"Ružni" muškarci uvek završe sa nekim lepoticama: Koje je njihovo tajno oružje?

Uzmimo za primer Vensana Kasela koji važi za jednog od najvećih šmekera u glumačkom svetu

  • 11

U bezobzirnoj igri uparivanja, obični muškarci koji nisu preterano lepi znaju da moraju biti smešni, pametni ili romantični ako žele da nadoknade spoljašnost.

Da je ovo potpuno tačno, potvrdili su i naučnici.

Naime, muškarci prosečnog izgleda odjednom postaju primamljiviji kada žena oseti njihovu maštovitu iskru.

Nažalost, u obrnutom slučaju se ne može reći isto.

Zaista, jedan eksperiment pokazuje da manje atraktivne žene čak pogoršavaju svoje šanse za uparivanjem ako pokažu da su sposobne i kreativne.

- Čini se da su kreativne žene sa manje privlačnim licima na neki način kažnjene - kaže Kristofer Vatkins, psiholog sa Univerziteta Abertai u Škotskoj, koji je autor studije.

Vatkis je prvo regrutovao grupu dobrovoljaca koji su gledali slike muškaraca i žena, ocenjujući ih na osnovu njihovog fizičkog izgleda.

Naoružan ocenom lepote, potom je iste slike poslao drugoj grupi volontera, ali je ovaj put dao više informacija o kreativnosti ispitanika.

Monika Beluci, Vinsent Kasel, Vensan Kasel Foto: Profimedia/Backgrid USA

Dok su žene visoko rangirale muškarce koji su bili i fizički privlačni i kreativni, muškarci nisu činili isto, te su žene i dalje vrednovali samo i isključivo po izgledu.

Zašto žene cene manje lepe, a pametnije muškarce?

Vatkins je ukazao na evolucijsku biologiju, odnosno skrivene kriterijume koji nas navode da tražimo najboljeg partnera kako bismo osigurali zdravo potomstvo i njegov opstanak.

- Žene su selektivniji pol kada je reč o izboru partnera, a mašta i duhovitost kod jednog muškarca su odraz njegove inteligencije što apsolutno žele da njena deca naslede - ističe on.

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA