• 3
 ≫ 

Otkriveno da li žene više vole muškarce sa bradom ili bez

, Telegraf
 ≫ 

Muževnost lica može kod žena uticati na izbor partnera za potomstvo, pružajući uvid u snagu i zdravlje muškarca

  • 3
ljubavni par, zaljubljeni, zaljubljenost, devojka i dečko, muškarac, brada

Foto: Shutterstock

S obzirom na to da se trendovi menjaju velikom brzinom, samo je pitanje vremena kada će se istorija ponoviti - brada i brkovi nekada su bili simboli moći.

U srednjem veku je postojalo nepisano pravilo po kom se smatra da je doticanje brade drugog muškarca velika uvreda. Isto tako, gotovo da nije postojao kralj koji se nije dičio svojom bujnom bradom.

U poslednje vreme mnogi mladi i sredovečni muškarci troše dosta vremena i novca na negovanje svoje brade, ali postavlja se pitanje da li ih to čini atraktivnijim suprotnom polu?

Studija Tese Klarkson, doktorke Univerziteta Kvinslend i njenog tima otkrilo je da žene smatraju da su muškarci sa bradom privlačni i dominantni, i društveno i fizički.

Istraživanje je sprovedeno na više od 900 Amerikanki starosti između 18 i 70 godina, koje su ocenjivale fotografije muškaraca sa različitim stadijumima maljavosti lica.

U studiji, žene su gledale 30 fotografija na kojima su prikazani muškarci fotografisani bez brade, sa punom bradom i na fotografijama koje su obrađene u fotošopu na kojima su izgledali ili ženstvenije ili muževnije.

Ocenjivale su muškarce na fotografijama prema uočenoj privlačnosti za kratkoročnu i dugoročnu vezu.

Rezultati istraživanja ukazivali su na to da su muškarci bili privlačniji, što je više na licu bilo dlaka. Bradati muškarci muževnijeg izgleda ocenjeni su kao privlačniji, posebno za dugotrajne veze.

foto Pixabay

foto Pixabay

Istraživači tumače da bi razlog mogao biti taj što brada ukazuje na muškarca koji je društveno dominantan i fizički jači, a dlake na licu pojačavaju muške karakteristike, dok istovremeno "maskiraju" manje atraktivne delove lica.

Što se tiče percepcije muškosti, autori su priznali pozitivnu vezu između maskuliniteta lica i fizičke snage, borbene sposobnosti i društvene prihvaćenosti.

Eksperimentalno poboljšanje maskuliniteta lica takođe povećava percepciju zrelosti i dominacije. Autori napominju da muževnost lica može kod žena uticati na izbor partnera za potomstvo, pružajući uvid u snagu i zdravlje muškarca.

Dalje, autori studije citiraju prethodna istraživanja koja pokazuju da se i sami muškarci sa bradom osećaju muževnije i da poseduju više testosterona u organizmu, što je bilo povezano i sa višim nivoom društvene dominacije.

Takvi muškarci su navodno takođe imali više stereotipnih pogleda na muškost u heteroseksualnim vezama od muškaraca koji su bili glatko obrijani.

Međutim, nisu sve žene u studiji volele maljava lica.

Razlozi zbog kojih su nekima muškarci sa bradom bili manje privlačne uglavnom su bili higijenske prirode - plašile su se vaški, buva i parazita u kosi i koži.

Studija je takođe sadržavala zanimljivu psihološku komponentu u vezi sa pripisivanjem moralnih vrednosti. Žene koje su pokazivale ono što su istraživači nazvali "moralnim gađenjem" češće su preferirale bradu, što autori pripisuju percepciji da je brada simbol političkog konzervativizma i tradicionalnih pogleda na muškost u heteroseksualnim vezama.

Autori nisu otkrili da žene sa "većim reproduktivnim ambicijama" preferiraju bradu kada razmatraju dugoročne veze. Iako, kada su uključili trenutni status žene u vezi, i slobodne i udate žene koje su želele decu smatrale su da su brade privlačnije od žena koje nisu želele decu.

Video: Posle dve godine uz suze brijao bradu, a onda je doživeo nervni slom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok