• 0

Recept za srećnu vezu: 6 obećanja koja su ključ za dugotrajan i uspešan odnos

Pored toga što je svaki par priča za sebe, postoje dogovori koji su univerzalni za većinu srećnih relacija

  • 0
momak devojka sreća veseli ljubavni sastanak

Foto: Freepik/ Halayalex

Težnja skoro svakog ljudskog bića je da ostvari zdravu i stabilnu vezu u kojoj će se osećati celovito, voljeno i prihvaćeno. Da bi ostvarili takav odnos, oba partnera bi trebalo da budu zreli kao ličnosti i spremni na ustupke.

I pored toga što je svaki par priča za sebe, postoje, tvrde psiholozi, dogovori koji su univerzalni za većinu zdravih i srećnih, ali i kvalitetnih i dugotrajnih odnosa.

Veća je verovatnoća da će parovi koji postignu određene sporazume i pre sklapanja braka, ukoliko ih se budu pridržavali, ostvariti emotivno partnerstvo na duge staze.

Za uspešnu zajednicu najvažnije je da je to put sa dva koloseka i da partneri njim idu jedan uz drugog. Ukoliko jedno drugom daju obećanja o važnim stvarima koje čine život i budu spremni da ih ispoštuju, lakše će uspeti da prevaziđu sve one usputne trzavice karakteristične za bračni život.

Postoji šest obećanja koje je potrebno dati i pridržavati ih se ukoliko imate nameru da vaša veza potraje "do kraja života".

1. Obećanje da ćete podržavati jedno drugo u ostvarivanju ciljeva

Kada zacrtamo neki cilj, podrška nam je bitna, a još bitnija kada dolazi od osobe do koje nam je najviše stalo.

2. Obećanje da ćete prihvatiti prijatelje i porodicu onog drugog

Prirodno je da se svi ne mogu slagati sa svima, međutim, ako vaš partner ima osobe u svom životu koje voli, najmanje što možete da učinite za njega je da ih prihvatite i poštujete.

foto Pexels

foto Pexels

3. Obećanje da ćete prihvatiti međusobne mane

Kada nekoga stvarno i zrelo volimo, prihvatamo ga u potpunosti, bez obzira na to koliko nam neke osobine išle na živce. Ako vas nervira neka osobina voljene osobe, skrenite misli na ono što kod nje volite i toga se držite.

4. Obećanje da ćete imati razumevanja za prošlost

Većina ljudi je živela i pre nego što je upoznala vas, kao što ste i vi imali život pre partnera. Važno je da jedno drugom obećate da ćete imati međusobno razumevanje za prošlost.

Neke stvari u prošlosti možda nisu nešto čime se možete pohvaliti, međutim ako o njima otvoreno razgovarate, one nisu nešto što bi trebalo da bude predmet svađa u budućnosti.

5. Obećanje da ćete se fokusirati na pozitivne stvari

Ponekad je u vezi najlakše fokusirati se na sve ono negativno, posebno ako prolazite kroz težak period. Posebno u takvim trenucima potrudite se da se setite svega lepog što ste zajedno prošli.

6. Obećanje da ćete zauvek poštovati jedno drugo 

Najlakše ćete se poštovati ako u vašem odnosu vlada potpuna iskrenost. Bitno je da jedno drugom uvek sve možete da kažete i imate razumevanja, jer rešenje za sve probleme često leži u kvalitetnom i iskrenom razgovoru.

Stalna komunikacija je ključ dobrog, kvalitetanog i dugotrajnog odnosa.

Video: Kako prepoznati nasilje kod partnera, pre nego što bude prekasno?

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima