• 0

8 vrsta ljubavi za srećnu i trajnu vezu: Tajne drevnih Grka važe i danas

, Telegraf

Stari Grci su identifikovali osam različitih vrsta ljubavi koje su i danas važne, baš kao i pre 3.000 godina

  • 0
Afrodita žena more

Foto: Shutterstock

Da bi vaša veza zaista procvetala, morate da razumete i vežbate svih osam vrsta ljubavi u različito vreme i iz različitih razloga.

Zapamtite da važnost ovih vrsta ljubavi nije klasifikovana po određenom redosledu.

Ne postoji nijedna vrsta ljubavi koja je važnija od druge. Sve to vam treba ako želite dugoročno da uspete.
Evo 8 vrsta ljubavi za stvaranje trajne veze, kako su je identifikovali stari Grci.

1. Eros: Erotska ljubav

Eros je najočigledniji oblik ljubavi. To znači pokazivanje ljubavi kroz naklonost, dodir i intimni čin.

Grci su Erosa smatrali opasnim, jer je značio "gubitak kontrole zbog iskonskih poriva“. Eros je strastven i intenzivan i budi i romantična i strastvena osećanja. Pošto je nepredvidljiv, Eros je takođe jedna od najtežih vrsta ljubavi za održavanje. Strast može vremenom nestati.

Bračni par, zaljubljeni, momak i devojka, zena muškarac, vođenje ljubavi, strast, seks, sex, predigra

Foto: Shutterstock

Zapravo, kako se bolje upoznajete, i steknete poverenje i duboku naklonost prema partneru, "leptirići iz stomaka" obično odlete. Kultivacija Erosa važan je posao ako želite vatrenu strast u svom životu. Da biste povratili izgubljeni Eros, iznenadite svog partnera romantičnim sastankom.

Potrudite se da iznenadite svog ljubavnika u spavaćoj sobi (uz njegov pristanak), pa ćete videti koliko Eros može biti moćan.

2. Storge: Porodična ljubav

Istina je da bi, ako želite da stvorite vezu koja traje, svog partnera trebalo da vidite kao deo porodice.

Storge govori o odanosti, sličnosti i poverenju. Storge se ne može požuriti. To je najsporija vrsta ljubavi za izgradnju, ali kad se jednom stvori, ne može se lako slomiti.

Život sa partnerom uveliko ide prema izgradnji ove vrste ljubavi. Isto tako provode praznike zajedno, dele trenutke veze i, verovali ili ne, svađaju se.

Zaljubljeni par, muž žena, brak, porodica, kuća, stan, mobilni telefoni, televizor druzenje

Foto: Shutterstock

Sukob je veliki deo porodičnog iskustva. Ako se možete svađati sa partnerom i dalje odlaziti u krevet znajući da je vaša veza stabilna, efikasno ste ugradili Storge u svoju ljubavnu priču.

3. Filija: Prijateljstvo

U savremenom svetu prijateljstvo i romantična ljubav su neraskidivo povezani. Ali za drevne Grke, Filia (ili prijateljstvo) je zapravo bilo više od Erosa (erotske ljubavi).

Stari Grci su na Filiju gledali kao na ljubav među jednakima. Ključna reč ovde je jednakost. Filiju možete ugraditi u vašu vezu izjednačavanjem. Potražite neki aspekt vaše veze koji ima nesklad i nađite kompromis.

Romantika, Božić, ljubav, vino, izlazak, zaljubljeni par, šampanjac

Foto: Shutterstock

Koju god oblast vašeg odnosa da odaberete, uklonite tu razliku u vašoj vezi i počećete da stvarate Filiju.

4. Agape: Nesebična ili univerzalna ljubav

Agape ne znači voleti svakoga, bez obzira na sve. Agape je više od ljubavi prema partneru. Ono što Agape izdvaja je to što je to ljubav data bez očekivanja ičega zauzvrat.

Ako svojoj ljubavi postavljate uslove ili tražite rezultat, onda ne računajte na Agape.

Momak i devojka, mladi ljudi, ljubimac, omladina, par, veza, ljubav

Foto: Pixabay

Zapamtite da je Agape samo jedna od osam vrsta ljubavi, zato nemojte preterati. Ne treba uvek davati prednost partneru na svoju štetu.

5. Manija: Opsesivna ljubav

Opsesija može štetiti bilo kojoj vezi. Može da dovede do ljubomore, posesivnosti i gušenja. Pa, zašto bi trebalo da vežbate Maniju u svojoj vezi?

Na primer, ako postanete ljubomorni kada vidite svog partnera kako razgovara sa privlačnom osobom, ovo zapravo može biti dobra stvar. U ovom slučaju, Manija koju osećate sprečiće vas da partnera uzmete zdravo za gotovo. Podsetiće vas na snažna osećanja koja imate prema ovoj drugoj osobi i koliko ćete daleko ići da biste je zaštitili, ali i da biste zaštitili svoju vezu.

Prevara, veza, brak, Ljubomora, zavist, devojka, momak, muškarac, žena, drug, prijatelj

Foto: Shutterstock

Sve dok je držite pod kontrolom, Manija će vas držati zajedno. Ali, ako vas preplavi, videćete iz prve ruke da Manija zaista može biti kraj svake ljubavi.

6. Pragma: Trajna ljubav

Pragma je meko svetlo koje zagreva vaš odnos kao što sunce zagreva zemlju. Ali ovo je sunce koje nikada u potpunosti ne zalazi. Izgradnja Pragme znači pokazivanje partneru ljubavi i naklonosti, bez obzira na sve.

Da li biste voleli svog partnera samo ako bi izgledao na određeni način, ponašao se na određeni način ili bi to što ste tražili od njih?

ljubav, zagrljaj, pomoć, dobrota

Foto: Pixabay

Ako je tako, morate da promenite svoj stav.

7. Filautija: Samoljublje

Mnogi ljudi ljubav prema sebi vide kao nešto što je potpuno odvojeno od vašeg romantičnog života. To ne može biti dalje od istine.

Ako ne volite sebe, kako ćete voleti nekog drugog?

Zapravo je nedostatak Filautije ono što stvara problem u toliko odnosa. Na primer, ako ne volite sebe, to je često zato što ne mislite da ste privlačni, dobra osoba ili vredni ljubavi.

Pa, šta navodi vašeg partnera da vas voli? To može značiti da ima loš ukus, da je očajan ili da laže i da vas zapravo uopšte ne voli. Iako ovo može zvučati grubo, sve se ovo dešava na podsvesnom nivou. Iako toga niste svesni, ovo može u velikoj meri uticati na vašu vezu.

depresija, strah,silovanje, nasilje, Abortus, spontani pobačaj, test na trudnoću, trudnica, maloletnička trudnoća, ginekolog, ginekološki pregled

Foto: Shutterstock

Izgradnja Filautije je nešto što možete učiniti sami. Dakle, postavite sebi ciljeve i napravite plan za njihovo postizanje.

8. Ludus: Razigrana ljubav

Kad god zadirkujete onoga koga volite, angažuje se Ludus. Ludus je ljubav mladih ljubavnika i predstavlja uzbuđenje i zadovoljstvo koje osećate kada ste zajedno.

Ne plašite se gluposti i šalite se sa partnerom.

Ako ponovo možete otkriti razigranu stranu svoje ljubavi, probudićete potpuno novu dinamiku za koju nikada niste znali da biste mogli da je imate. Šaliti se, igrati se i zadirkivati se zapravo može pomoći da otvorite vrata za koja niste znali da su zatvorena.

par, partner, ljubav, muškarac, žena

Foto: Freepik/lookstudio

Samo nemojte mešati zadirkivanje sa nasiljem, okrutnošću ili banalizacijom osećanja. Uloga Ludusa je da održava stvari laganim i zabavnim. Njemu nije mesto u ozbiljnim diskusijama.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima