Srušen mit o muškom zaljubljivanju: Devojke, ovo će vam se dopasti!

Dugo se verovalo da su dame sklonije da "izgube glavu" zbog ljubavi već posle prvog sastanka - sada se zna da je to mit

  • 4
Alfa muškarac Foto: Shutterstock

Studija objavljena u Psihološkom žurnalu otkrila je ne da se muškarci samo brže zaljubljuju, već mnogo pre izgovaraju i one dve čarobne reči "volim te".

U istraživanju su učestvovala 172 studenta, a psiholog Marisa Harison, koja je bila koautor studije, rekla je da su rezultati iznenadili.

- Pretpostavljalo se da su žene emotivne, ponekada i preterano i da su spremnije prve da izjave ljubav, ali istraživanje nas je demantovalo, jer se zapravo muškarci mnogo brže zaljubljuju i mnogo su pre speremni da kažu da vole - kaže Harison.

Psiholog Nil Lamont ističe da je povezivanje jednako važno i muškarcima i ženama.

- Dok su društvene i kulturne norme nalagale da muškarci treba da budu jaki i izdržljivi, oni su bili mnogo više skloni da sakriju emocije. I neka ranija istraživanja su pokazala da dobro proživljen život muškaraca obično uključuje duboke i smislene ljubavne veze - objašnjava Lamont.

Kada se muškarci zaljube, njihov mozak je preplavljen osećanjima koja izaziva ono što zovemo hemija. Naime, sve zaljubljene zapljusnu dopamin, noradrenalin, feniletilamin, oksitocin, a muškarce i testosteron.

Muškarac koji se "nakačio" na vas i zaljubljen je "do ušiju" zapravo je "žrtva" onoga što pokreću vaši feromoni - hemikalije koju lučimo kako bismo privukli supružnike.

Ljubav, zaljubljeni par Foto: Shutterstock

Postoji još jedan razlog da se muškarci brže zaljube i tako padnu pod čaroliju hemije, a to je evolucija.

Harison objašnjava zašto ženama treba više vremena da im se u očima pojavi onaj sjaj koji imaju samo zaljubljeni.

- Žene nesvesno odlažu ljubav u poređenju sa muškarcima. Žene mogu mnogo više da izgube, posvećujući se pogrešnom muškarcu, naročito ako govorimo o izboru partnera s kojim će se usuditi da rode dete. One su rođene sa konačnim brojem jajnih ćelija, a muškarci svakodnevno proizvode milione spermatozoida - objašnjava Harison.

Drugim rečima, žene moraju biti mnogo opreznije sa kim ulaze u intimne odnose nego muškarci.

- Ako se žene posvete nekom problematičnom muškarcu i zatrudne sa nekim ko nije pouzdan one će, recimo, rizikovati da bez pomoći odgajaju dete kao samohrane majke, a to nimalo nije jednostavno. Zbog toga su žene opreznije sa emocijama - objašnjava ovaj psiholog.

Međutim, nemojte, savetuju psiholozi, smetnuti s uma ni činjenicu da su muškarci, pored toga što se brže zaljubljuju, skloniji i da se pre "odljube".

Psiholog Ingrid Kolins kaže da iz iskustva na terapijama zna da su "muškarci skloniji promeni partnera".

- To ima smisla ako uzmete u obzir da je mužjak obično lovac, nastavlja da se kreće, dok ženka uzgaja mlade. U kolektivnom nesvesniom ostao je taj arhetip lovca - objašnjava Kolins.

Dodaje da je otvaranje i pokazivanje emocija uvek neka vrsta rizika, jer ne možete nikada biti sigurni da su osećanja obostrana.

- Zato muškarci i kada se zaljube i izjave ljubav u velikom broju slučajeva ne prestaju da se osvrću za drugim ženama. To naročito čine ako nisu sigurni u osećanja svojih partnerki - navodi psiholog.

Muvanje, par, zaljubljenost, ljubav, žena, muškarac, flert Foto: Shutterstock

Ali šta je zapravo presudno da neka veza postane trajna i ta početna zaljubljenost pređe u ljubav?

Jedna od ključnih stvari je intimnost.

Iako neki fizičku privlačnost mogu smatrati nevažnom, dr Helen Fišer, antropolog, koja proučava romantiku i veze, kaže da je od ključne važnosti za to da se neko u vas zaljubi i ostane zaljubljen zapravo fizička privlačnost i ta vrsta intime.

- Kada doživite vrhunac u intimnim odnosima, preplave vas oksitocin i vazopresin. To su osnovni hormoni zaduženi za bliskost i vezivanje sa partnerom - objašnjava dr Fišer.

Ona navodi da ako nastavite da se intimizirate, nastavljate da povećavate taj povezanosti, a to bi moglo sprečiti "vašeg lovca" da se interesuje za drugog partnera.

Biti prisan nije jedini važan "sastojak" trajne ljubavi.

Muškarci, baš kao i žene, takođe žele da se osećaju podržani i razumevani. Fišer kaže da muškarci i žene u suštini traže iste stvari u vezi.

- Moraju imati nekoga kome mogu da veruju i u koga imaju poverenje. Poštovanje je ključ uspeha veze, ali i duhovitost partnera - objašnjava Fišer.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan

    29. jun 2021 | 23:48

    Netačno... Muskarac se zaljubi kada zene ima dusu...

  • Mihailo

    30. jun 2021 | 05:57

    Postoji samo dopadljivost i seks. Ljubav, da ali kroz zajednički život, vremenom koje provedete zajedno, kad se rode unuci tek ste se tada zaljubili u osobu koja vam je rodila decu. Kad je u pitanju dopadljivost, ona određuje dali će biti seksa ili ne, a biće gau 99,99999 slučajeva, a i dopadanja, bude tako toliko, treba samo da je žensko van lokacije u kojoj zivi i još neki sitni uslovi ako je moguće,ako ne može bilo gde i bilo kad. Ovo sto ovaj ili ova pise, zove se filozofiranje ili još bolje foliranje. P.S. Postoje retki ali retki slučajevi gde se dvoje zaljube pa se vole. Ne, prvo se vole, ali to nije ljubav, to je pravljenje dece.

  • Naivko

    1. jul 2021 | 00:39

    Zaljubljuju se samo naivni muškarci. Oni koji dobro poznaju žene se samo foliraju da su zaljubljeni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA