≫ 

"Nadam se da ćeš imati jadan život": Rečenice koje nije dobro izgovoriti prilikom razvoda

Kad se dvoje rastaju, emocije su uzburkane i lako se prelazi u ulogu žrtve i krivca

  • 2
Novac pare svađa par muškarac žena finansije rasprava Foto: Shutterstock

Raskid vanbračne zajednice  i razvod su jedan od većih stresova koji se događa ljudima, posebno ako sa partnerom imaju i decu.

Kada se jedan od partnera odluči za prekid, a drugi to nerado prihvata, nadajući da bi veza mogla da se poboljša i nastavi burne rasprave nisu retkost.  Još je teže ako je došlo do prevare, jer se u tom slučaju prevareni partner oseća kao da nije dovoljno dobar i nije poželjan.

U takvim situacijama emocije su uzburkane i lako se prelazi u ulogu žrtve, pa se zaboravlja na pristojnost i ne biraju se sredstva kako bi "druga strana" bila povređena. Onaj ko je povređen se na kratko možda i oseća bolje, ali dugoročno gledano pravi veću štetu samom sebi.

- Rečenice koje se jednom izgovore u tim situacijama ne zaboravljaju se - kaže Neil Vilki, stručnjak za veze i bračni terapeut.

- Bez obzira na sve, moguće je prekinuti ljubavnu vezu na način da obe strane iz svega toga izađu s nekom vrstom poštovanja i razumevanja za drugu osobu, čak i ako se osećaju povređeno, ljuto ili izdano.

Prema rečima bračnog terapeuta, u takvim situacijama izuzetno je važno izbegavati 11 fraza koje ljudi obično koriste kad dođe do raskida ili razvoda.

1. "Mrzim te"

Možda partnera trenutno mrzite, ali nema smisla ako to govorite u momentima besa. Bilo je trenutaka kada ste ga voleli i biće trenutaka u budućnosti kada ćete se sećati lepih uspomena sa njim. Nemojte da dopustite bivšem partneru da oseća vašu mržnju, jer to će u konačnici vas pojesti.

2. "U krevetu si katastrofa"

Možda i jeste, ali to onaj ružan udarac ispod pojasa. Vođenje ljubavi je zajednička odgovornost i akovaši intimni odnosi nisu bili sjajni, ne zaboravite da je to nešto na čemu ste oboje radili.

3. "Krivica je samo tvoja"

Vrlo retko se događa da je "druga strana" potpuno kriva za raspad veze ili razvod, čak i ako je došlo do prevare. "Okrivljena strana" će vam reći kako to nije istina i zauzeti odbrambeni stav.

4. "Ne želim nikada više da te vidim"

Možda u tom trenutku to stvarno i osećate, ali partneru bi to mogli da se čini kao da su mu vrata zalupljena pred nosom, a prošlost blokirana.

5. "Patetičan si"

Zapitajte se: "Zašto sam imao odnos sa patetičnom osobom?". Ovo je vrlo odbojna kritika i gotovo je sigurno da reakcija neće biti dobra.

6. "Bolje da se nikad nismo upoznali"

Ali jeste - upoznali ste partnera, živeli ste sa njim i to ne možete promeniti. Umesto toga, radije razmislite o tome što ste sve naučili iz te veze i o dobrim stvarima koje ste iz nje dobili.

svađa, otac, ćerka Foto: Shutterstock

7. "Nadam se da češ imati jadan život"

Takva izjava će u partnerovoj glavi dugo odzvanjati. Zapitajte se, zar ga zaista toliko mrzite da mu priželjkujete užasnu budućnost? Zapitajte se kako to i koliko vama pomaže da nastavite dalje. Odgovor je jednostavan - nikako.

8. "Ti si moja najveća životna greška"

Verovatno u afektu tako stvarno i mislite, ali sve što to zapravo može poručiti i njemu i drugima  jeste to da niste dobri u donošenju odluka.

9. "Imam nekog boljeg od tebe"

Ovakva izjava zapravo zvuči kao dečije hvalisanje po parku ili kao "sipanje soli" na nečiju ranu. Vi možda mislite da ste našli nekog boljeg, ali prepustite vremenu da pokaže da li je to zaista tako.

10. "Uzeću ti svu imovinu"

Svađe oko imovine koja je stečena u braku ili vanbračnoj zajednici mogu biti vrlo neprijatne i odličan posao za advokate koje ćete skupo platititi. O stresu i gubljenju energije da ne govorimo. Pametnije je pokušati da postignete razuman dogovor o imovini.

11. "Ti si loš roditelj"

Imajte na umu da je ovo i nepristojna i strašna izjava. Možda partner nije tako dobar roditelj kao vi, ali i on ima roditeljska prava i potreban je detetu. Nemojte dopustiti da deca postanu žrtve vašeg razvoda i da im nepovratno nanesete štetu koja će ih pratiti ceo život.

Video: Ovo su pet najskupljih razvoda ikada

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mkki

    31. januar 2022 | 22:55

    Jok nego će da padne na kolena i moli za oproštaj. Moreeee

  • Xy

    1. februar 2022 | 00:27

    Treba li mu možda dodeliti i orden. Da Bog da, da sreću ne nađe do kraja života.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA