8 važnih stvari koje rade partneri u srećnim vezama: Dve su ključ dugovečnosti i zadovoljstva

Stručnjaci za veze tvrde da srećni parovi imaju svoje male rituale koji održavaju njihovo zadovoljstvo u vezi

  • 0
par, partner, ljubav, muškarac, žena Foto: Freepik/lookstudio

Stručnjaci za veze i bračni savetnici otkrili su koje stvari srećni parovi rade u vezi i braku.

Na odnosima je potrebno raditi, ali i otvoreno govoriti šta vam je potrebno. Niko nema moć čitanja tuđih misli, pa što ne možete vi, ne očekujte ni od partnera.

Stručnjaci za veze i brak tvrde da postoji 8 stvari koje partneri čine, a koje odlikuju srećne veze.

1. Uvek komuniciraju

Srećni parovi uvek komuniciraju, bilo da je to porukama ili pozivom.

- Pozivi poput: "Upravo sam stigla" ili "Treba li ti nešto iz prodavnice?" ili poruke poput: "Baš razmišljam o tebi" ili "Dogodilo mi se nešto presmešno", imaju uvek isti rezultat. One stvaraju osećaj da ste ključni deo nečijeg života -  objašnjava bračni i porodični terapeut Vinifred M. Rajli.

2. Dele  komplimente

- To ne mora da bude ljubazan kompliment da ste najbolja žena na svetu, ali čak i usputni komentar koji prepoznaje nečiji doprinos, kao "izvrsna večera", ima veliki značaj na odnos - ističe Samanta Rodman, psiholog i stručnjak za veze.

Iako neki parovi dobro prolaze bez pozitivnih povratnih informacija, većina ljudi voli barem malo verbalnog priznanja za svoj doprinos, a srećni parovi su potpuno opušteni s pozitivnim povratnim informacijama.

3. Iznenađuju jedni druge porukama ostavljenim u kući

- Ostavljanje partneru poruka na stolu, frižideru ili kraj kreveta, čini vezu posebnom bez obzira na to da li se radi o zabavnoj, slatkoj poruci ili o poruci zahvalnosti - naglašava Suzan Piz Gadua, bračna savetnica.

4. Velikodušni su

- Velikodušnost je nešto što se slobodno daje kao dar, a ništa se ne očekuje zauzvrat - ističe Kari Kerol, terapeutkinja za parove.

Kada je odnos zdrav, lako je ispuniti očekivanja kako bi pokazali ljubav prema partneru. Bilo da se radi o maloj ili velikoj stvari, ispunjeni parovi nastoje da zadrže zadovoljstvo time što su pažljivi i velikodušni prema svom partneru, a ne u "brojanju usluga i velikoušnosti".

ljubav, par, partner, kuhinja Foto: Freepik/ lookstudio

5. Otvoreno razgovaraju o osećanjima i mislima

- Kada jedan od partnera oseća da treba da izvlači misli i osećaje od drugog, takav odnos može da bude naporan - smatra Samanta Rodman.

Srećni parovi možda neće stalno komunicirati na dubokom nivou, ali oni koji to čine dovoljno često osećaju da se poznaju, i ne greše u tome.

6. Priređuju iznenađenja 

- Svi znamo da je hrana uteha i da pomaže ljudima da se osećaju povezano. Ali, kada se potrudite i donesete kući posebnu hranu koju vaš partner voli ili je sami pripremite, to je divan način iskazivanja ljubavi delima - kaže bračna savetnica Suzan Piz Gadua i dodaje:

- Bez obzira na to da li ste sami oprali auto ili ga odvezli u perionicu, kada vaš partner vidi čist automobil na prilazu biće vam jako zahvalan.

7. Umeju da zahvale 

- Siguran način da strast u dugoj vezi ostane na nivou je redovno primećivanje svakodnevnog doprinosa koji partneri čine jedno za drugo. Zahvalnost je jedna od dve najvažnije stvari za srećan odnos. 

Iako možete da pretpostavite da je vaša ljubav shvaćena, u stvarnosti, priznavanje napora i doprinosa vašeg partnera stalno gradi još dublju povezanost -  ističe terapeut za parove Kari Kerol.

8.  Najčarobnije "volim te"

- Srećni parovi pokazuju naklonost i emocije bez posebnog razloga, onda kada se to od njih uopšte ne očekuje. To je prva i najvažnija stvar koja je preduslov za srećnu vezu. 

U mnogim odnosima "volim te" dolazi više od jednog partnera nego drugog. Tipično jedan vodi, a drugi sledi. U srećnim odnosima, oba partnera zaista to misle kad izgovore - ocenjuje  Kurt Smit, bračni terapeut.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA