"Muž i ja želimo bebu, ali sam ja potpuno nezainteresovana za vođenje ljubavi. Svi nas pritiskaju"

Ispovest žene na pragu tridesetih

  • 3
zaljubljeni ljubavni par razdor razlaz svađa ljubavna, impotencija, prevara razvod Foto: Shutterstock

Nije retkost da želja za potomstvom u nekom periodu nadvlada mogućnosti zaljubljenih parova. Sa tim problemom suočavaju se i Ivana i Dejan.

- Imam 28 godina, a moj suprug 29 – priča Ivana. – Dejan i ja smo se kratko zabavaljali, a u braku smo tri godine i nikada do sada se nismo posvađali. Naš brak je idealan, svi koji nas poznaju kažu da smo rođeni jedno za drugo.

Ivana kaže da su ona i Dejan od početka braka maštali da imaju veliku porodicu.

-Ali, u poslednje vreme roditelji i prijatelji nas svaki čas zapitkuju da li ’ima nešto novo’. Znamo na šta misle, svi očekuju da ćemo im saopštiti da sam u drugom stanju. Međutim, kako vreme prolazi, ja sve više gubim želju za seksom.

Kad se uveče vratim kući s posla, nije mi ni do čega osim da se izvalim na krevet u dnevnoj sobi i gledam TV. Radim u jednoj marketinškoj agenciji, imam veoma zahtevne klijente i moram da budem maksimalno fokusirana na posao dok sam u firmi. Moj suprug radi takođe veoma odgovoran posao; i on jedva čeka da dođe kući i odmara.

Istini za volju, njegov libido nije opao, ali se trudi da me ne opterećuje svojim potrebama jer vidi da sam preumorna i nezainteresovana za seks – navodi ova mlada žena.

Zbog problema koji je muči obratila se bračnom terapeutu.

Odgovor terapeuta:

U današnje vreme mnogo ljudi se žali na slab intenzitet seksualnog života. S jedne strane, trpe pritisak zbog velikog broja obaveza, a s druge konstantno smo izloženi tenziji zbog pandemije korona virusa i vesti o broju obolelih i preminulih. Sve to može da stvori košmar u glavi, da utiče na nivo energije i volju za životom.

Kod vas dvoje se, očigledno, pojavio još jedan problem – očekivanja najbližih da se što pre ostvarite kao roditelji. Taj pritisak ume da bude strašan i da blokira libido, pogotovo kod mladih žena koje mogu sebe da dožive kao nesposobne.

Za početak, pokušajte da se ne obazirete na tuđa očekivanja. Dogovorite se sa suprugom da makar jednom nedeljno po povratku s posla odete zajedno u šetnju. Život na relaciji „kuća – posao“ ume da ubije strast za bilo kojom aktivnošću, pa i za vođenjem ljubavi. Ukoliko ste u prilici, otputujte zajedno na vikend i isključite mobilne telefone. Posvetite se jedno drugom i podsetite se zašto ste se venčali.

Niste se požalili da je suprug prema Vama hladan. To znači da ne bi trebalo da brinete da li Vas možda vara. Niste rekli ni da Vam se dopao neki drugi muškarac. Za vas dvoje ima nade, samo morate da se opustite i da ponovo vratite iskru strasti u ljubavni život.

Najzad, zapitajte se da li je gubitak libida zapravo maskiran strahom od roditeljstva? Većina mladih žena ima bojazan da neće biti dobre majke. Da li i Vi imate taj strah, i ako ga imate, zbog čega se javlja? Da li je realan ili iracionalan?

Podsetiću Vas na čuvenu rečenicu Suzan Džeferson: „Ako idete u pravcu u kom vaš strah raste, onda ste na pravom putu!“ Suočite se sa svojim strahovima i blokadama; tek kad im se dovoljno približite, shvatićete da su mali i da ste im pridavali značaj koji ne zaslužuju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bgd

    19. novembar 2020 | 08:00

    E sestro slatka kada nemaš želju za seksom u 28 godini kada ćeš je imati u pedesetoj...

  • 7890

    19. novembar 2020 | 08:29

    Tempo života, zahtevi radnog mesta, organizacija rada, danas (više nego ikada do sada), mogu da iscrpe čoveka da mu nije nidočega. Mora čovek da se navikne da se nosi sa tim. I moja generacija je imala svoje probleme, ali ne ovakve i ovolike (bar mi se čini), pa mi je, iskren da budem, mlade ljude žao, jer malo vremena imaju za sebe i osobe do kojih im je stalo, posebno partnere i decu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA