≫ 

8 tajnih znakova koji otkrivaju da vas laže: Posmatrajte mu lice, ovo nikada neće moći da sakrije

Signali na koje bi trebalo da obratite pažnju

  • 0
Covek laže, Pinkoio nos, dečko Foto: Shutterstock

Džudi Džejms, vodeći stručnjak za telesnu gestikulaciju i socijalno ponašanje, kao i autorka mnogih knjiga na tu temu, otkrila je tajne znakove govora tela koje ćete uočiti kad neko ne govori istinu.

- Lažovi imaju tendenciju da osećaju niži nivo krivice od poštenih ljudi, tako da signali njihovog govora tela mogu biti manje očigledni - otkrila je Džudi Džejms.

Prema njenim rečima, postoje trikovi zahvaljujući kojima možete otkriti da li je neko iskren prema vama ili pokušava da vas "prevede žedne preko vode".

Pauza u govoru

Da bi neko izrekao laž, potrebno mu je mnogo više vremena da smisli šta će reći nego onome ko beskompromisno govori istinu. Pauza koju čujete može da bude "crvena zastavica" da osoba ne govori istinu.

- Lažovi moraju da potisnu govor tela i reči pre nego što se odluče za „performanse“, pa ćete primetiti brojne "zaostatke u vremenu" - navodi Džejmsova. - Ponoviće vaše pitanje, odugovlačiće sa odgovorom ili će promeniti izraz lica.

Laz, lazov, pinokio, lazovka Foto: Shutterstock

Tajni znakovi

Najteži delovi tela koje možete kontrolisati tokom laži su ruke, stopala i oči. Skloni smo da verujemo da će naše oči uvek otkriti istinu - zbog toga igrači pokera nose tamne nijanse i kačkete.

Mimika očiju je uobičajeni signal laži; dok lažov gleda prema dole ili u stranu, delimično pokriva lice jednom ruku ili čak zatvara oči dok laže.

Lažov može koristiti preterani kontakt očima u pokušaju da izgleda iskrenije dok laže, ali to će izgledati neprirodno samo po sebi.

Takođe, u pokušaju da vas slažu, ljudi će često početi previše da govore i da previše gestikuliraju. Mahanje rukama koristiće kao odvraćanje pažnje od lica, a to će često biti previše uverljivi gestovi poput sleganja ramenima dok pokazuju dlanove ili izbacivanja ruku da bi nagovestili „Nemam šta da krijem“ .

Poker poza

Još jedna razotkrivajuća taktika može da bude verzija govora tela kakvu koriste pokeraši. Lažov će pokušavati da izbegne istinu tako što će se "ukipiti" i praviti se da je sve u redu.

Ima, pak, i onih koji će sedeti na rukama ili ih gurati između prekrštenih nogu, ali i obmotati noge oko stolice - sve u pokušaju da izbegnu samokontrolne rituale i izgledaju uverljivije.

Stopala odaju

Stopala su ta koja će često odati lažljivca. Nivo neudobnosti i stresa osoba koja laže pokazaće pomeranjem stopala ili čak tapkanjem koje signalizira nestrpljenje da završi ispovedanje.

Nije neubičajeno ni da stopala osobe koja vam ne govori istinu budu usmerena ka vratima i izlazu, kao nesvesni signal da što pre želi da napusti prostoriju, jer ima potrebu za bekstvom.

Nekontrolisan svrab

Dodirivanje ili ispravljanje odeće, kao i dodirivanja lica, a posebno nosa, i češanje po telu neki su od najpouzdanih znakova koji otkrivaju lažova.

Navodno dolazi od „Pinokio sindroma“, gde se krvni sudovi zaista šire u nosu tokom laži, pa osoba koja ne govori istinu ima neodoljivu potrebu da češka nos.

oči muškarac čovek Foto: Shutterstock

Iskrivljen osmeh

Kad smo iskreni, naši izrazi lica imaju tendenciju da budu simetrični, ali laž može stvoriti asimetrični, jednostrani odgovor kada usta pokušavaju da se razvuku u osmeh. Napetost ili krivica "povuku" usne na jednu stranu u iskrivljen osmeh.

Pravac pogleda

Stručnjaci za tumačenje govora tela tvrde da se oči tokom laži pomeraju na različite strane. Ipak, to nije precizan način da se razotkrije laž.

Neusaglašen govor tela

Da li vam sagovornik priča jedno, a njegov govor tela signalizira nešto sasvim drugo? Kad se reči i neverbalni signali ne slažu, uvek se setite da je lakše lagati rečima nego gestovima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA