12 iznenađujućih psiholoških razloga zbog kojih neko može da se zaljubi u vas

Možda do sada niste bili svesni zbog čega vam je neko privlačan, ali kada budete pročitali sve navedene razloge, sigurno ćete se pronaći od nekima od njih

  • 3
poljubac, par, strast Foto: Pixabay

Određeni faktori, kao što su sličnosti u karakteru, pogledi na svet, pa čak i jednostavni gestovi, mogu da utiču na to da li će se neko zaljubiti u vas. Psihološka istraživanja godinama su se bavila ovim pitanjem, pa je ustanovljeno da su neka uverenja zapravo mitovi, dok su se neki klišei pokazali kao istiniti.

Ovih 12 psiholoških razloga utiču na to da li će se neko zaljubiti u vas.

1) Pravite se da vas je teško osvojiti

Studija iz 2014. godine otkrila je da muškarce više privlače žene koje izgledaju kao da ih je teško osvojiti, koje su nezainteresovane kada im priđu. Ipak, oni zbog toga imaju manje lepo mišljenje o takvim ženama. Ako se muškarci nisu zainatili da osvoje ženu koju nije lako osvojiti, njeno ponašanje ih je odbijalo, pa su gubili interesovanje.

2) Imate poželjnu facijalnu ekspresiju

Sreća je generalno privlačna kod žena, ali, prema studiji iz 2011. godine, to nije slučaj i kod muškaraca. U ovom istraživanju je učestvovalo više od 1.000 ljudi, kojima su pokazivane fotografije osoba suprotnog pola uz pitanje koliko im je privlačna osoba koju vide. Rezultati su pokazali da su muškarci najbolje ocenjivali žene koje su delovale srećno, a najlošije one koje su se držale ponosito. Žene, sa druge strane, najviše ocene su davale muškarcima sa ponositim stavom, a najmanje onima koji su na fotografijama izgledali srećno. Interesantno je da je sramežljivost kod oba pola označena kao veoma atraktivna crta.

3) Žene preferiraju poznato, muškarci novo

Muškarcima će se pre svideti novo lice nego ženama. U jednoj studiji iz 2014. godine muškarcima i ženama je prikazana serija lica, od kojih su se neka ponavljala. Oni su posle toga pitani da odrede njihovu privlačnost. Muškarcima su poznata lica bila manje privlačna, čak i ona koja su videli samo dva puta, dok su ženama atraktivniji bili muškarci koje su videle više puta.

4) Imate mnogo gestova rukama

U studiji iz 2016. godine istraživači su posmatrali žene i muškarce tokom brzih dejtova, a njeni rezultati pokazali su da je duplo više ljudi želelo da vidi ponovo svog partnera sa dejta ukoliko je on imao izražene gestove ruku, dok oni koji su sedeli mirno nisu bili toliko poželjni.

5) Mnogo ste slični jedno drugom

Decenije istraživanja pokazale su da je stari kliše da se „suprotnosti privlače“ potpuno netačan. Partneri koji su slične naravi imaju slične životne principe, pa se bolje slažu i lakše razumeju. Ispostavilo se, prema rezultatima brojnih studija, da je ovo tačno i kada su u pitanju dugoročne veze i kada je u pitanju brak.

6) Imate tri osnovne podudarnosti

Prema radu kanadskog psihologa Erika Berna, parovi koji najbolje funkcionišu podudaraju se na tri različita nivoa. On tvrdi da svaka osoba ima tri „ego stanja“: roditelj (šta su vas učili), dete (kako ste se osećali) i odrasla osoba (šta ste naučili).

Kada su dve osobe kompatibilne, one se poklapaju u svim ovim nivoima.

Roditelj: Imate li slične vrednosti i uverenja o svetu?

Dete: Da li se zabavljate zajedno? Umete li da budete spontani? Da li smatrate da je vaš partner atraktivan? Volite li da putujete zajedno?

Odrasla osoba: Da li jedno za drugo mislite da ste oštroumni? Da li ste dobri u zajedničkom rešavanju problema?

7) Gledate jedno drugom u oči dva minuta

Tokom istraživanja psihologa Džoana Kelermana sa Univerziteta u Masačusetsu, sprovedenog 1989. godine, 72 učenika su spojena u parove i imala su zadatak da se dva minuta gledaju u oči. Oni su posle toga tvrdili da se za to vreme razvila ili pojačala privlačnost prema osobi preko puta njih. Ovo je Kelermana navelo na zaključak da duži kontakt očima može da poveže ljude i podstakne kod njih osećanje ljubavi, čak i ako se prvi put vide.

Seks, Ljubav, Veze, Poljubac Foto: Pixabay.com

8) Odgovarate na „mamce“ za pažnju i dobijate zadovoljavajući odgovor na sopstvene „mamce“

Održavanje veze zavisi od načina na koji partneri pristupaju jedan drugom. Posle 40 godina proučavanja parova, psiholog Džon Gotman tvrdi da su „mamci“ veoma bitni. Na primer, ako supruga kaže suprugu da je neka lepa ptica sletela na drvo, on može da ignoriše ono što je rekla ili da ustane i pogleda pticu, podelivši njeno ushićenje u vezi sa tim, a takav znak pažnje veoma je bitan u dugim vezama i u braku. To se pokazalo kao tačno i prilikom drugog istraživanja – parovi koji su imali momente ignorisanja razveli su se posle šest godina u 33 odsto slučajeva, dok je 87 odsto onih koji su podelili ushićenje sa svojim partnerom i dalje u braku.

9) Mirišete kako treba

Studija Univerziteta u Južnoj Kaliforniji ustanovila da je ženama tokom ovulacije privlačniji miris majice koju je nosio muškarac sa visokim nivoom testosterona. Ovo se poklopilo sa drugim instinktima koje uzrokuju hormoni: nekim ženama koje su ovulirale bili su privlačniji muškarci sa jakom vilicom.

10) Ličite na njihovu majku/njihovog oca

Jedna studija je utvrdila da su nekim ljudima privlačnije osobe koje imaju sličnu kosu i boju očiju kao njihov roditelj suprotnog pola. Osim toga, utvrđeno je da su žene koje su odgajali roditelji stariji od 30 godina manje impresionirane mladošću i da ih više privlače zreliji muškarci nego što je to slučaj kod žena sa mlađim roditeljima. Muškarcima su, sa druge strane, za izbor partnerke bile bitne samo sličnosti sa majkom i njene godine.

11) Imate psa

Tokom eksperimenta iz 2014. godine 100 Izraelki je čitalo kratke priče o muškarcima, nakon čega se ispostavilo da su oni muškarci koji su u priči imali psa poželjniji i pogodniji za duge veze. Istraživači su zbog toga zaključili da kod žena muškarci koji imaju ljubimca stvaraju utisak pažljive osobe koja je spremna da se obaveže na duge staze.

Čak i ako nemate psa, dovoljno je da budete viđeni sa njim, pa da budete privlačniji. Do tog zaključka je došla jedna studija iz 2008. godine tokom koje je mladić u dvadesetim godinama prilazio ženama na ulici i tražio im broj telefona. Ispostavilo se da je mnogo više brojeva dobio ako je sa sobom vodio psa.

12) Izgledate jednako privlačno ili manje privlačno u odnosu na partnera

Tokom jedne studije iz 2012. godine svakom od učesnika date su nasumične fotografije stranaca uz fotografije na kojima su oni smešteni pored tih stranaca. Nakon toga istraživači su ih pitali ko im je najprivlačniji, a kada su oni izabrali fotografije, ustanovljeno je da su kao one koji su ih najviše privukli označili ljude koje su smatrali manje privlačnim od sebe ili bar podjednako privlačnim.

(V. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    12. februar 2020 | 17:44

    Sve je stanje duha,snaga duha osvaja sto ni lopota i izgled ne mogu,

  • Siki💔

    12. februar 2020 | 21:45

    Darko i covek 100%u pravu ste😍

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA