• 2

Istraživanje otkriva: Više ravnopravnosti u braku dovodi do manje intimnih odnosa

, Telegraf

Šta su "muški", a šta "ženski poslovi" i kako njihovo obavljanje utiče na kvalitet braka

  • 2
muškarac, čisti čišćenje

Foto: Freepik

Nedavno se jedna objava na društvenoj mreži Tviter toliko nadugačko i naširoko komentarisala da je postala glavni naslov uglednog "Njujork tajmsa". Lori Gotlib napisala je da su bračni parovi, dajući sve od sebe da postanu ravnopravni, sami sebe "uštrojili". "Što je više ravnopravnosti u braku, to je manje intimnih odnosa", navela je ona.

Tviterašima će biti zanimljivo da Lori nema puno pratilaca, jedva nešto više od hiljadu na Tviteru, a ipak je izazvala buru u javnosti, drugima je pak zanimljiva činjenica da se Lori nikada nije udavala.

Kad je napunila 41, svesna da joj biološki sat neumitno otkucava, Lori se prijavila u banku sperme, rodila ćerku i otada živi kao samohrana majka. Diplomirala je francuski na Stenfordu, pokušala neuspešno da upiše medicinu na Harvardu, radila na televiziji, pisala za razne novine i najzad dočekala slavu s knjigom čiji bi naslov, u slobodnom prevodu, mogao da bude "Udaj se za njega: Razlozi da se skrasiš uz dovoljno dobrog tipa" (Marry Him: The Case for Settling for Mr Good Enough, 2010).

Gotlibova je na Tviteru komentarisala nalaze istraživanja "Egalitarizam, kućni poslovi i učestalost intimnih odnosa u braku", koje je pre par godina objavila ugledna "Američka sociološka revija". Autori studije pokazali su da parovi jedan i po put ređe vode ljubav ako suprug redovno radi "ženske poslove" (pere veš, prostire ga, usisava itd.) nego ako radi samo "muške poslove" (popravlja po kući, održava auto, radi teške poslove).

Pored učestalosti intimnih odnosa, uzročno-posledičnu povezanost dokazali su i kad je reč o zadovoljstvu. Dvaput češće tvrde da su potpuno zadovoljne bračnim intimnim odnosima one žene čiji se muževi ne hvataju pegle ni usisivača. Zaključak istraživanja je nedvosmislen: što više par deli kućne poslove i brigu o deci, što su bliže idealu rodne ravnopravnosti, to ređe i s manje strasti vode ljubav.

Komentarišući nalaze, autori se osvrću i na uspeh romana "Pedeset nijansi siva".

Kažu: "Paradoksalno je, ali fantazije o intimnoj potčinjenosti pokazuju koliko je žena dominantna u stvarnom životu. Što je žena jača u braku i svim drugim oblastima života, to joj privlačnije postaje potčinjavanje u krevetu"

Foto: Ah ljubav

Na kioscima širom Srbije potražite novi broj magazina “Ah ljubav”. Uz primerak magazina dobićete poklon knjigu najčitanijh spisateljica današnjice.

Foto: Ah ljubav

(Telegraf.rs/Ah ljubav)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Imela

    Ne može čovek protiv prirode...

  • Majkl Džondar

    Apsolutno logično. Žene su naručene za šta treba da se bore i kako da žive. Ali to nije ono što je njima u krvi.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima