≫ 

Rad od kuće utiče na partnerski odnos: Šta kada od kuće radi samo jedno, a šta ukoliko rade oba partnera

Kako obaveze oko domaćinstva ne smeju pasti samo na osobu koja je uglavnom kod kuće, tako ni osoba koja radi van doma ne sme dozvoliti da se kod kuće ne posvećuje partneru nakon dugačkog radnog dana

  • 0
Rad od kuće sofa muskarac žena telefon laptop Foto: Shutterstock

Rad od kuće postao je mučna tema. Ono što je počelo kao neophodnost zarad pandemije, dve godine kasnije, izaziva sve veće negodovanje. I to ne samo između zaposlenih. Bračni savetnici tvrde da je to izazvalo epidemiju bračnih svađa. Problem nastaje bilo zbog logistike provođenja toliko vremena zajedno ili zbog činjenice da se osećaju bezveze zbog tako malo kontakta sa ljudima van porodice.

Prednosti rada od kuće su očigledne i široke. Međutim, ukoliko se desi da samo jedan partner radi od kuće, a drugi odlazi na posao i tu dolazi do problema. Na primer Partner A, onaj koji radi od kuće, obavlja poslove, šeta psa tokom pauza, kuva obroke i preuzima decu, dok partner B, koji radi u kancelariji, se ne bavi većinom ili nekim od tih poslova. Ovo može izazvati stres u vezi i dovesti do sukoba.

Onaj koji radi od kuće, uglavnom je kod kuće i sam, takođe bi mogao da se oseća usamljeno i da mu treba više vremena za ćaskanje nego što njihov partner koji radi u kancelariji može da pruži kada se vrati sa posla.

Partner koji radi od kuće bi možda želeo da izađe i napusti kuću na kraju radnog dana, dok se partner koji radi u kancelariji možda oseća umorno od dugog putovanja na posao ili od celodnevnih sastanaka.

Sa druge strane, ukoliko oba partnera rade od kuće, može doći i do prezasićenosti i želje da se malo udalje.

rad od kuće Foto: Freepik

Koje su mogućnosti za rešavanje problema?

Odvajanje određenog dela vaše kuće ili stana za posao može pomoći da sprečite da vaš posao preuzme ceo život, fizički i psihički. I izlazak iz kuće takođe može biti od koristi.

Uzimanje vremena za rad od kuće, ali sa promenom sredine, može pomoći u stvaranju psihološke granice između radnog i ličnog prostora. Rad iz kafića jednom nedeljno, na primer, posebno je dobar za partnere koji rade od kuće.

Svađa, ljut muškarac Foto: Shutterstock

Iskoristite svoje pregovaračke veštine

Ne izbegavajte probleme. Raspravite o malim frustracijama odmah kako se pojave - problemi koji se ignorišu rastu, a emocije koje su potisnute se pojačavaju. Ako glasno kucanje vašeg partnera ometa vaš rad, razgovarajte o tome pre nego što slomite tastaturu. Pojedinci koji velike i male nevolje tretiraju kao prilike za transformaciju su srećniji i zdraviji, a parovi koji ove trenutke preformulišu kao prilike da podele i bolje razumeju potrebe jedni drugih, ojačaće vezu.

Pronalaženje rešenja koje se odnosi na najvažnije potrebe obe strane može pomoći partnerima da ostvare još veće koristi. Da bi to uradili, partneri treba da razumeju izvor frustracije jedno drugog – na primer, nedostaje im vremena za odmor, suočavaju se sa ogromnim radnim zadacima ili su zabrinuti za decu. Kada se identifikuju ove osnovne nezadovoljene potrebe, partneri mogu da rade zajedno na preformulisanju problema i kreiranju planova koji ih ispunjavaju. Problem koji treba rešiti se pomera od: "Kako da pravično rasporedimo zadatke u domaćinstvu" na "Kako možemo efikasno da upravljamo ovim zadacima dok postižemo ono do čega nam je najviše stalo".

Nađite vremena jedno za drugo van doma, ili na kraju radnog dana se posvetite isključivo sebi i u zajednički dom se vratite sa utiscima i pričama o nečemu novom. Možda jeste vezani za kuću dok obavljate radne zadatke, ali nemojte zaboraviti da se to ne odnosi i nakon radnog vremena.

Video: Korona ih isterala iz kuće u prikolicu a sada su prostranstva njihova: Ovako se živi na točkovima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA