Nije teško ostvariti čvrstu i stabilnu vezu: Potrebna je samo jedna stvar koja zavisi od naše odluke

Ljubav nije toliko komplikovana koliko nam se ponekad čini

  • 0
Ljubav, zaljubljeni par, devojka, mladić, dečko, osmeh, osmesi, srećna veza, partneri, ljubavni par, momak, devojka Foto: Shutterstock

Koliko su ljubav i ulazak u emotivnu vezu stvar srca i emocija, a koliko razuma sve se više polemiše među psiholozima.

Nekada se verovalo da je ljubav stvar osećanja, a sada sve više da ona jeste pitanje emocija, ali i odluke da nekoga volimo.

Ukoliko smo kao ličnost dostigli određeni nivo zrelosti i završili sa nekim razvojnim fazama u životu, ali i separacijama od primarne porodice, mnogo su veće šanse da ćemo ostvarivati jače i stabilnije emotivne veze.

Mnogim zrelim osobama je važno da u ljubavnom odnosu primarno imaju razumevanje, mir i podršku.

Ukoliko imate partnera čiji su prioriteti slični vašim, velika je verovatnoća da ćete ostvariti zdrav, stabilan i dugoročan emotivni odnos.

- Ako imate partnera koji nema problem s tim što ste vi poslovno upešniji, koji vas podržava na vašem putu ličnog i profesionalnog razvoja, a kome vi uzvraćete istom merom, onda ste na dobrom putu da ostvarite duboku vezu koja će vremenom jačati umesto da slabi, što je slučaj u većini odnosa koji se baziraju na nekim drugim kriterijumima - kaže psiholog Suzan Ros.

Ona objašnjava da podrška produbljuje intimnost i čini da se osećamo prihvaćenima, što je preduslov uspešnog i čvrstog odnosa.

- Taj pozitivan odgovor vašeg partnera zbog koga osećate toplinu, prema nekim studijama, od suštinskog je značaja za odličnu romantičnu vezu - objašnjava ona.

Horoskop, astrologija, ljubav, par, sunce, more, leto Foto: Pixabay

Čak je u brojnim studijama koje su rađene na nekoliko katedri za psihologiju američkih univerziteta otkriveno da je način na koji naš partner reaguje zbog dobrih stvari koje vam se dešavaju  još važniji od onog kako reaguje na loše situacije. To sve utiče na donošenje odluke da ga volite.

- Zaljubljenost je, mogli bismo da kažemo, malo više pitanje hemije, a ljubav, odnosno to da li ćemo nekoga volimo je pitanje odluke. Tu odluku donosimo na osnovu toga koliko nam je ta osoba važna u životu, koliko toga imamo zajedničkog, koliko imamo razumevanja i podrške od nje - objašnjava Ros.

Ona navodi da je važno da su partneri kompatibilni i da imaju iste namere, ako hoće da ostvare emotivan odnos.

- Vi možete da odlučite da volite i nekoga s kim niste ili nećete da ostvarite romantičan odnos, ali kada donesete tu odluku, onda nema patnje. Ljubav ne proizvodi patnju, nju proizvode zaljubljenost i naši nerešeni unutrašnji konflikti - pojašnjava psiholog.

Prema njenim rečima, poenta odluke da nekog volimo odnosi se i na to da smo mnogo više fokusirani na njegove dobre osobine, nego na njegove mane.

- U toj situaciji mi smo svesni mana, ali ih prihvatamo i nije nam fokus na menjanju te osobe nego na onome što je kod nje dobro i što nam prija. Poštujemo ljudske kvalitete koje ima, volimo je zbog njih, a ne potenciramo ono što nam smeta - istakla je Ros.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA