Narcisa je jako teško napustiti: Ali, ako primenite ovih 7 strategija, rešićete ga se zauvek!

Ukoliko budete bili dosledni, narcis će se sam okrenuti i otići iz vašeg života

  • 0
Tuga, tužna žena, devojka, depresija, silovanje Foto - Ilustracija: Pixabay

Ako ste ikada bili u emotivnoj vezi sa nekim ko ima narcisoidne osobine, znate koliko je odluka da ga napustite komplikovana i teška.

Jer, nacrisi su samoživi, uvek sve mora da bude po njihovom i smatraju da ste „uboli premiju“ ako su pristali da budu sa vama. Zato im je odluka da ih napustite nerazumljiva i neshvatljiva, a pre svega uvredljiva.

Psiholozi kažu da postoje četiri vrste narcisoidnih tipova ličnosti – grandiozni, ranjivi, društveni i agresivni.

Grandiozni narcisi fokusirani su na moć, novac i plen.

Ranjivi narcisi su veoma nesigurni i osetljivi na kritiku, a često izbegavaju da budu u centru pažnje.

Društveni narcisi uživaju u pažnji i moći, a simpatije okruženja stiču svojom ljubaznošću. Među njima ima mnogo filantropa koji ne pomažu druge iz želje da svet učine lepšim mestom za život, već da bi se o njima pričalo kao o dobrotvorima.

Agresivni narcisi su zli i čine sve kako bi drugima zagorčali život – spletkare, ogovaraju, šire tračeve i što se njihova žrtva više trudi da ih demantuje, to oni jače udaraju. Mnogi ih svrstavaju u psihopate.

Ukoliko želite da napustite narcisa, ovih sedam strategija može da vam bude od pomoći.

1. Ne bavite se njima

Svaki narcis želi da kontroliše razgovor i ponašanje, pa je najbolja strategija da ga jednostavno ignorišete.

Ukoliko je roditelj vašeg deteta narcisoidan tip, to će ići malo teže. Zato svedite komunikaciju na minimum i podelite isključivo one informacije koje se odnose na zajedničko potomstvo.

2. Postavite granice

Odredite vreme kada ste dostupni i ni pod tačkom razno nemojte se narcisu javljati na telefon, niti odgovarati na poruke i imejlove mimo tog vremenskog okvira.

3. Držite se plana

Bez obzira na emocije koje imate prema narcisu, trudite se da ih stavite po strani i ponašajte se prema njemu kao prema poznaniku kojem ništa niste dužni.

4. Ne verujte u ono što kaže

Narcis će reći sve što želite da čujete, samo da bi vas pridobio. Očekujte lažne izjave i lažna obećanja. Mnoštvo telefonskih poziva i hrpu poruka. Rečenice koje ne biste ni pomislili da je u stanju da izgovori ili napiše ne bi li vas zadržao. Saslušajte, pročitajte i nastavite dalje.

Zapamtite da su to samo prazne reči.

Devojka, telefon, iphone, ajfon Foto: Pixabay

5. Ne otkrivajte „slabe tačke“

Narcisi jedva čekaju da pokleknete i pokažete koje su vam „slabe tačke“ – tad su spremni da urade i nezamislive stvari samo da bi vas zadržali pokraj sebe. Ne padajte na manipulacije i ne dozvolite da saznaju kad i zbog čega se osećate loše.

6. Ne zahtevajte ništa, samo predlažite

Ako nešto zatražite ili na nečemu insistirate, narcis će jedva dočekati da vam „udari kontru“. Mudrije je da tokom razgovora samo predložite neku ideju i vidite da li će je narcis prihvatiti.

7. Zapamtite – bez emocija!

Ovo je ključna poruka. Bilo da ste srećni ili tužni, i to pokažete pred narcisom, on će se hraniti vašim emocijama. Ali, ako budete bili ravnodušni, postaćete mu nezanimljivi i ostaviće vas na miru.

Narcisoidne tipove ličnosti najviše izluđuje igra „toplo – hladno“. Zato jednom u 10 slučajeva možete da reagujete na njihove manipulativne izjave i gestove, a najčešće ih ignorišite - to će ih naterati da vas ostave jednom za svagda!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA