Ona je sebi na drugom mestu: Zašto žena pristaje da bude ljubavnica oženjenom muškarcu?

Da li se boje bliskosti ili sprovode neki vid samokažnjavanja, tek istina je da se žene upuštaju u odnose u kojima imaju potčinjen status

  • 15
Muskarac, zena, privlacnost, preljuba, ljubomora Foto: Shutterstock

U našem društvu najviše su osuđivani odnosi između oženjenog muškarca i žene, gde negativni kontekst preuzima ljubavnica kojoj se pripisuje salva kritika i osuda okoline.

Kada se upuste u vezu sa zauzetim muškarcem, mnoge žene i ne slute kakve će posledice proisteći iz tog odnosa kada se "igra završi". Gubitnice uglavnom budu one, a muškarac prolazi bez posledica.

Oženjen muškarac će uvek tražiti opravdanje i najpre naići na razumevanje okoline, dok će preljubnica biti društveno "kamenovana" i okarakterisana kao "rasturačica brakova".

O stigmi koja se tiče ovakvih odnosa i žena koje pristaju da zauzmu drugo mesto na lestvici emocionalnih prioriteta, i koje su spremne da dele ljubav pod velom tajne i večitog skrivanja, razgovarali smo sa psihoterapeutkinjom Ivanom Sinđić. Ona je za "Telegraf", prema iskustvima žena koje su joj se obraćale  za pomoć, objasnila zbog čega pristaju da budu manipulisane.

- Neke žene mogu biti snažno privučene muškarcima koji su oženjeni zbog izostanka doživljaja lične vrednosti. One imaju nerealna očekivanja da će on ostaviti svoju ženi i nastaviti život sa ljubavnicom, što se u praksi retko dešava - kaže psihoterapeut Sinđić.

Prema njenim rečima, postoji tip žena "takmičarskog duha"; ovakve žene imaju potrebu za ličnom satisfakcijom u nedostatku samopouzdanja. Ipka, dodaje Sinđić, postoji i drugi tip žena koje imaju doživljaj da nisu vredne ljubavi, te kao takve biraju nedostupne muškarce kao vid neke vrste samokažnjavanja.

Preljuba Foto: Pixabay.com

- Često problem nesigurnosti datira iz detinjstva ili se javlja kroz faze odrastanja. Neretko ovakve žene potiču iz nefunkcionalnih porodica. One su najčešće bile kinjene od roditelja, neretko kritikovane, pa čak se ne isključuje mogućnost da su bile izložene i nekom vidu nasilja. To je sve uticalo da kasnije žive u ubeđenju kako nisu vredne ljubavi - objašnjava psihoterapeut i dodaje da se to ne odnosi na devojke čiji su roditelji razvedeni.

Sagovornica Telegrafa predočava da postoje i žene naivnijeg karaktera koje se ne bi upustile u vezu sa oženjenim, ali muškarci u ovom slučaju bivaju vrlo manipulativni i uporni kako bi ostavili utisak da su kadri da im priušte ljubav i romansu. To rade u potrazi za izazovima koji im daju osećaj lične vrednosti, ne razmišljajući o emocijama "druge strane".

- Neretko, ovakvi muškarci lažu kako su u nefunkcionalnom braku koji je pred raspadom. Time stavljaju ženu u poziciju čekanja hoće li se on razvesti, a u najvećem broju slučajeva oni se nikada ne usude da napuste suprugu i bračnu zajednicu. Tada dolazi novi nivo manipulacije: počinju da izmišljaju razne razloge, zbog kojih žena može upasti u manipulativnu klopku i tada se nezdrava veza može pretvoriti i u višedecenijsku agoniju - upozorava Sinđić.

Igru duplih aršina muškarac može sprovoditi u nedogled. Prema rečima psihoterapeuta, oni čak osećaju obostrano zadovoljstvo - s jedne strane imaju sigurnost koju mu pruža bračna partnerka, a s druge ljubav i senzaciju koju pruža ljubavnica.

Muskarac, zena, problem, svadja, bracni par, impotencija, razvod,preljuba Foto: Shutterstock

- Svoju ženu ne vole i zadovoljavaju potrebe sa druge strane, a ljubavnice stavljaju u položaj čekanja kako bi se stvorili uslovi za razvod o kom kod kuće uglavnom nema ni reči. Oni zapravo nisu nigde, ali žive iluziju zadovoljavanja i samopotvrđivanja za kojim žude. Neretko ljubavnica "zaglavi" i u decenijskom odnosu, prihvatajući laži u ubeđenju da su njihovi izabranici spremni da napuste bračnu zajednicu - navodi naša sagovornica.

Sinđić objašnjava da je ženama koje se nalaze u raljama toksične veze teško da poveruju i samom terapeutu kada se obrate za pomoć, baš kao i prijateljima koji pokušavaju da im razbiju zablude.

- Kada uspeju da se osveste, neke žene, koje dosta vremena potroše u ovakovoj vezi, plate visoku cenu kao što je neostvarivanje potomstva, na primer. Danas muškarci najčešće koriste društvene mreže kao mamac za žrtve; ima ih dosta koji će predočiti svoj "loš brak", dok će neki lagati sve dok žena ne razvije emocije, a onda će joj to saopštiti kada je njoj već teško da izađe iz tog odnosa - upozorava sagovornica Telegrafa.

Nažalost, zakonska regulativa koja bi ovakvim manipulacijama stala na put ne postoji. Zato je, podseća psihoterapeut, važno da žene budu na oprezu, osveste svoje kvalitete i izbegavaju rizične veze koje mogu da ih dovedu do emotivnog ponora.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • stanoje

    6. februar 2021 | 00:36

    Ma neverovatno, sad one ispadose jos i neke zrtve? Slusao sam pojedine kako se maltene hvale da su nekome rasturile brak. Toliko o tome.

  • 🧚‍♂️🧚‍♂️🧚‍♂️

    6. februar 2021 | 10:09

    Nikada ne krivim ljubavnice.Krivac je isključivo muž jer da on to ne želi niko ne može na silu da ga natera.A isto mislim da pametna žena nikada neće biti ljubavnica jer zna koliko vredi.Sto mora biti otirac kada može biti carica.

  • Brankica

    6. februar 2021 | 09:05

    I ljubavnica i zena koja pristaje da je muz vara su duboke nesrecne zene sa osecajem nize vrednosti. One nikada nece osetiti radost istinskog zivota u punoci prave ljubavi 🥰🥰

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA