3 stvari na koje žene "padaju" kod muškaraca, a za ozbiljnu vezu je važno nešto sasvim drugo

Osobine u koje se žene najčešće zaljubljuju uglavnom nisu dovoljne za srećnu i dugu vezu

  • 1
kafa, ljubavni par, ljubav Foto: Shutterstock

Postoji večita dilema šta je to što žene privlači kod muškaraca i čini ih više ili manje poželjnim za emotivnu vezu.

Psiholog Madelain Fjugere sa Univerziteta Easter Connecticut State u SAD-u bavi se romantičnim aspektom veza i privlačnosti.

Ona je za specijalizovani sajt psychologytoday.com napisala kratki vodič za žene koje su u potrazi za dugotrajnom, stabilnom vezom, odnosno partnerom s kojim će provesti život.

Navela je koje su to osobine muškaraca koje žene najčešće privlače,  kao i na šta je potrebno da obrate pažnju, ako žele da pored sebe imaju "gospodina pravog".

Tri stvari su kod muškaraca bitne za većinu žena, zaključila je psiholog.

1. Fizička privlačnost

To često nevoljno priznajemo, ali fizička privlačnost nam je važna. Bez sumnje, heteroseksualne žene privlače zgodni muškarci, piše Madelain Fjugere. Privlačnost može da bude podsvesna i bazirana na istroji evolucije, jer se veruje da privlačni muškarci imaju bolje gene.

Mogu nas privući i drugi kvaliteti koji često prate atraktivne ljude poput boljih karakternih osobina, iskustava i slično. Međutim, ako traže partnera za stabilnu vezu, ženama je pametnije da je ne traže sa zgodnim muškarcima, savetuje psiholog.

Atraktivni muškarci češće se razvode, možda, jer im je teže da odole mogućnostima koje im nude druge potencijalne partnerke.

2. Muževan glas

Žene često privlače muškarci s dubokim, muževnim glasom. Takav glas je posledica višeg nivoa testosterona, a neretko ga prati fizička privlačnost. Pojedinci za koje su drugi utvrdili da imaju vrlo prijatne muške glasove uglavnom su bili i zgodni.

Iako heteroseksualke preferiraju partnere sa muževnim glasom, oni često naginju varanju u vezi ili imaju više partnerki istovremeno.

Flert Foto: Pexels / Andrea Piacquadio

Naime, vokalna privlačnost ne nosi samo rizik da će partner biti neveran, već i veću verovatnoću i da će imati više afera ili partnerki koje su već u vezama. Iako je njegov glas privlačan, ovakve muškarce je bolje birati za avanturu nego za dugoročnu vezu, savetuje psiholog.

3. Zauzeti muškarci

Zanimljivo otkriće je da žene više privlače muškarci koji su već u vezi. Ta se situacija zove "kopiranje izbora partnera"  i takođe se pojavljuje u životinjskom svetu, posebno među ribama i pticama. Kod ljudi, pak, činjenica da je muškarac zauzet drugim ženama šalje signal da ima poželjne kvalitete i da je već "proveren".

Preferencija prema zauzetim muškarcima ipak je češća prema onima koji imaju devojke, nego prema oženjenima. Za dugoročan odnos, ipak, nije najbolja ideja posvetiti se partneru koji je već u vezi. Ako je zbog vas spreman da ostavi devojku, možda će na isti način reagovati kad mu se pruži nova prilika, pa razmislite o tome, poručuje psiholog Madelain.

Ukoliko zaista želite dugu i kvalitetnu vezu, psiholog savetuje da bi trebalo da potražite muškarca koji ima i druge privlačne osobine.

Za održavanje stabilne veze neophopdno je uzajamno poštovanje, ali i slična interesovanja i razumevanje. To je mnogo bitnije od fizičkih karakteristika, kaže Madelain Fjugere.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Moca

    21. februar 2022 | 23:34

    Kad stane na debeli novčanik svaka vidi njegovu lepotu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA