≫ 

I u dobru i u zlu: Devojka koja je preživela požar plašila se trenutka kada će njen dečko ugledati njeno lice

Pred njom je dosta rekonstuktivnih zahvata, a tokom celog oporavka najveća podrška joj je njen partner

  • 0
Solrun Alda Waldorff Foto: Instagram/solrunalda

Studentkinja čije je lice izgorelo u strašnom požaru bila je uplašena da će je dečko ostaviti kada je konačno video njene ožiljke - ali on joj je potpuno dokazao da nije bila u pravu i bio je uz nju tokom njenog bolnog oporavka.

Solrun Valdorf (24) iz Rejkjavika na Islandu, boravila je u stanu svog dečka Rahmona Anvarova u oktobru 2019. godine kada se vatra proširila zgradom, zarobivši par u spavaćoj sobi. Vatrogasci su se borili kroz vatru da spasu oboje, ali Solrun je zbog posledica završila u komi mesec dana i prebačena je u Švedsku na lečenje.

Konačno je odletela kući dva meseca kasnije u zagrljaj svoj dečka.

Iako je bila uplašena da će je njen partner ostaviti kada vidi njene opekotine, Rahmon je dokazao da su njene brige neosnovane i da je sve vreme bio i biće tu za nju.

Dok se još uvek navikava na izlaske i suočava se sa zlostavljanjem i užasnim komentarima, Solrun daje sve od sebe da živi normalnim životom i planira da pomogne ljudima koji se suočavaju sa traumom i podigne svest o bezbednosti od požara.

Kako je izbio požar

Solrun je rekla: "Požar se dogodio 23. oktobra 2019. Moj dečko je iznajmio sobu, a ja sam prenoćila. Dok smo spavali, gazda je došao kući i počeo da kuva. Iz nekog razloga, ulje se zapalilo. Nije bilo aparata za gašenje požara, pa je uzeo lonac i pokušao da pobegne sa njim napolje. Ali odmah ispred ulaznih vrata ispustio je lonac i vatra se izuzetno brzo proširila po celoj kući. Bili smo u podrumskoj prostoriji tako da su nam ulazna vrata bila jedini izlaz. Probudili smo se i otvorili vrata spavaće sobe, videli vatru i uspaničili se".

- U sobi je postojao prozor na terasi koji je moj dečko pokušao da razbije kancelarijskom stolicom. Ali bilo je toliko dima i bili smo veoma slabi. Mislim da smo se vrlo brzo onesvestili. Koliko mi je rečeno, vatrogasci su stigli pet minuta kasnije i uspeli su da razbiju prozor. Našli su mog dečka na podu i uspeli su da ga izvuku. Ali, pošto ja nisam živeo tamo, nisu znali da će u sobi biti još jedna osoba. Kada je vatra bila pod kontrolom, slučajno su me našli u krevetu mog dečka i uspeli su da me izvuku - dalje je objasnila.

Bolan oporavak

Probudila se mesec dana kasnije u Švedskoj. Imala je cevi u grlu, bila je veoma dezorijentisana i uzimala sve vrste sedativa. Nakon mesec dana u komi, mišići su joj izgubili tonus. Posle toga usledile su operacije i učila je da hoda. Sve u svemu, bila je u Švedskoj dva meseca – jedan u komi, a drugi na rehabilitaciji.

Morala je na transplantaciju kože, kao i na operaciju, čiji je cilj bio čišćenje sluzi iz pluća.

Rahmon je bio opečen po rukama, grudima i leđima i bio je na kućnom lečenju, na Islandu. Solrun ga nije videla dva meseca.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Sólrún Alda Waldorff (@solrunalda)

- Provela sam mnogo vremena brinući se da će ovo biti previše. Ne samo da nisam izgledala kao ranije, već sam imala i ograničene mogućnosti i bila mi je potrebna pomoć u svemu. Bila sam zabrinuta da neće više želeti da bude sa mnom. Kada sam se vratila na Island, bio je divan i pun razumevanja. Potpuno je dokazao da su moje brige pogrešne. Shvatam da je to moj iracionalan strah, i on nikada nije pokazao niti učinio bilo šta da me natera da verujem da će otići - iskrena je bila Solrun.

Povratak u normalan život

Kada se prvi put probudila iz kome, Solrun nije shvatila koliko su teške opekotine bile, iako su joj pokrivale lice, ruke i noge. Kada je videla svoje lice ispod zavoja, bilo je prilično traumatično.

Svakodnevni život je težak za Solrun, čija su pluća teško oštećena u požaru. Solrun je rekla da ima malo energije.

- Ako jednog dana odem u supermarket, tog dana ne mogu mnogo više da uradim. Mogu da izdahnem samo sa 30-40 odsto pluća, a često dobijam bronhitis i upalu pluća - izjavila je za "Daily Mail".

Solrun očekuje i rekonstruktivna hirurgija lica. Ima problema sa otvaranjem usta jer ima toliko ožiljaka, pa bi morali da joj prošire usta, kao i da joj rekonstruišu nos. U početku, Solrun je bilo teško da izađe u javnost zbog reakcija ljudi, ali tvrdi da je od tada postala mnogo otpornija.

Video: Tara nam je pokazala kako joj izgleda ruka, nakon što se sekla staklom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA