≫ 

9 stvari koje mogu da spasu obnovljenu vezu: Da li ste spremni da pređete preko svega?

Hoćete li ćete uspeti u nameri i kakva će biti obnovljena veza zavisi od oba partnera, od njihovih međusobnih želja i stremljenja, ali i spremnosti da se zajedno menjaju

  • 1
Strast, ljubav, zavođenje, grljenje Foto: Shutterstock

Dilema koja muči mnoge parove koji su se razišli jeste da li je pametno obnoviti vezu koju su nekada, iz nekih ne baš jasnih razloga, prekinuli, a ljubav i dalje tinja.

U narodu se kaže da je obnovljena ljubav "kao podgrejan krompir", što se ne smatra prijatnim ili kao "podgrejana sarma" koja je, kao jelo, sve lepša što se češće podgreva.

Da li ćete uspeti u nameri i kakva će biti obnovljena veza zavisi od oba partnera, od njihovih međusobnih želja i stremljenja i koliko se ona poklapaju.

Terapeuti i bračni savetnici objašnjavaju kojih devet stvari je potrebno da učinite kako biste popravili vaš odnos.

1. Budite pažljivi kako razgovarate

Kada jedan partner govori, bez obzira na ton kojim se obraća, drugi bi trebalo da ga sluša. Čak i ako se ne slažete saslušajte drugu stranu do kraja. Pratite osećanja partnera.

Može da se desi da ste dugo bili zajedno, da ste i ranije jedno drugom upadali u reč, ali morate da naučite da prekinete takvo ponašanje i da preusmerite pažnju na ono što jedan od vas ima da kaže.

Trebalo bi da postoji želja da shvatite osećanja i namere partnera i da naučite da zaustavite sopstvene nagone da kažete šta imate baš kada vam je došlo, bez obzira što druga strana govori.

2. Pokažite saosećanje i zabrinutost jedno za drugo

Parovi koji su izgubili poverenje jedno u drugo i ne daju jedno drugom međusobnu podršku trebalo bi da promene ponašanje. Neohopdno je da pokažete razumevanje i zabrinutost za patnju druge strane.

Ako niste u stanju da koristite umirujuće reči ili gestove, govorom tela i mimikom lica pokažite da shvatate njegovu ili njenu frustraciju.

3. Setite se vremena kada ste se zajedno smejali

Postoje u dugim vezama trenuci kada zavlada neprijateljstvo među partnerima i kada se svađaju čak i zbog načina na koji se raspravljaju.

Tada je poželjno setiti se nekog prijatnog zajedničkog trenutka i agresiju trasformisati u novi zajednički smeh.

momak devojka sreća veseli ljubavni sastanak Foto: Freepik/ Halayalex

Napetost će nestati u momentu, a vi ćete se osećati kao najbolji prijatelji. Rasprava će, čak i ako je nastavite, biti  manje neprijatna.

4. Svest da preko određenih "teških reči" ne možete da pređe

Ako ste imali momente u prethodnim fazama veze kada ste u afektu bili spremni jedno drugom svašta da kažete, ukoliko želite da popravite vezu, pravi je trenutak da to osvestite.

Izborojte do 10 pre nego što kažete nešto što će vašeg partnera toliko povrediti da će to pamtiti godinama i vraćati se na te reči u svakoj sledećoj svađi. To ste iskusili već, ako ste bili u dugoj vezi pre raskida i zante da ne donosi ništa dobro.

5. Ostavite prošlost iza sebe

Ne vraćajte se na ono zbog čega ste se godinama svađali tako da to opet bude predmet vašeg sukoba.

Nemojte jedno drugom da spočitavate “grehove iz prosšloti” koji će vas udaljavati sve više.Rešavajte jedan po jedan problem i kada dođete do kraja, oprostite partneru i krenite dalje.

6. Vratite poverenje jedno u drugo

Bez obzira koliko ste se besno i ljutito ponašali jedno prema drugom pre prekida, koliko ste bili osvetoljubivi, ostavite to iza sebe. Verujte da ste se promenili zajedno i da možete da prebrodite situacije razgovorom.

Obnova poverenja jeste težak posao u odnosu, ali nije nemoguć. To može da potraje, ali ako vam je to zajednički cilj do njega je moguće stići uz obostranu volju.

flert, upoznavanje, sastanak, momak, devojka, veza, ljubav, muškarac, žena Foto: Freepik/senivpetro

7. Preuzmite odgovornost za svoje postupke

Ne krivite jedno drugo, svako bi trebalo da preuzme odgovornost za svoje postupke.

Pokazivanje prstom i svaljivanje krivice na drugu stranu može da se prevori u igru moći koja ume da preraste u emocionalno zlostavljanje. To ste možda i prošli u prethodnoj fazi veze, ali je vreme da prevaziđete.

Ostavite sujetu po strani i počnite zajedničku pobedničku igru u kojoj oboje shvatate i prihvatate da grešite.Tako ćete lakše prepoznati momenat kada rasprava kreće po zlu.

8. Pretvorite negativne emocije u pozitivne

Fokusirajte se na dobre osobine vašeg partnera, a ne na njegove mane. To što vam smeta izazivalo je ljutnju i bes , pa i mržnju. Bračni savetnici tvrde da je i to bolje nego ravnodušnost u partnerskim odnosima.

Lakše ćete transformisati ljutnju i bes u ljubav, nego oživeti beživotnu i mrtvu vezu.

9. Provodite vreme zajedno

Pažnja je jedan od najboljih načina da oživite vezu koja je prekinuta ili je pred pucanjem. Ako se fokusirate jedno na drugo ponovo ćete se osetiti važnim i potrebnim u vezi.

Odvojite vreme za vas dvoje i razgovarajte o danu koji je iza vas. To vreme koje provedete zajedno u razgovoru na kraju dana podsetiće vas da imate nekog u čiji zagrljaj uvek možete da se vratite.

Ponekada je, kako kažu bračni terapeuti, teško zamisliti kako ljut i ranjen par može da uradi bilo šta od navedenog. Ali ako važnost svoje veze stave ispred razmirica i ličnih sujeta, shvatiće da se sve ove “sitnice koje život znače” čekaju da isplivaju na površinu.

Potrebno je samo rešiti se negativnih obrazaca koji su glavni krivci za nevolje u koje ste ranije upadali i koje su vas dovele do raskida.

Video: Kako da ne nađete dečka u vreme pandemije korone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • v

    28. april 2021 | 08:44

    Prave zene se bore vise od 100 godina za svoja prava i ravnopravnost u svemu, a onda se pojave starlete i pljunu na sve sta su zene uspele da postignu time sto traze da budu izdrzavane zbrinute i obezbedjene. Tim cinom same sebi odbacuju prava koja su za njih zene generacijama izborile i posle im neko kriv kad dodje sledeca cicamaca za izdrzavanje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA