≫ 

Kako da prekinete sve veze sa nekim ko vam je blizak i postavite granice u određenim odnosima?

Nije uvek lako reći "zbogom", a naročito kada su u pitanju ljudi koje nakon toga morate često viđati, pa ipak, postoji način da i to uradite kada je neophodno

  • 1
Razgovor, par Foto: pixabay.com

Svi mi u životu imamo ljude sa kojima bismo radije prekinuli kontakt.

Bilo da je to neki kolega koji stalno pravi planove za viđanje posle posla ili komšija u čijem društvu više ne uživate, postoje odnosi koje je, zbog blizine, teže prekinuti.

Ipak, sudeći prema stručnjacima, “raskidanje” sa takvim ljudima je izvodljivo.

- Samo zato što nekoga često viđate zbog posla ili životne situacije, to ne znači da treba da postanete prijatelji ili da održavate dobre odnose sa tim ljudima zauvek – kaže Laura Blum, socijalna radnica sa sedištem u Torontu.

Kako je ona navela, ključ za prekidanje ovih odnosa jeste kroz komunikaciju i ljubaznost.

Kako prekinuti sa nekim

Alison Šafer, stručnjak za roditeljstvo i porodični savetnik, kaže da je najbolje ukazati poštovanje prema osobi kada prekidate blizak odnos ili postavljate granice u vezi. Iako priznaje da je to lakše reći nego uraditi, važno je ostati čvrst, ali korektan, naročito ukoliko ćete tu osobu često sretati.

- Ne mora sve biti crno ili belo ili naglo. Prijateljstva su više poput koncentričnih krugova i možda nekoga samo gurate u neki udaljeniji deo, na veću distancu, nešto poput “ostaćemo u kontaktu” i “bićmo učtivi, ali nećemo deliti sve” prijateljstva – kaže Alison.

Džošua Piters, registrovani psihoterapeut sa prebivalištem u Torontu kaže da veze imaju različite nivoe intimnosti.

- U redu je održavati opuštena prijateljstva koja jedino podrazumevaju razgovore o vremenu ili o tome koliko je užasan saobraćaj bio tog jutra – kaže Piters.

- Mislite o ovim manje intimnim vezama kao o “verbalnoj igri” koja je sigurna i ponekad sveta, ali i dalje vam omogućava da se povežete – dodaje on.

Razgovarajte

Ukoliko se neko ne ponaša u skladu sa vašim ponašanjem kojim pokušavate da se udaljite od te osobe, možda ćete morati da razgovarate sa njimo o tome zog čega niste zainteresovani za prisniji odnos, savet je Alison Šafer.

- Ako postoji problem za koji verujete da ga možete rešiti, objasnite toj osobi kako se osećate i pokušajte da radite na rešenju problema. Ali, ukoliko je u vašoj glavi sve jasno i zaista ne želite tu vezu, moraćete da budete direktni – kaže Alison.

- Sa poštovanjem recite tom nekom: "Hej, ti si dobra osoba i uživala sam u tome da te bolje upoznam, ali mislim da naši životi idu različitim putevima i putanjama i želim da uložim svoju energiju u druge veze. Nadam se da me razumeš”. To je nešto što je fer, otvoreno i istinito i rečeno na način koji ne povređuje nikoga – dodaje ona.

Laura Blum je rekla da treba da se odupremo porivu da budemo zlobni i nepristojni i shvatimo svoje obrazloženje za to što želimo da prekinemo neku vezu, pre nego što okrivimo druge.

- Obavezno koristite reč “ja” i izbegavajte da prebacujete krivicu na nekoga. Recite nešto poput: “Osećam se preopterećeno trenutno” ili “ Nisam siguran da se naši stavovi podudaraju ovog puta” – kaže ona.

- Izbegavajte preterano objašnjavanje, samo postavite svoje granice i ponovite ukoliko je potrebno. Ne morate da dodajete još mnogo informacija, jer bi to moglo samo zakomplikovati stvari. Ukoliko je veza toksična ili opasna, ne treba da se bavite razgovorom i preteranim objašnjavanjem svojih postupaka – objašnjava Alison - Ili budite direktni, ukoliko je bezbedno da to uradite, ili se držite na distanci kako biste održali svoje zdrave granice.

Krajnja linija

Svi stručnjaci se slažu sa tim da “raskidanje” sa nekim nije uvek lako, ali da pomaže zadržavanje ljubaznosti i poštovanja na kraju svega.

Normalno je da prerastete neke ljude ili da ne želite više da trošite vreme na određene odnose, naročito ukoliko vas oni čine tužnim.

- Šta god da odlučite, dopustite da vas vaša intuicija vodi. Vaši instinkti znaće da li treba da ohrabrujete razgovor, tiho se uklonite ili samo odstranite nekoga – zaključuje ona.

Video: Ženska glavo, znaš li koliko je koštao ovaj prsten? Reče mladić i zaroni u akvarijum pun riba

(B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA