≫ 

3 načina na koja vas ljubljenje povezuje: Zbog čega je toliko važno za veze, a posebno brak

Psihologija ljubljenja kaže da je poljubac oralni kontakt sa drugim ljudskim bićem koji je veoma privatan i vrlo intiman

  • 0
momak devojka veza zagrljaj poljubac Foto: Freepik/ lookstudio

Ljubljenje je mnogo važnije za bračnu zajednicu nego što se pretpostavlja. Najveći razlog je taj što ljubljenje prethodni intimnosti. Jedna studija pokazala je da je mnogim muškarcima važnije sa kim se ljube nego sa kime spavaju na ljubavnom sastanku.

Psihologija ljubljenja kaže da je to oralni kontakt sa drugim ljudskim bićem koji je veoma privatan i vrlo intiman. Poljupci sa voljenom osobom imaju brojne blagodati i mogu na da utiču na osobu fizički, emocionalno i duhovno.

Neki bračni savetnici svojim klijentima sa problemima u braku govore da treba da se ljube svaki dan, ukoliko su tu naviku vremenom izgubili.

Tokom ljubljenja telo doživljava nadržaje i izlučuje veće količine oksitocina, hormona koji vam pomaže da se još više vežete sa partnerom.

Većina bračnih parova poljubi se ujutro na odlasku iz kuće, ali to s vremenom postaje više navika nego bilo šta drugo. Isto kao kada na izlasku uzmete mobilni i popijete šoljicu kafe.

1. Fizičke dobrobiti ljubljenja

  • Ljudi koji se ljube svaki dan žive do pet godina duže od onih koji se ne ljube
  • Nalet krvi koji dolazi s poljupcem može da pomogne u lečenju mrlja na licu i dermatitisa
  • Nalet hemikalija do kog dolazi zbog fizičkog kontakta uzrokuje povećanje pulsa na više od 100 otkucaja u minuti, što može da bude jednako dobro kao telesne vežbe
  • Da biste nekoga strastveno poljubili, potrebno je da aktivirate čak 29 mišića na licu, što može da pomogne u smanjenu bora
  • Usne su mnogo osetljivije od vrhova prstiju i kada nekoga poljubite, stimulišete sve važne živce u telu
  • Razmenjivanje izlučevina tokom ljubljenja zdravije je nego što mislite - može da pomogne u izgradnji snažnog imunološkog sastava za borbu protiv bolesti i održavanja zdravlja

2. Emocionalne dobrobiti ljubljenja

Kad se usne spoje, mozak počinje da luči koktel hemihalija koji izaziva osećaj velike prijatnosti i zadovoljstva. Nalet hormona u telu stimuliše neurotransmitere poput serotonina, oksitocina i dopamina.

Uzbuđenje koje osećate dolazi iz centra za užitak smeštenog duboko u mozgu, a koji je u takvim trenucima u "petoj brzini".

Kada stimulišete to područje mozga, to je kao da uzmete drogu poput kokaina i telo počinje da žudi za tim zbog osećaja koji mu daje. Sledeći put kada se poljubite i poželite još, to je zato što vaš mozak "priziva" delove odgovorne za užitak i zadovoljstvo.

3. Duhovne dobrobiti ljubljenja

Poljubac dovodi mozak u stanje u kojem se partneri mogu sinhronizovati jedno sa drugim, što znači da veza postaje mnogo dublja. Ne samo da se vaš mozak i mozak vašeg partnera povezuju, već se i vaše srce i emocije uključuju u tu stimulaciju.

Postoje razni načini ljubljenja, ali dubok i strastven poljubac je posebno intiman i spiritualan. Za međusobnu povezanost među partnerima učiniće mnogo više nego poljubac u obraz jer ih povezuje na višem nivou.

Neki bračni savetnici svojim klijentima sa problemima u braku govore da treba da se ljube svaki dan. U teoriji je to lako jer kada postanete vrlo intimni jedno sa drugim, na taj način obnavljate povezanost koja je nekada postojala. Iako ćete možda u početku morati da se "prisilite" na svakodnevno ljubljenje, to će vas zbližiti i povezati i na duhovnom nivou.

Video: Njihova ljubav je večna a uspomene nezaboravne: Baka i deka influenseri putuju svetom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA