Konstruktivne rasprave su znak zdrave veze: 5 stvari oko kojih se najčešće svađaju ljubavni parovi

Bez obzira na to o kakvu se konfliktu radi, partneri bi trebali da znaju da reše sve svoje brige i želje

  • 0
nersećna veza, partner, svađa, momak, devojka

Foto: Freepik/cookie_studio

Problemi u vezi i(li) braku, neizbežni su i potpuno normalni, baš kao i svađe koje nastaju zbog dotičnih problema. Zato se ne morate bojati glasne i žustre rasprave s partnerom, jer ona ne mora biti znak da nešto ne valja s vašim ljubavnim odnosom. Upravo suprotno, svađe su ponekad korisne i znak su zdrave veze.

- Ako nikada ne kažete jasno i glasno da se u nečemu ne slažete, ljutnja i zameranje potiskuju se i kasnije ispoljavaju u obliku osvetoljubivog ponašanja, što može oslabiti vezu - upozorava Susan Heitler, bračna savetnica iz Denvera.

Bez obzira na to o kakvu se konfliktu radi, partneri bi trebali da znaju da reše sve svoje brige i želje, i da osmisle razuman plan pre nego što počnu spavati u odvojenim krevetima.

Proverite oko kojih se tema ponekad isplati posvađati u vezi ili braku.

1. Svađa o trošenju novca

 

Čak i najsložniji parovi upadnu u raspravu oko toga kako će trošiti svoj teško zarađeni novac. Ovaj problem često je dublji od same činjenice možete li si nešto priuštiti ili ne. Često je reč o svađi zbog drugačijeg sistema vrednosti, objašnjava Heitler.

nersećna veza, partner, svađa, momak, devojka

Foto: Freepik/drobotdean

Idući put, kada vaš partner želi da kupi nešto, a vi se s time ne slažete (ili obrnuto), vidite bi li se osoba koja se protivi kupovini bi se trebalo nečega odreći, kako bi partner mogao kupiti željeni proizvod.

Ako je odgovor da, isplanirajte budžet kako biste videli šta je izvodljivo. Ako biste tu kupovinu mogli priuštiti, ali vi ili vaš partner i dalje se protivite, vreme je za dublji razgovor. Možda jedno od vas misli da je kupovina određenih artikala nepotrebno bacanje novca. Razgovorom o tome možete dobiti neku perspektivu i smisliti kako dalje.

2. Svađa o intimnim odnosima

 

- Par koji nema instimne odnose je ranjiv par i kada postoji velika asimetrija u vašim željama, to je veliki problem - kaže Heitler.

Muškarac žena svađa par

Foto: Shutterstock

Ignorisanjem problem neće nestati. Morate sesti i saglasiti se oko toga koliko ćete često voditi ljubav. Naravno, vođenje ljubavi nije matematika pa ne možete odrediti tačnu cifru, ali možete poraditi na tome da to bude češće. Ignorisanjem ovog problema može dovesti do toga da jedan od partnera započne preljubničku vezu.

3. Svađa o ljutnji

 

Ako je jedna osoba odrasla u porodici u kojoj je uobičajen obrazac ponašanja bio da se iskali ljutnja, a zatim zaboravi, a druga u porodici u kojoj su se povišeni glasovi izbegavali po svaku cenu, u toj vezi tenzije će biti neizbežne, objašnjava Heitler te savetuje parovima da o tome razgovaraju kada su oboje smireni, pokušajte razlučiti zašto ste toliko ljuti i pronađite način kako izraziti te osećaje bez velike eksplozije.

Ljutnja je znak da morate stati i ako je osetite, uzmite pauzu, kaže Heitler.

svađa, veza, momak, devojka, par ljuti tužni raskig

Foto: Freepik/yanalya

4. Svađa o ulozi roditelja u vašem zajedničkom životu

 

Izluđuje li vašeg partnera kada vaša majka pozove tokom ručka svake nedelje? Izbacuje li vas iz takta kada njegovi roditelji, dan pre jave da sutra dolaze u posetu – i da planiraju ostati tri nedelje? Vreme je da postavite neke granice. Možda nemate jednake pojmove o tome šta je u redu, a šta ne, ali morate razgovarati o tome i poštovati partnerove stavove.

Ključ je u tome da nikada ne kritikujete jedno drugo, kao ni partnerovu porodicu, ističe Heitler.

5. Svađa o kućnim obavezama

 

Jedan od razgovora koje svaki par mora obaviti jest kako ćete podeliti kućne poslove, poput stavljanja veša u mašinu, pranja sudova i šetanja psa.

- Kod mene je dolazio par koji se užasno svađao zbog prljavog suđa. On je stalno govorio da će ga oprati, a suđe se samo gomilalo u sudoperu. Njegovu suprugu je to izluđivalo - kaže Heitler. Razgovarajte o tome ko će kada obavljati pojedine kućne poslove i držite se rasporeda kako biste u vezi sačuvali sreću i mir.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA