≫ 

Novi "princip" nasilja nad ženama: Muževi dele njihove gole fotografije

Sajber nasilje nad ženama je postalo veoma učestalo poslednjih nekoliko godina

  • 0
foto Pixabay foto Pixabay

Poslednjih godina registrovan je porast sajber nasilja u ljubavnim odnosima, a upotreba digitalnih kanala komunikacije je doprinela tome.

Jedan muškarac objavlio je golu fotografiju svoje supruge, učiteljice, u Whats app grupi njenih učenika, drugi je hakovao Fejsbuk nalog svoje supruge,  a zatim pomoću jedne aplikacije postavio njenu glavu na fotografiju nage zene, a zatim je objavio na ovoj društvenoj mrežI.

Maltretiranje, vrebanje i mržnja postaju sve zastupljeniji na internetu.

- Putem pametnih telefona i na društvenim mrežama nasilni muškarci imaju još više mogućnosti da nadgledaju, ponižavaju, pa čak i prete svojim suprugama. Ovo je novi oblik nasilja nad zlostavljanim ženama koji čini njihovu situaciju još težom, često čak i nakon razdvajanja -,objašnjava Andrea Brem, direktorka Udruženja bečkih skoništa za žene, tokom konferencije za štampu na temu „sajber nasilja“.

Vređanje, maltretiranje i mržnja - sve je to sajber nasilje

Sajber nasilje se javlja u različitim oblicima: od nasilja (uglavnom javno vređanje, pretnja ili izložavanje ismevanju) preko vređanja (progonjenje osobe tokom dužeg vremenskog perioda) do „mržnje na mreži“ (obezvređivanje određene osobe).

Žena, depresija, bol, glava Foto: Shutterstock

Nova studija "Sajber nasilje nad ženama u ljubavnim vezama" Andree Brem i sociologa Elfrede Frošl,u kojoj je učsetvovalo 140 žrtava iz ženskih skloništa i 16 žrtava, takođe pokazuje koliko su počinioci perfidni.

Muškarci sprečavaju žene da nekoga nazovu ili da šalju e-mail poruku, nadgledaju mobilne telefone ili ih prisiljavaju da otkriju lozinke. To kod žena ostavlja utisak da njihov partner sve zna i ima 100-postotnu kontrolu.

Prrostorno neograničen pristup partneru omogućava muškarcima koji su skloni nasilju da pomno nadgledaju i procesuiraju dotične žene.

Prema studiji, sajber nasilju su posebno pogođene mlađe žene u dobi od 20 do 30 godina (36%) i 31 do 40 godina (31%).

Posebno ranjive grupe žena su: žene koje se bore za ljudska prava, političarke, novinarke, blogerike, mlade žene, žene koje pripadaju etničkim manjinama, lezbejke, biseksualke i transrodne žene, žene s invaliditetom, žene iz marginaliziranih skupina.

silueta, zena, depresija, tuga Foto: Shutterstock

Koje su psihološke posledice?

Psihološke, zdravstvene i finansijske posledice su raznolike i kreću se od napada panike, nesanice, misli o samoubistvu, gubitka apetita i lupanja srca do gubitka posla ili duga. Naročito je teško kada postoje deca.

Nakon razdvajanja, bivši partner ih često nadleda. Međutim, žena ne može potpuno prekinuti kontakt sa muškarcem.

Još jedan problem: Ako žrtve žele da prijave sajber nasilje, ponekad se ne shvataju dovoljno ozbiljno, a njihovi navodi nisu dovoljni.

- Postupci se često odugovlače, platforme često ne brišu objave u potpunosti, a očuvanje dokaza veliki je teret za žrt e-kaže autor studije Frošl.

Video: Poznati UFC borac Kolbi Kovington uživao u društvu porno glumica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA