6 saveta za uspešan brak: Iznenadiće vas šta bračni savetnik stavlja na prvo mesto

Bez obzira da li razmišljate o veridbi, odnedavno ste u braku ili ste proslavili više godišnjica, ovi bezvremenski saveti će vam sigurno pomoći

  • 2
zlatne burme Foto: Pixabay

Brak, suprotno od romantičnih komedija, ne znači automatski da samim izgovaranjem "Da, prihvatam" ulazite u život pun cveća i leptirića. Naprotiv, zajednički život iz dana u dan zahteva dosta rada i razumevanja, i u krajnjem slučaju, nije sramota potražiti i stručne savet o braku kako bi vaša ljubavna priča napredovala na duge staze.

Licencirani bračni i porodični terapeut Rejčel Facio, kako prenosi Brides.com, specijalizovana za veze, podelila je svoje najbolje (i najsočnije) savete o tome kako da nastavite da rastete zajedno - kao par. Facio je terapeut iz Kalifornije, specijalizovana za podršku parovima da se ponovo povežu i uživaju jedno u drugom... bilo za stolom za večerom ili u postelji.

Bez obzira da li razmišljate o veridbi, odnedavno ste u braku ili ste proslavili više godišnjica, ovi bezvremenski saveti će vam sigurno pomoći.

1. Kvalitet, a ne kvantitet vašeg intimnog života je ono što se računa

Svako ko je ikada računao koliko često bi trebalo da razmenjuje nežnosti sa "drugom polovinom", vreme je da se oslobodi proizvoljnih matematičkih jednačina.

- Davno su prošli dani savetovanja da će, ako ste intimni sa svojim partnerom X puta nedeljno, vaš brak biti čvrst kao kamen. To je potpuna neistina. Ako se zdrava intimnost dešava pola vremena u vašoj vezi, tj. maženje, flertovanje, igranje, deljenje, podrška, izazivanje, istraživanje i uz to ste i fizički intimni, onda ste bolji od polovine parova na planeti - tvrdi terapeutkinja.

2. Granice su vaš prijatelj

Ispostavilo se da briga o sebi nije samo trendi Instagram hir, već je neophodna komponenta svake dobro izbalansirane veze. Kako Facio objašnjava, "čvrste granice oko brige o sebi, provođenja vremena zajedno kao par i provođenja vremena sa porodicom i prijateljima su ključne za maraton koji se zove brak.“

Ako ste redovno iscrpljeni, pravo je vreme da procenite da li imate nezdrave granice oko posla, obaveza prema drugima, deci, prijateljima, porodici..., jer to ne utiče samo na vas kao pojedinca, već i na vašu "drugu polovinu".

Venčanje, mladenci, brak Foto: Pixabay

3. Svađa je zaista zdrava kada se pošteno završi

Verovatno smo svi čuli da svađe mogu da budu dobra stvar u vezi, ali kako osigurati da ostanu produktivne?

- Zdrave nesuglasice su deo rastućeg braka koji se razvija, ali samo dok to radite pošteno. Ništa ne izaziva žučniju raspravu od partnera koji se oseća nevidljivo ili nečujno. Konstruktivno raspravljati znači držati se "ja" izjava, odnosno započinjati razgovor sa „osećam ovo“, umesto „ti si ovo uradio“. Takođe, slušanje, prihvatanje i razmišljanje o tome šta vaš partner kaže, i to pre nego što podelite svoj stavov i mišljenje o tome. I, da, savladajte prekidanja dok onaj drugi govori - savetuje stručnjak za veze.

4. Pre nego što imate decu nabavite kućnog ljubimca

Ako ste radoznali o tome kakva ste vrsta roditelja, kakva očekivanja imate od roditeljskih uloga i projekcijama iz vašeg detinjstva, prvo idite i usvojite zajedničkog kućnog ljubimca.

- Onda tek budite otvoreni i iskreni u vezi s tim kako je odgajati svoju krznenu bebu sa svojim dečkom. Ovo će vam dati dobar uvid i dijalog o budućim stvarima koje treba da uzmete u obzir prilikom podizanja porodice - savetuje Facio.

5. Partnerova porodica je i vaša porodica

Kada se udate za nekoga, takođe se obavezujete na kontakte sa celom njegovom porodicom. U Facionoj praksi često se pojavljuju sukobi oko vođenja ove dinamike, a njen savet je prilično jednostavan.

- Svedite olajavanje porodice na minimum, jer ništa ne razbija partnerstvo brže od osećaja da vaš supružnik mrzi vašu porodicu. Međutim, trebalo bi i da držite zdravu distancu, po potrebi. To ne znači da ne možete da imate ograničeno vreme druženja sa njima i čvrste granice u odnosima sa njima, ali zapamtite – oni su i dalje porodica, napravili su vašeg partnera i nikuda ne idu - podseća terapetkinja.

6. Pričajte o novcu

Ako vidite reč na "N" i to vas čini nervoznim, budite uvereni - 100 posto niste sami u tome.

- Svako ima problema sa novcem. Sedite i razgovarajte koliko vas dvoje zarađujete i gde sve novac "ide" svakog meseca. Ko je potrošač, a ko štediša? Kako se osećate povodom velikih kupovina, odmora, štednje i planiranja za budućnost? Razgovarajte o tome mnogo, i to na početku veze, odnosno braka - savetuje Facio.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Miloš

    20. jun 2022 | 05:51

    5. Partnerova porodica je i vaša porodica Koda su žene u pitanju to nemoguće, nažalost. Da li ih ista majka rađa ili šta već.

  • Mašan Lekić

    20. jun 2022 | 08:26

    Žena najviše voli pare i svoju familiju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA