≫ 

Od euforije do disforije: Zašto se osećate tužno i slomljeno posle intimnog odnosa?

Hormoni mogu da budu krivci za ovakvo stanje, ali ne uvek

  • 2
Tuga, tužna žena, devojka, depresija, silovanje Foto - Ilustracija: Pixabay

Živimo u vremenu koje stavlja u fokus intimne odnose. O njima se priča, piše, snimaju filmovi, raspravlja na društvenim mrežama... U najvećem broju slučajeva tuđ intimni život je na meti ogovaranja, a retko ko se usuđuje da pogleda „drugu stranu medalje“ koja nije tako zabavna i blistava.

Za ljude koji se posle intimnog čina sa voljenom osobom osećaju tužno, jadno, potišteno i nesrećno to može da bude zastrašujuće iskustvo koje ih tera da se povuku u sebe.

Postkoitalna disforija ili postkoitalna tristeza je termin koji se koristi za opisivanje osećanja teskobe, plača, uznemirenosti ili melanholije posle intimnog odnosa koji je bio dobrovoljan i željen.

- Čak i kada nisam bila u vezi, postseksualna depresija prerastala je u drugačiju nijansu praznine. Uvek sam to pripisivala strahu od napuštanja – opisuje Džerilin (27) svoje epizode postkoitalne disforije.

-Počela sam da se pitam da li ostajem bez nečeg važnog svaki put kada vodim ljubav, iako sam uživala u tom činu.

Terapeutkinja Deniz Nouls tvrdi da je ovo stanje uobičajeno kod bar trećine žena na planeti i da se javlja barem jednom u životu.

- Nije retko kada se osećate tužno posle vođenja ljubavi. To nije nužno zbog traume ili zbog toga što ste zažalili što ste bili intimni sa nekim – kaže Deniz Nouls.

foto Pixabay foto Pixabay

Prema njenim rečima, sve se svodi na eksploziju hormona u telu, uključujući endorfine, oksitocin i prolaktin.

- Prilikom vođenja ljubavi u organizmu se oslobađaju hormoni koji utiču na to da se osećamo sjajno. Nakon doživljenog vrhunca nivo ovih hormona opada, prelazimo od apsolutne radosti i zadovoljstva do razdvojenosti. To može uticati da se žene, ali i neki muškarci, posle intimnog čina osećaju pomalo tužno. Ali to je organska biološka funkcija koja se, u većoj ili manjoj meri, događa mnogim ljudima – objašnjava terapeutkinja.

Kad smo u stanju povišenog emocionalnog uzbuđenja, pad koji se prirodno događa može da izazove različite emocije koje nisu uvek prijatne.

Nedavna studija o ovom fenomenu otkrila je da je 46 odsto od 230 žena tokom poslednjih mesec dana „nekoliko puta“ doživelo postkoitalnu disforiju. Istraživači su otkrili da bliskost između žena i nihovih partnera nije uticala na pojavu ovog stanja. Naučnici veruju da ovo može imati evolucijsku funkciju.

Ali Noulsova naglašava da redovno osećanje neprijatnosti i tuge posle vođenja ljubavi ne bi trebalo smatrati normalnim.

- Ako se osećate loše svaki put kada vodite ljubav, a to nema veze sa uobičajenom tugom koja se javlja posle vrhunca, trebalo bi da porazgovarate sa stručnjakom. Naime, takva vrsta osećanja može da bude pokazatelj većeg problema u samoj emotivnoj vezi, što nema direktne veze sa hormonima – zaključila je Noulsova.

Video: Ekskluzivno: Nadežda Biljić otkrila najmračnije detalje odnosa s Tomom, a kad čujete šta planira...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ehhhh

    23. decembar 2020 | 08:04

    Znao sam da je evolucija kriva... Eh Darvine, Darvine...

  • oci zelene

    23. decembar 2020 | 08:07

    Interesantno, ja lično tih problema nemam. A istini za volju, popriličnu kilometražu imam, i nisam se nešto susretao sa ovakvim pojavama, nepoznate mi. Čak, naprotiv, reakcije su sasvim suprotne, najviše me nerviraju one koje posle cvrkuću, ne gase se...no, ima nas raznih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA