4 stvari koje su pogubne za emotivnu vezu i uglavnom vode raskidu: Jedna je ključna

Stručnjaci za veze otkrivaju šta je to što je pogubno za vezu i vodi njenoj propasti

  • 0
Sastanak, svađa, ljubav, izlazak, nepoverenje, prepirka Foto: Shutterstock

Održavanje zdrave emotivne veze u kojoj su partneri zadovoljni i srećni zahteva ulaganje obe strane, ali i neke stvari koje su presudne da bi ona opstala.

Osnova svake zdrave veze su poverenje, poštovanje, razumevanje, kompatibilnost i, naravno, ljubav.

Ali, nije svaki odnos baziran na ovim kvalitetima. Stručnjaci za veze otkrivaju koje četiri stvari su pogubne za vezu i vode njenoj propasti.

1. Pitanja poverenja

Poverenje je neophodno za druženje i intimnost i od velike je važnosti za održavanje odnosa. Ipak, to je takođe jedna od najtežih stvari koju je teško steći i zadržati. Pitanja poverenja se kreću od finansijskih izbora do emocionalne pouzdanosti.

Često u vezama postoji suštinsko pitanje o kome se nikada nije razgovaralo i koje se nije rešeno, kao što je, na primer, nemogućnost da se partneri dogovore o preseljenju. Vremenom se ovi nerešeni problemi mogu preneti u vašu svakodnevicu, bacajući oblak sumnje i na najobičnije situacije.

2. Neverstvo i ljubomora

Iako se poverenje može slomiti u mnogim aspektima veze, najteže je prevazići sumnjivu ili potvrđenu neveru. Od emocionalnih afera do fizičkih zabavljanja, nevera ima tendenciju da uništi skoro polovinu veza na koje utiče.

Čak i ako odlučite da ostanete zajedno, pokušaji da ponovo izgradite ono što ste ranije imali su naporno i emocionalno iscrpljujuće iskustvo. To važi i za slučajeve u kojima se zapravo nije dogodila afera, ali su iznete optužbe.

Pošto je neverstvo tako razorno iskustvo, lažno optuženi može da se oseća kao napadnut, a to će uništiti poverenje i intimnost.

Devojka, momak, mladic, par, raskid, problem, svadja Foto: Shutterstock

3. Teškoće u komunikaciji

Komunikacija je ključna za dobru i zdravu vezu. Bez nje nema opsatanka na duge staze. Mnogi parovi se bore sa komunikacijom, često tvrdeći da govore različitim jezicima. Ipak, neuspeh u komunikaciji može dovesti do toga da nekada bliski partneri postanu udaljeni, živeći više kao cimeri nego kao partneri.

Vremenom ćete početi da se osećate izolovano i usamljeno i možda ćete potražiti emocionalnu intimnost na drugom mestu. Nedostatak komunikacije takođe može dovesti do prezira ili tendencije da se svaki smisleni razgovor pretvori u sarkazam i omalovažavanje, a ne u zdravu razmenu mišljenja.

4. Nedostatak kompatibilnosti

Suprotnosti se mogu privlačiti, ali je izuzetno teško će biti održati vezu između dva potpuno različita partnera. Osnovna kompatibilnost u stvarima kao što su vrednosni sistem i pogled na svet je od suštinskog značaja za skladnu, dugoročnu vezu.

Ukoliko ste radikalno drugačiji, poštovanje i kompromis su apsolutno teško izvodljivi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA