4 opasna ljubavna mita: Vode do razočaranja i mogu da nam unište vezu

Savremeni filozof otkriva zašto ne bi trebalo da očekujemo od partnera da nam usavrši život

  • 0
Ljubavni par Foto: Pixabay

Živimo u dobu romantike, imamo preciznu ideju o tome kako bi ljubav trebalo da izgleda, šta od nje očekujemo i kako treba da funkcionišu veze, kaže filozof Alen de Boton.

Međutim, postoje mitovi, opšte prihvaćeni u društvu, zbog kojih često dolazi do razočaranja. Jednostavno nije moguće ispuniti sve standerde koje su filmovi i romantične knjige postavili.

Ljubav večno traje

Kada se zaljubimo, verujemo da ovaj osećaj nikada neće nestati. Ali nije slučajno što se i romantični filmovi završavaju kada se glavni likovi zaljube. Održavanje ljubavi u stvarnom životu je težak posao koji uključuje brojne kompromise.

Ako vas ljubav posle nekog vremena napusti ne znači da nije bila iskrena u početku. Strast može ponovo da se probudi, ali to zahteva ozbiljan rad na vezi. 

Partner je i naša srodna duša

Naravno, bilo bi idealno kada bi nas partner bezuslovno voleo sa našim hirovima i neobičnostima. "Srodna duša" bi trebalo da bude neko ko ima identična interesovanja kao i vi.

muškarac, žena, momak, devojka, ljubav, par, Foto: Pixabay

Zapravo, partner nam može pružiti podršku i ljubav bez toga da nam je srodna duša. U vezi su često potrebni kompromisi, ali to ne znači da ljubav nije iskrena.

Kompatibilnost

Alen de Boton, koji je postao popularan kao autor vodiča za odnose, veruje da kompatibilnost nije uslov za ulazak u vezu, već rezultat rada na odnosu.

Prema njegovom mišljenju, danas ljudi lako raskinu ljubavne veze ako im najmanja stvar ne odgovara, na primar kada partner ima drugačiji krug interesovanja ili prijatelja. Zapravo uz malo rada mnogo toga možemo da naučimo od partnera.

Pored partnera će život biti čitav

Veoma je važno da osetimo da su nam životi kompletni pre nego što nađemo onong "pravog" čoveka za nas. U suprotnom, nesvesno ćemo osećati da je naš partner barem delimično odgovoran za naše samopoštovanje i sreću, a to nije dobra osnova za izgradnju odnosa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA