15 zlatnih saveta za beskrajnu ljubav i uspešnu vezu: "Brak je maraton, a ne sprint"

Poštovanje i iskrenost mogu biti ključ uspeha, ali nisu jedini faktori koji igraju ulogu

  • 3
svadba venčanje Foto: Pixabay

Sigurno ste čuli i svako malo čujete da je dobra komunikacija najvažniji faktor uspešnog braka. Da, to je sasvim tačno, ali ima i drugih stvari koje su gotovo neophodne za večnu sreću i ljubav.

Kad bolje razmislite, idealistički koncept braka nema puno smisla. Kakve su šanse da će dvoje ljudi koji se negde tokom života sretnu, moći neograničeno da tolerišu jedno drugo? Postoje li zaista takvi odnosi i takvi brakovi? Oni sigurno postoje, ali su nažalost retki.

Čauni Brusi novinarka portala "Your Tango" istražila je ovu temu i napisala 15 zlatnih pravila za beskrajnu ljubav, sreću i što je najvažnije, brak do kraja vašeg života.

1. Razgovori

Komunikacija je prvo pravilo koje parovi navode kao ključ trajnog braka.

- Težim da emocije i frustracije zadržim za sebe. A onda kad dođe vreme, slomim se i kažem čak previše stvari. U braku je najvažnije razgovarati otvoreno o svemu, ali na miran način. Morate da održite čvrst odnos - rekla je Čauni.

2. Uklonite televizor iz spavaće sobe

Ako imate televizor u spavaćoj sobi, sigurno ćete zanemariti neke druge aktivnosti poput razgovora, maženja, grljenja i možda seksa. Pokušajte da ga uklonite barem iz spavaće sobe.

Zaljubljeni par, muž žena, brak, porodica, kuća, stan, mobilni telefoni, televizor druzenje Foto: Shutterstock

3. Izaberite svoje bitke

Kada znate da ste u pravu i kada želite da kažete svoje mišljenje ili istaknete, učinite to. Ne oklevajte. Uvek je bolje reći šta mislite i želite nego pretvarati se. Ali neke stvari koje su prolazne ne bi trebalo da postanu kamen spoticanja.

4. Naučite da tolerišete male stvari

Ne držite se sitnica kao što je na primer, da je suprug zaboravio jogurt iz prodavnice, zaboravio da baci smeće, ostavio čašu u dnevnoj sobi, nije majicu stavio u veš mašinu i slično. Tolerišite takve stvari jer ćete samo naštetiti sebi i svojim živcima.

5. Brak je maraton, a ne sprint

Kad su stvari jednostavne, nađemo poštovanje, humor i komunikaciju. Kada stvari postanu teške, moramo da posegnemo duboko u sebe i razmislimo o široj slici: na vaša iskrena osećanja i omiljene osobine vašeg partera.

Brak se odnosi na duge staze, a ne samo na to kako se osećate dobro tokom određenih minuta.

svadba venčanje Foto: Pixabay

6. Budite ponekad nesebični

Napravite svom partneru omiljeni doručak i šolju kafe. Male stvari mogu najviše značiti.

7. Prihvatite da ne možete kontrolisati postupke supružnika

Koliko puta ste pomislili: "Pa, ako bi moj muž povremeno planirao večeru, bila bih više nego voljna da zauzvrat radim neke od njegovih omiljenih stvari."

Ako čekate još ljubavi od partnera, možda ćete čekati zauvek. Ako želite da imate dobrog partnera, budite vi dobar partner njemu. I iskreno, ako volite svog muža, velika je šansa da vam on to uzvrati.

8. Rešite svoje probleme

Jedna od ključnih tajni usptešnog braka je spremnost da radite na svojim ličnim problemima koja bi mogli da utičete na vaš odnos. Ako treba da radite na sebi, učinite to ne samo zbog svog ličnog blagostanja već i zbog zdravlja vaše veze.

9. Ne oslanjajte se na supružnika zbog vaše lične sreće

Ako čekate da vas brak usreći, postali ste žrtva velike bajkovite laži o braku. Muž vas neće usrećiti ako i sami niste zadovoljni.

Brak, bračna svađa, razvod, muž, žena, kuhinja Foto: Shutterstock

10. Pretpostavite najbolje o drugoj osobi

Za brak je presudno pretpostaviti najbolje o partneru. Zamislite koliko bi se promenio brak kad bismo svako neslaganje započeli pretpostavljajući od partnera najbolje, a ne najgore.

11. Ponašajte se kao da vam je muž dečko

Zvuči otrcano, ali važno je. Nekako je glupo kada razmišljate o tome kako ostatak sveta dobija najbolju verziju nas samih, dok naš supružnik dobija iscrpljenu, nervoznu osobu koja je uvek u trenerci.

Ponašajte se kao da ste na početku veze. Radite stvari za koje znate da će obradovati vašeg supružnika, posebno kada ste iscrpljeni.

12. Grlite se

Jednostavan dodir ruke ili zagrljaj mogu popraviti vaše raspoloženje.  Fizički dodir je veoma važan.

zagrljaj, ljubav, muškarac, žena Foto: Pixabay

13. Poštujte partnera

Nemojte da se "hvalite" svojim bračnim problemima na internetu. Prvo komunicirajte sa suprugom, nemojte javno iznositi svađu i pitati druge za savet jer to nije rešenje. Ovo se odnosi i na prepričavanje vaših privatnih stvari u društvu.

14. Zapamtite, ljubav je izbor

Znate ono toplo osećanje koje ste imali kada ste pogledali u oči svog supružnika i izgovorili "sudbonosno da" na dan venčanja?

Večna ljubav nije samo emocija, nego i vaš izbor.

15. Budite u istom timu

Ovo pravilo se posebno odnosi na supružnike koji su takođe roditelji. Kada vaše dete zaplače u tri ujutro ili kada treba da operete suđe posle porodičnog ručka, radite to zajedno. Vi ste tim. Niste odvojeni, niti se takmičite jedno protiv drugog.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    9. januar 2021 | 06:46

    Ovo pod brojem 11je u našem slučaju tačno.Ponašamo se kao zaljubljeni tinejdžeri već 30 godina.I nikada mi nije dosta nje.

  • Brankica

    9. januar 2021 | 07:23

    Uzajamnost. Najbolja rec za srecu i ljubav u braku

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA