≫ 

Ovo su jasni pokazatelji da je vaše prijateljstvo toksično

Ako se osećate iscrpljeno nakon svakog razgovora sa svojim prijateljem, velike su šanse da ste u toksičnom prijateljstvu

  • 0

Primetili smo da se previše priča o "crvenim zastavicama" u romantičnim vezama zbog trenda koji je potekao na društvenim mrežama. Ljudi su odgovarajući jedni drugima na objave delili svoja iskustva iz veza. Međutim, na crvene zastavice treba obratiti pažnju i u drugim odnosima, na primer u prijateljskim. Važno je paziti na crvene zastavice i izbaciti toksične ljude iz svog života, ma koliko su nam prethodno bili bliski.

Zbog toga smo odlučili da podelimo neke znakove koji će vam pomoći da malo bolje razmislite kod koga ste primetili sledeće obrasce ponašanja.

Neprestano vas omalovažavaju

Šaliti se sa prijateljima je jedna stvar, ali kada to preraste u konstantno ciljano ponižavanje, onda je to ozbiljan znak za uzbunu. Možda ćete vi isprva odbiti sebi da priznate da ste to primetili, ali ne možete ignorisati činjenicu da se osećate povređeno.

Ako vas je vaš prijatelj već neko vreme ismevao ili vam je upućivao podrugljive komentare, to je ozbiljna crvena zastavica. Takođe, ako su ljubazni prema vama kada ste nasamo, a počinju da vas vređaju kada ste u grupi, to je jednako loše.

Osećate se iscrpljeno

Ako se osećate iscrpljeno nakon svakog razgovora sa svojim prijateljem, velike su šanse da ste u toksičnom prijateljstvu. Vaši prijatelji bi trebalo da čine da se osećate prijatno i srećno, a ne suprotno.

Vi ste tu za njih, ali ne i obrnuto

Svi sa našim prijateljima delimo pojedinosti iz radnog okruženja, veza, porodice i slično, međutim, pazite na one prijatelje koji vam se obraćaju samo kada imaju neki problem.

Ako vas prijatelj kontaktira samo ako se suočava sa poteškoćama u životu i ako mu je potrebno da slušate (i nikada nije dostupan kada je obrnuto), to nije zdrav odnos.

Oni obezvređuju vaše probleme

Da li vaš prijatelj odbacuje vaše probleme i kaže da to "nije ništa strašno" i da ne treba da dramite svaki put kada podelite nešto o svom životu?

Nijedna osoba kojoj je zaista stalo do vas neće ignorisati vaše probleme i pokušati da se izvuče iz slušanja ili davanja saveta. Svako ko radi drugačije nije pravi prijatelj i bilo bi vam bolje bez njega.

Oni ne poštuju vaše granice

Ako vaš prijatelj nastavi da radi ili da se ponaša na određeni način koji se vama ne dopada, čak i nakon što ste mu objasnili svoja osećanja milion puta, to je crvena zastavica. U ovakvoj situaciji bilo bi mudro da direktno obrazložite svoja osećanja. Velike su šanse da će se braniti i nastaviti da se ponašaju na isti način.

Nijedno prijateljstvo, staro ili novo, nije vredno agonije. Bilo bi vam dobro da prekinete veze sa svojim toksičnim prijateljem i okružite se ljudima kojima je iskreno stalo do vas.

Video: Neki imaju kratak fitilj, drugi su staloženi: Kako horoskopski znaci reaguju kada se naljute

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA