≫ 

3 zlatna saveta psihologa za srećnu vezu: Ispoštujete ih i zaboravite na probleme na ljubavnom polju

Ovo vam niko do sada nije rekao, a vrlo je važno

  • 0
Par

Foto: Pixabay

Mnogi misle da je za uspešnu vezu dovoljna velika, fatalna ljubav. Stručnjaci ukazuju na neke druge stvari.

Mit o suprotnostima

 

Postoje parovi koji se jako vole, ali imaju toliko različite predstave o tome kako veza treba da izgleda da se veoma često sukobljavaju. Zbog tih sukoba njihova veza je hronično nestabilna.

Glavna osobina parova koji su u stabilnim, uspešnim vezama, jeste to što imaju isti odnos prema važnim životnim pitanjima. Iako među njima postoje brojne razlike, ipak su saglasni u vezi sa temeljnim vrednostima i načinima na koje se te vrednosti ostvaruju. Ako se partneri razlikuju po tome koliko su im važna deca, onda se između njih pojavljuje jedna od takvih temeljnih razlika.

Posledica je da će uvek jedno biti nesrećno: ili će osoba koja želi dete, a nema ga, biti uskraćena ili će osoba koja ne želi dete, a od nje se očekuje da ga ipak ima, biti pod pritiskom.

Ljubav

Foto: Pixabay

Slično je i ako je jednom od njih važan novac, a drugome nije. Prva osoba će drugu doživljavati kao rasipnu i neodgovornu, a druga će prvu doživljavati kao materijalistu koji zbog novca zapostavlja prave životne vrednosti.

Paradoksalna osećanja 

 

Možda neki muškarci zbilja imaju visok prag tolerancije, ali postoje stvari koje većina ne toleriše svojim partnerkama. Među njima su nisko amopoštovanje, ravnodušnost prema partneru i vezi, ali razlog uvek može da bude i druga žena.

Odustanite od ideje da partner treba da se promeni! Ako ga volite, prihvatite ga takvog kakav jeste. Ako vam nešto kod njega smeta, razgovarajte o tome normalno i bez uvreda. Kritikujte postupke, a ne ličnost. Nemojte biti očajni i nezadovoljni zbog svega što on uradi ili kaže. Mnogi muškarci napuste

svoje supruge ili devojke jer su ih ove ubedile da su nesrećne samo zbog njih.

Paradoksalno, iste te žene tvrde da je baš taj čovek ljubav njihovog života! Poenta je da ne treba da mrzite onoga koga volite. Treba da budete sa njim zbog onoga što on jeste, a ne zbog onoga što želite da napravite od njega.

ljubav žena mužkarav

Pixabay.com

Takođe, ne insistirajte na besomučnim raspravama i analizama, muškarci takve priče doživljavaju potpuno drugačije od žena. Pokažite mu postupcima šta želite, a šta ne želite, sa čime se slažete, a sa čime ne. Ako ste mu bitni, shvatiće to, a vi ćete izbeći nepotrebno gubljenje energije.

Unutrašnji konflikt

 

Većina ljudi ima neki karakterističan način na koji voli i iskazuje ljubav, i taj obrazac ponavlja. Postoje, međutim, krajnje zbunjujući obrasci. Na primer, neko se jako trudi da osvoji svoju simpatiju, a kad u tome uspe, počne da se ponaša destruktivno. Kad partner to više neće da trpi, raskida. Takva osoba  tada ponovo ulaže veliku energiju da partnera vrati, da bi, kada se ponovo oseti prihvaćenom, nastavila sa nemogućim ponašanjem.

I dok jedni sa istim partnerom više puta ponavljaju ovaj ciklus, drugi, kada budu ostavljeni, rezignirano izjavljuju kako su znali da će biti napušteni.

ljubav, ruke

Pixabay.com

Čak ni ogromna tolerancija ne može da napuni sigurnošću nekog ko ne veruje da će ga iko voleti. Takva osoba stalno traži potvrde i pojačava izazove

partneru. Pred unutrašnjim konfliktom potrebe da se bude voljen i uverenja da je to nemoguće i najjača ljubav gubi trku. Čovek mora da zavoli sebe da bi osetio ljubav drugog.

Ah ljubav

Foto: Ah Ljubav

Na kioscima širom Srbije potražite novi broj magazina “Ah ljubav”. Uz primerak magazina dobićete poklon knjigu najčitanijh spisateljica današnjice.

 

Ah ljubav

Foto: Ah Ljubav

Tekst: Gordana Ačić, klinički psiholog

Video: Kaća Grujić o vezi sa Gobeljićem i znanju o fudbalu: Ljubav je pokretač svega!

(Telegraf.rs/Ah ljubav)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA