• 1

Nekada su bili simbol ljubavi, a danas ih vidimo samo na vašarima: Odakle potiču liciderska srca?

, Telegraf

Većina devojaka barem jednom u životu dobije licidersko srce, ali verovatno malo ko zna da ovi kolači potiču iz drevnog Egipta

  • 1
LICIDERSKA SRCA

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Teško da će neki momak devojci danas pokloniti licidersko srce kao izraz ljubavi ili bar nade da bi do izjave ljubavi jednom mogao da stigne.

Teško da će se ijedan na Dan zaljubljenih odlučiti za takav poklon, a mogao bi, što da ne! Do pre pola veka to bi bio najlogičniji prvi korak.

I to na celom eks-ju prostoru. Liciderska srca je bilo najlakše naći na vašarima, a vašari su bili glavna mesta za upoznavanje i očijukanje.

Liciderska srca prave se i danas. Licidar, licider ili licitar je čovek čije je zanimanje pravljenje licidarskih kolača.

Rečnik SANU poznaje sva tri oblika reči, a umeće je u naše krajeve došlo iz Austrougarske. U Srbiji je polovinom 19. veka postojao voskarsko-liciderski esnaf.

Verovatno je tržište spojilo ta dva zanata, različita po materijalima i alatima. Prvi kolači od meda, brašna i aromatičnih začina mešeni su u starom Egiptu u obredne svrhe. Arheolozi su u piramidama, kraj sarkofaga, često otkrivali medenjake i kalupe za njihovu izradu u obliku životinja, ljudi, ratnika, oružja...

Tri hiljade godina truda preživeli su samo veseli medenjaci, a ljubavna simbolika liciderskih srca ovaplodila se u Srbiji u jednoj lepoj smotri ljubavi – u širem smislu.

Ah ljubav

Foto: Ah ljubav

Na kioscima širom Srbije potražite novi broj magazina “Ah ljubav”. Uz primerak magazina dobićete poklon knjigu najčitanijh spisateljica današnjice.

Ah ljubav

Foto: Ah ljubav

(Telegraf.rs/ Ah ljubav)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Luka

    Poklonicu ti srce pravo ne neko licidersko tamo,ovo iz grudi moje da kuca za nas dvoje

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima