≫ 

Ovo su glavni krivci za gašenje ljubavnog požara: Prevara nije na vrhu liste

Pravi razlozi zbog kojih parovi prestaju da budu intimni za mnoge će predstavljati iznenađenje

  • 3
Muškarac, žena, krevet, svađa, rasprava Foto: Shutterstock

Manjak intimnih odnosa nije problem sa kojim se susreću samo parovi koji su dugo u vezi - on je sve češći i kod parova koji nemaju zavidnu "kilometražu". Psiholozi su identifikovali ukupno 78 razloga koji su označeni kao "ubice strasti" sa kojima se parovi suočavaju.

Na vrhu liste nalaze se problemi koji su široko klasifikovani kao „manjak interesovanja“. I muškarci i žene - njih 1.099, koliko ih je učestvovalo u istraživanju sprovedenom u Nikoziji i Šangaju, izjasnilo se da je "druga polovina" prestala da ih inspiriše na intimnost. Odmah zatim parovi su naveli nedostatak ličnog vremena i prostora, uključujući objašnjenja poput „osećam da me partner ugnjetava“ i „umoran/umorna sam od stalnog izveštavanja o tome gde sam i šta radim“. Ostali česti uzroci su zlostavljanje drugog partnera i problemi sa karakterima, uključujući „neobičnost“ i „sebičnost“.

Gotovo 70 odsto ispitanika ukazalo je da je bar jedan faktor uzeo danak u njihovom seksualnom životu, dok je problematičnih 41 odsto ukazalo na tri ili više faktora.

- Bliskost i intimnost su najvažniji za život većine ljudi. Ipak, mnogi ljudi se suočava sa značajnim poteškoćama u tome, a poteškoće u održavanju intimnih odnosa potencijalno mogu da nanesu ljudima emocionalni bol. Prepoznavanje ovih poteškoća je prvi korak ka njihovom rešavanju i poboljšanju emocionalnog blagostanja - kaže profesor Meneleos Apostolou sa Univerziteta u Nikoziji na Kipru.

U istraživanju su učestvovali muškarci i žene čija je prosečna starost 35 godina. Stariji učesnici su češće navodili „loš seks“ i „dugo radno vreme“ kao razloge za nedostatak strasti.

Prethodno istraživanje otkrilo je neke znakove koji pokazuju da je iskra u vezi nestala; ispitanici su najčešće navodili izostanak maženja, neuspeh u zajedničkim aktivnostima, kao i izostanak inicijative "druge strane" kao objašnjenje za "manjak akcije".

Neočekivano, prevara se našla na dnu liste. Izgovori za prevaru bili su „strah od propuštanja drugih iskustava“ i nesposobnost da se „odupru iskušenju“. Seksualnu nekompatibilnost sa "drugom polovinom" ili neslaganje oko toga koliko često bi trebalo da budu intimni ispitanici su naveli kao neke od razloga koji "gase ljubavni požar u spavaćoj sobi".

Video: Osveta dečku preljubniku: Uhvatila drugaricu za ruku i poslala mu ovu sliku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA