≫ 

Samo jedna osobina utiče na to da li ćemo se nekome svideti: Proverite da li je imate

Prema najnovijem istraživanju o tome šta najviše privlači suprotni pol, fizički izgled ne igra presudnu ulogu

  • 0
kafa, ljubavni par, ljubav Foto: Shutterstock

Kada izlazite na prvi sastanak sa nekim ko vam je "zapao za oko" i s kim biste rado ostvarili emotivnu vezu, ubeđeni ste da je najvažnije to kako izgledate, odnosno da li ste mu fizički privlačni.

Međutim, prema najnovijem istraživanju o tome šta najviše privlači suprotni pol, fizički izgled ne igra presudnu ulogu.

Naime, u studiji koja je objavljena prošlog meseca u američkom časopisu "The Journal of the Acoustical Society of America", istraživači su ispitanicima zadali različite vokalne vežbe, a onda su odvojene grupe ljudi slušale snimke i rangirale ih po atraktivnosti.

- Zaključili smo da jasnoća kojom govorimo umnogome utiče na to hoćemo li se nekom dopasti ili ne - kaže jedna od autorki studije dr Sara Hargus Ferguson. 

- Ovim istraživanjem došli smo do zaključka da smo zapravo drugima privlačniji što manje razgovetno govorimo, odnosno ako smo nejasniji u onome što kažemo.

Tim naučnika koji je bio uključen u istraživanje veruje da ovi rezultati pokazuju takozvani "seksualni dimorfizam", odnosno pojavu kad nas neka karakteristična različitost, u ovom slučaju nerazgovetan govor ili mumlanje, čini privlačnijim. Kako navode, razlog toga je što naš mozak mumlanje druge strane doživljava kao evolucijski kvalitet.

Ovo se pokazalo kao veoma poželjno za muškarce.

- Iako će svaki logoped i decu i ljude učiti da govore usporeno i da svaku reč pažljivo izgovaraju, izgleda da nam je glas privlačniji kad je nejasan - rekao je koautor studije dr Daniel Ster sa Univerziteta u Kaliforniji.

Rezultati su pokazali i da je nerazgovetan govor zanimljiviji i privlačniji i jednom i drugom polu, a veruju da je razlog to što ga muški mozak, opet iz evolucijskih razloga, percipira kao "ženstveniji".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA