnici u zabavnim idejama koji dozvoljavaju sve. Majke se više bave pitanjima u vezi za vaspitanjem, disciplinom, zdravljem i obrazovanjem deteta. Žene više prate dnevne navike dece, daju im savete i brane im mnoge “ludorije”. Kako se čini, mame su uvek “loši policajci”. To pogađa njihovu vezu sa decom i može dovesti do konflikta između samih roditelja.

Rešenje:

Najbolje je držati se jedinstva. Ukoliko jedan roditelj nešto zabrani deci, trebalo bi da to zabrani i drugi roditelj. Neophodno je da se roditelji slažu oko zabrana i dozvola koje uvode deci.

Takođe je veoma važno i da podele obaveze oko brige o deci tokom dana. Dete ne može da ode na plivanje, izabere vitamine i zakaže pregled kod lekara na svoju odgovornost, ali roditelji to mogu da urade za njih. I to je moment kada muž treba da uskoči i pomogne svojoj ženi. Tada majke mogu da prestanu da se fokusiraju na greške koje njihova deca prave, prestanu sve da kontrolišu i ponekad učestvuju u igrama koje muž organizuje za decu.

par svađa foto: pixabay.com

Kućne obaveze koje žena ima postaju prevelike

Studija je pokazala da jedna od 5 mama kaže da im muževi ne pomažu dovoljno oko svakodnevnih obaveza i da je to jedan od izvora njihovog stresa. Žene potroše dosta vremena na kućne poslove, dok muškarci većinu vremena utroše odmarajući se. Obaveze jedne žene podrazumevaju, ne samo kuvanje i čišćenje, već i plaćanje računa, kupovinu namirnica i planiranje budžeta.Ove aktivnosti su veoma važne za porodicu, ali postaju prevelike za samo jednu osobu.  Ovo, svakako, uopšte nije najzahvalniji posao i često i ženama i muškarcima zadaje više stresa nego kancelarijski posao, jer se u kancelariji osećaju više cenjeno. Dakle, ukoliko se žena sama brine o kući, njen stres raste.

Rešenje:

Najjednostavnije i najlogičnije rešenje je da muž pomogne ženi oko poslova u kući. Jednako podeljeni kućni poslovi su jedni od najvećih razloga za uspeh braka.

Oba supružnika treba da cene trud i rad onog drugog jer je svaki rad važan čak i ako ne donosi konkretnu zaradu u vidu novca. Ukoliko se obaveze podele na dva dela, završavaće se brže i imaće više vremena koje mogu provesti zajedno.

Žena se oseća krivom i nedostaje joj slobodnog vremena

S obzirom na sve dužnosti koje ima jedna žena, ona se može osećati kao da joj fali slobodnog vremena. To se naročito oseća ukoliko rade posao sa punim radnim vremenom, a uveče kada dođu s posla, moraju da obrate pažnju na svakog člana porodice i obave svoje kućne poslove. Ovo osećanje, takođe, vodi ka stresu. Žene pokušavaju sve da završe u roku od 24 sata, a kada se žuri, često se događaju i greške.

Odgovornost za decu, muža i kuću leži na ženi i ona onda oseća krivicu kada nešto pođe po zlu. Stres, takođe, može biti uzrokovan i krivicom.

Jedna žena je rekla: - Osećam se kao da sam shvatila mnogo toga o roditeljstvu sama, bez učestvovanja svog muža u tome. To me jako stresira jer, kada nešto pođe po zlu, odmah je sve moja krivica.

Rešenje:

Kako bi žena osećala manje stresa zbog nedostatka slobodnog vremena i osećaja krivice, muž treba da podeli sa njom, kako dužnosti oko dece i kućnih poslova, tako i brigu o porodici uopšte. Tu postoji dvoje odraslih, a ne samo jedna žena, a kada supružnici razgovaraju o problemima, zajednički donose odluke i oboje su odgovorni za njih, to im pomaže da se ujedine i reše mnoge probleme.

Stres može dovesti do razvoda i zdravstvenih problema, zato bi trebalo da se potrudite da imate manje stresa u životu sa svojom porodicom.

(B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Рј38

    28. januar 2020 | 05:44

    Свака,али баш свака жена може да има времена и за децу,и за мужа и наравно,за себе. Пошто је она "врат",треба само да окрене главу на праву страну.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA