Da li ste čuli za sigma muškarce? Zbog njih alfa mužjaci padaju u zaborav

Sigma muškarci su "vukovi samotnjaci", međutim, pod određenim okolnostima oni se pretvaraju u moćne vođe

  • 2
muškarac, odelo, džentlmen Foto: Shutterstock

Kada je reč o tipovima ličnosti u muškoj hijerarhiji, obično se svi pripadnici jačeg pola dele u dve kontrastne grupe: alfa i beta mužjaci.

Oni koji pripadaju alfa grupi su ekstroverti, vođe i vole da su u centru pažnje, dok beta muškarci žive u senci, izvršavaju naredbe, slede nekoga. Međutim, da li se pored alfa i beta muškaraca čuli i za stigma muškarce?

Ko je sigma muškarac?

Sigma muškarac je žargonski izraz koji se koristi u maskulinim supkulturama za popularnog, uspešnog, ali veoma nezavisnog i samopouzdanog muškarca. Drugi izraz za sigma muškarca je "vuk samotnjak".

Sigma muškarac je osoba kojoj nije potrebno prihvatanje i opravdavanje drugih, tuđe mišljenje o sebi ostavlja sa strane i gleda širu sliku. Ovakav muškarac nije drzak niti nešto preterano glasan, naprotiv, on je smiren, samouveren i pribran. Ovaj tip je introvertan, izvan uobičajenog i obično se ne uklapa u veće grupe. Pristojan je, uvek misli o tome šta govori i svestan je sebe i svoje okoline. 

Baš zbog toga što ne otkrivaju puno o sebi, oni su donekle misteriozni za pripadnice ženskog pola, što je kvalitet koji mnoge od njih smatraju privlačnim.

Sigma prati obrazac korišćenja (često uzastopnih) slova grčkog alfabeta za stvaranje društvene hijerarhije muškosti, na primer, alfa, beta, gama, delta i omega muškarci. Čini se da je izraz sigma muška kreacija ekstremno desničarskog aktiviste i pisca Teodora Roberta Bila, koji se naziva Vok Dai. Beale je počeo da koristi termin još u januaru 2010. godine, kada ga je definisao na svom blogu. Zašto je Beale odabrao upravo sigmu nije poznato.

Bil je opisao sigma mužjake kao "vukove usamljene" i uporedio ih sa introvertnim alfa mužjacima. On je izdvojio filmske likove glumca Klinta Istvuda kao primere sigma muškaraca. U novijoj objavi na ovu temu, on je definisao sigma muškarce kao "autsajdere koji ne igraju društvenu igru i u svakom slučaju uspevaju da pobede". Prema Bilu, alfa mužjaci ne vole sigma mužjake jer sigma mužjaci bez napora uspevaju u mnogim životnim segmentima, dok alfa mužjaci moraju naporno da rade da bi postigli svoj status.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Običan

    10. jun 2022 | 12:29

    Dok vi ustanovite ko ste i šta ste, pa razradite strategiju ja prosto pitam i oko polovine pristane a vi teoretišite i dalje...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA