6 odlučujućih faktora zbog kojih se zaljubljujemo u nekog: Fizička privlačnost nije presudna

Verovatno ste se bar nekada u životu zapitali šta vas je navelo da se ludo zaljubite u neku osobu

  • 0
ljubav, piljubac Foto: Pixabay

Zaljubljenost je osećaj koji je teško objasniti i nekada nam se čini da nas pogodi kao "grom iz vedra neba", a onda kada prođe neko vreme shvatimo da to baš i nije onako kako nam se činilo na samom početku.

Verovatno ste se bar nekada u životu zapitali šta vas je navelo da se ludo zaljubite u neku osobu.

Privlačenje se često može učiniti neshvatljivim i misterioznim, ali postoje neki jednostavni faktori koji objašnjavaju šta jednu osobu tera da "klikne" sa drugom.

Evo šest faktora za koje stručnjaci za ljubav tvrde da utiču na trenutnu privlačnost i zaljubljivanje:

1. Bliskost

Verovatnije je da će vas privući neko ko vam je geografski bliži, na primer neko ko živi u vašem kraju ili osoba na poslu, nego neko sa kim komunicirate na daljinu.

2. Sličnost

Ovo je bitan faktor za inicijalno zaljubljivanje. Sličan se sličnom raduje, kaže izreka, pa će vas tako lakše privući neko sličan vama od nekoga s kim nemate mnogo toga zajedničkog. Biti sličan, međutim, ne predviđa dugovečnost veze niti da li ćete i koliko biti srećni zajedno.

3. Fizička privlačnost

Ona igra važanu, ali ne i najvažniju ulogu u zaljubljivanju. Svakako da ćete se lakše i brže zaljubiti u nekoga ko vam je fizički privlačan, nego u nekog koga takvim ne smatrate.

Ljubav, zaljubljenost, par, zaljubljeni Foto: Pixabay

4. Raspoloženje

Svi vole ljude zbog kojih se osećaju dobro i opušteno, od onih sa kojima se osećaju "stegnuto" i uštogljeno.

5. Nedostatak

Kada postoji manje potencijalnih partnera za izbor, skloni ste neke koje srećete smatrate privlačnijim nego što bi vam bili da vam je izbor veći. Kad se čini da je potencijalne partnere teže "uloviti" oni su sve privlačniji za osvajanje.

6. Hormoni i neurotransmiteri

Privlačnost je takođe delimično određena vašim osećajem mirisa i onim što se naziva feromonima. Viši nivoi oksitocina i dopamina takođe mogu povećati nivo privlačnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA