≫ 

Ovo morate da znate ako koristite kontraceptivne pilule, a želite dobar seks sa partnerom

Žene često menjaju svoje hormonske statuse i moždane strukture

  • 0
pilula za jutro posle, kontracepcija

Foto: Pixabay.com

Promena kontraceptivnih pilula može negativno da utiče na vaš seksualni život, upozoravaju stručnjaci.

Doktori Andrea Melcer i Đuliana Frenč sa Univerziteta Florida sproveli su zanimljivu studiju o uticaju pilula za kontracepciju na seksualni život partnera, kada su došli do iznenađujućih rezultata.

Osim što hormoni mogu da utiču na izbor partnera, oni su otkrili da će žene verovatno smatrati svog partnera "manje atraktivnim" ako prestanu da piju kontraceptivnu pilulu ili pređu na drugačiji oblik kontracepcije. 

Takođe, dr Andrea i dr Đulijana su kazali da kontracepcija utiče može imati snažan uticaj na ženske emocije. Tim je otkrio da je pilula kod žena imala dugotrajni efekat takozvanih "pivskih naočara", odnosno uticala je na to da ih seksualno privlače ljudi koji im inače ne bi bili privlačni.

- Tokom dugogodišnjih romantičnih odnosa, žene počinju i prekidaju upotrebu hormonskih kontraceptiva više puta, te tako redovno menjaju svoje hormonske statuse i moždane strukture. Takve promene mogu biti štetne za njihove seksualne odnose - ističu autori.

Seks

Foto: Pexels/W R

Njihova studija je proučavala 203 žene heteroseksualnog opredeljenja, i to do četiri godine nakon venčanja. Od njih se tražilo da redovno beleže tablete koju piju -  da li je u pitanju kombinovana kontraceptivna pilula ili ona koja sadrži samo progesteron.

Pilula suzbija hormone koji kontrolišu plodnost, koristeći sintetičke hormone.

- Hormonski kontraceptivi menjaju moždane strukture žena tako da žene koje ih koriste imaju više sive mase u mozgu, odnosno u prefrontalnom korteksu, pre i postcentralnom žiriju i donjim parietalnim lobulama - objašnjavaju autori.

Žena

Foto: Pixabay

Njihova otkrića sugerišu da žene koje su nakon udaje prestale da uzimaju kontracepciju ili su je promenile osetile su pad seksualnog zadovoljstva, u poređenju sa onima kojima nisu prepisane tablete.

Dva istraživača su radila na bezbroj projekata koji se odnose na seksualne odnose. Druge studije ovog para ranije su pokazale da kontraceptivno sredstvo može da naruši odnose i čak može da prouzrokuje njihov krah.

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA