Nekada mikser, toster i pegla, a šta se danas daruje: Kako je korona uticala na svadbene poklone

"Nova normalnost", kako se sada naziva suživot sa virusom, promenila je mnoge navike, napisala nova pravila, uvela nove običaje

  • 1
Mlada, venčanje, svadba, pokloni Foto: Shutterstock

Korona virus prisutan je već godinu i po dana u našim životima. Globalna pandemija uticala je na svakog pojedinca, na svaku poru društva. Pogođeni su svi, ali kako sam virus "živi" među ljudima, tako i ljudi pokušavaju da žive dok je on prisutan. Mnogi događaji bili su otkazani i pomereni, među njima i oni najveseliji - svadbe.

"Nova normalnost", kako se sada naziva suživot sa virusom, promenila je mnoge navike, napisala nova pravila, uvela nove običaje. Tako je po svemu sudeći i kada su venčanja i svadbe u pitanju, ali i sastavni deo istih - promenila je način na koji se razmišlja o poklonima.

Koliko poklanjanje ima veze sa nekadašnjim darivanjem mladenaca pitali smo i organizatorku venčanja Mariju Jevtić, koja kaže da nas je epidemija okrenula više ka unutrašnjim vrednostima, porodičnim vezama i učinila da više cenimo bližnje, što je uticalo i na poklone.

Većina želi da poklon bude koristan

- Više se obraća pažnja da poklon ima svrhu i da bude koristan - kaže Marija za Telegraf i dodaje da je poslednjih godina "koverta", odnosno novac najučestaliji poklon na svim proslavama, pa tako i na venčanjima.

Marija Jevtić, organizatorka venčanja Marija Jevtić, organizatorka venčanja - Foto: Privatna arhiva/ustpuljeni materijal

- Neretko i sami mladenci na svoj način stave do znanja da je to poklon koji žele. Ipak, u periodu pre korone i dalje je bilo kreativnijih poklona, jer su gosti želeli da mladencima ostane i neka uspomena. Sa dolaskom korone u naše živote, kreativni pokloni su zamenjeni onim praktičnim - objašnjava ona.

Osim toga i brzina organizovanja proslava, zbog prilično nestalne epidemiolške situacije, gostima nije ostavila puno prostora da razmišljaju šta će pokloniti.

- Svesni situacije, gosti i sami znaju da je novac nešto što će najviše korisiti mladencima - kaže Jevtić.

Koverta, čestitka Foto: Unsplash/Annie Spratt

- U vreme korone mnogi naši mlađi prijatelji su ostali bez posla, pa nemamo dilemu šta ćemo im pokloniti za venčanje, pare su najbolje rešenje. Nećemo druge da dovodimo u situaciju da poput nas dele po komšiluku 5 tostera, 12 pegli, 9 miksera, 10 ćebadi, umetničke slike koje su i darodavci nasledili od svojih gostiju na svadbi - potvruđuje za Telegraf i O. T., Beograđanka, koja je pre 20 godina bila u ulozi mlade.

"Vodim se cenom zakupa stolice u sali"

Sličnim razmišljanjem vodi se i Ivana N., koja je nedavno bila na jednom venčanju. Pored praktičnosti, ova devojka kaže da se, kada je poklanjanje u pitanju, vodi i cenom stolice u sali.

- Korona me je naterala da razmišljam praktično. U ovoj situaciji ne želim da idem da se gužvam po radnjama u potrazi za idealnim poklonom, i zato radije stavljam novac u kovertu. Doduše, to mi je i veći izdatak, jer sam idealan i originalan poklon nekada mogla da "zatvorim" u 30 evra recimo, a sramota me je da stavim u kovertu manje od 50 evra u slučaju da idem sama.

Ako idem sa dečkom, onda stavljamo bar 100 evra. Idemo logikom da pokrijemo troškove mladencima koje imaju što su nas zvali, i onda gledamo da taj iznos dupliramo - rekla je ona.

Mali kucni aparati Foto: Shutterstock

Kućne aparate zamenile koverte, poklanja se i pomoć

Da je ćebad, miksere, tostere i veš mašine novonastala situacija potpuno zamenila, govori i činjenica da se sada poklanja i pomoć.

- Ima i onih, koji na primer pomažu mladencima u samoj organizaciji, najčešće je to kuma, koja često učestvuje i u kupovini nekog dela dekoracije ili aksesoara za mladu - otkriva nam organizatorka venčanja.

Mladenci nekada vodili evidenciju poklona, kako je to danas?

Ipak, nije samo trenutna situacija promenila odnos prema gostima, poklonima, ali i mladencima. Zanimljivo je da su nekada oni koji su dobijali poklone vodili evidenciju šta su i od koga dobili.

- Kad sam se udavala, na svadbi je bilo 300 zvanica. Naravno da sam morala da pišem šta sam od koga dobila da se ne bi desilo da suprug i ja odnesemo poklon manje vrednosti od onog koji smo dobili. Drugarice su mi govorile da je to primitivno, ali nisam htela da se brukamo, jer ko će pamtiti koliko je ko od familije stavio u kovertu... Tu svesku čuvam i danas, posle 20 godina braka, i mnogo nam pomaže prilikom odabira poklona - ispričala je O. T. za naš portal.

Burme, venčanje, mladenci Foto: Pixabay

Danas to više nije tako čest običaj. Većina mladenaca ovo smatra neprimerenim, ali uvek postoje i izuzeci.

- Poslednji put za tako nešto sam čula pre tri godine. Moguće je da postoji i dalje u sredinama gde starije generacije organizuju svadbe za svoju decu. Dakle ne znači da ne postoji, ali vrlo retko - kaže Marija, organizatorka venčanja.

Šta su danas, osim novca, najčešći pokloni?

Prema iskustvu Marije Jevtić, organizatorke venčanja i dekoraterke, to su personalizovani album-spomenari, kreirani prema ličnostima mladenaca, vaučeri za putovanja, plaćena organizacija svadbe.

- Pre korone pravila sam i kreativne vaučere za putovanja, odlazak u spa, posete muzeju, pa čak i sate za čuvanje bebe (kada se ona rodi). Osim toga, darivane su i poklon korpe, pa i šaljivi pokloni sa uputstvima šta raditi u slučaju svađe svežeg bračnog para. Bilo je čak i poklona unapred, recimo plaćena organizacija venčanja za one koji ne žive u Srbiji, a žele ovde da se venčaju - priseća se ona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA