≫ 

Prava ljubav ili zaljubljenost: Kako možete da prepoznate razliku?

Voleti nekoga znači prihvatiti sve njegove mane

  • 2
Horoskop Foto: Pixabay

Ljubav je malo izgubila na težini u poslednje vreme. Olako koristimo tu reč, možda i zato što mnogi mešaju zaljubljenost i ljubav. Evo kako da znate da li je to što osećate zaljubljenost ili ljubav.

Obično kada se zaljubite mislite da ste pronašli srodnu dušu, nekoga sa kim možete da provedete ostatak svog života. Vi zaista verujete da je u pitanju prava i jedina ljubav, ali neretko je to samo zaljubljenost koja brzo prođe.

Zaljubljenost bi mogla da se definiše kao emocionalno stanje koje podrazumeva zaslepljenost, strast i opsesiju drugom osobom.

Za razliku od toga, ljubav zahteva posvećenost, i kad nekog volite ulažete vreme i trud da negujete vaš odnos. Od osobe koju volite ne očekujete ništa zauzvrat.

Voleti nekoga znači ulagati sebe za dobrobit osobe koju volimo.

ljubav Foto: Pixabay

Evo kako možete da razlikujete ljubav od zaljubljenosti:

Zaljubljenost se zasniva na iluziji, a ljubav na realnosti. Voleti nekoga znači prihvatiti sve njegove mane.

Zaljubljenost neretko kreće od idealizovanja neke osobe i dovodi do stvaranja potpuno lažne slike o njoj. U stanju zaljubljenosti često niste sposobni da primetite nečije mane, te stvarate iluziju da ta osoba predstavlja rešenje svih problema.

Zaljubljenost je emotivni "roler koster", dok je istinska ljubav stabilna. Ako ste ikada imali tajnu simpatiju, verovatno se sećate da ste analizirali svaki njen pokret, pogled, komentar.

Sa druge strane prava ljubav vas neće činiti nesigurnim, i nećete osećati potrebu da se neprekidno dokazujete.

foto Pixabay foto Pixabay

Ljubav uključuje duboku i promišljenu posvećenost, dok zaljubljenost donosi nesmotrenu žrtvu. Kada nekoga volite, spremni ste da stavite njegovu sreću iznad svoje – bez ikakvog razloga.

Sa druge strane, zaljubljenost je najčešće propraćena nepotrebnim žrtvovanjem. Na primer želja da se upiše ista škola u koju ide neko u koga ste zaljubljeni, često po cenu vaše sopstvene budućnosti – ovo nikako nije zdravo niti razumno.

Zaljubljenost najčešće prati ljubomora, dok je ljubav prožeta poverenjem. Kada ste zaljubljeni u nekoga nepodnošljivo je gledati tu osobu kako se zabavlja, ili flertuje sa nekim drugim.

Uvereni ste da ta osoba pripada samo vama i osećate se loše kada vam ona ne poklanja dovoljno pažnje. 

ljubavni par foto Pixabay

Zaljubljenost se zasniva na sadašnjosti dok prava ljubav vremenom raste. Zaljubljenost se uglavnom pojavljuje iznenada pre nego što imate prilike da dobro upoznate osobu o kojoj se radi.

Dakle, da li je ljubav ili zaljubljenost?

Duboko u sebi verovatno znate da li zaista volite nekoga, ili se u vama javila zaljubljenost.

Ako je ovo drugo možda bi bilo dobro da promenite neke detalje u svojoj svakodnevici kako bi ovo osećanje prošlo.

Na primer da provodite više vremena sa prijateljima ili pronađete neki hobi koji će vam skrenuti pažnju.

Biti zaljubljen jeste osećanje kog se svi sećamo iz svoje mladosti. Kada bismo mogli da posavetujemo sebe iz tinejdžerskih dana, verovatno bismo rekli da ne treba trošiti svoje vreme na simpatije koje nam ne uzvraćaju istim emocijama.

Video: Borjanova gospođa od muža dobila zverinu od 75 hiljada evra

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stub

    6. oktobar 2020 | 11:05

    Ljubav...ljubav ZAUVJEK...

  • Sanjalica

    6. oktobar 2020 | 11:49

    Voleti nekoga je mir i stabilnost koja vremenom prelazi u ono sto postaje rutina,dosada... a zaljubljenost je sve ono sto te svaki dan pokrene da se ne osecas mrtvim...uvek biram da budem stalno zaljubljena i da leptirici nikad ne odlete iz mog stomaka !!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA