≫ 

Veza i brak nisu uslov za sreću: Istraživanje pokazalo zašto su žene srećne kada su same

Prema nekim istraživanjima, žene mnogo više ulažu u svoje veze od muških partnera

  • 2
Devojke, žene, zabava, zabavljanje, žurka Foto: Pixabay

Bez obzira na to šta mislile o vezama ili o tome da budu same, činjenica je da broj neudatih žena raste. Teško je precizirati zašto žene više vole da ostanu solo i jesu li u takvom statusu mnogo srećnije. Možda je u pitanju demografska nejednakost ili moderni svet ne ostavlja ženama druge opcije.

Prema nekim istraživanjima, žene mnogo više ulažu u svoje veze od muških partnera. Iako ova tvrdnja zvuči kao generalizacija, tako nešto i ne čudi.

Ipak, posle određenog vremena ženama je jednostavno dosta truda i ulaganja, posebno ako to isto ne dobijaju i sa druge strane. U dobi od 45 do 65 godina oko 32 odsto žena i samo 19 odsto muškaraca su izjavili da su srećni sami.

Istraživanja su pokazala da je nakon raspada veze ženama opuštajuće da vreme provedu u samoći. Tada se usmeravaju na svoje potrebe, i bez osećaja griže savesti, mnogo više brige i vremena posvećuju sebi. Čak 61 odsto neudatih žena u Velikoj Britaniji kaže da su zadovoljne svojim statusom.

Nema više porodičnih obaveza, nema stalnog kuvanja. Kažu da mogu samo da naruče ono što im se jede i da uživaju u tome.

Devojke, žene, zabava, zabavljanje, žurka U dobi od 45 do 65 godina oko 32 odsto žena je izjavilo da su srećne same - Foto: Pixabay

Ljubav jednostavno prestaje da bude središte njihovog života. A u istraživanju se navodi da otkrivaju drugu vrstu ljubavi - ljubav prema sebi.

Često se događa da žena posle razvoda ili raskida ostane sama s decom. Tad svu svoju ljubav i pažnju usmerava na njih i retko kad ima vremena ili mesta za novu ljubav u životu.

Istraživanje je pokazalo da to više nisu retki slučajevi. Čak 75 odsto neudatih žena nije bilo zainteresovano za vezu u poslednjih godinu dana. I tu se mnogi istraživači pitaju - u čemu je problem?

Žene traže pravu ljubav, ali što duže su same to im je jasnije da sve mogu same. Nemaju potrebu za izlascima ili upoznavanjem novih muškaraca samo kako ne bi ostale same.

Devojke, žene, zabava, zabavljanje, žurka Foto: Pixabay

Žene čekaju stvarne, snažne osećaje i provode sve svoje slobodno vreme radeći na sebi - mentalno, fizički, društveno... I to ih čini srećnima i povećava im samopouzdanje.

Istraživanje je takođe otkrilo zašto se muškarci osećaju bolje u vezama od žena. Žene traže društvene kontakte i vole da se druže sa različitim ljudima, dok se muškarci za društvo uglavnom oslanjaju na svoje partnerke i njihov krug ljudi.

Zato ne čudi da žene lako mogu da reše bilo kakve probleme samo tražeći pomoć od prijatelja. A ako je žena sama, ima tendenciju da ima više prijatelja, dok su muškarci manje aktivni u širenju svojih društvenih mreža, piše Brightside.

Video: Ljiljana i Miodrag su u braku 61 godinu: Održala ih je ljubav, a imaju i savete za mlade

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    28. april 2021 | 18:44

    Bolje biti sama i uzivati u svom zivotu nego u braku a imati haos od zivota

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA