Gaslajting u vezi: 4 načina koja otkrivaju da ste žrtva manipulatora

Da li vaš partner odbacuje vaša osećanja svaki put kada želite da razgovarate o nečemu?

  • 8
Par, ljubav, svađa Foto: Pexels

Verovatno ste ranije čuli termin gaslajting, ali da li znate šta to znači?

Jednostavno rečeno, gaslajting je tehnika koja menja nečiju percepciju stvarnosti. To znači da će se neko potruditi da izmeni vašu percepciju realnosti u cilju kontrolisanja. Kada vas neko "gasi", možda ćete se naći u situaciji da preispitujete svoja mišljenja, sećanja i emocije i potpuno ćete zanemariti ono što vidite i čujete, jer će vas druga osoba ubediti u skroz suprotno - u ono što njoj odgovara kako biste se ponašali kako njoj odgovara.

U većini slučajeva, žrtve čak i ne shvataju da neko pokušava da ih izmanipuliše, a taj neko može biti bilo ko iz vašeg okruženja - najbliži članovi porodice, ljudi sa posla ili prijatelji. Ovde govorimo o znacima gaslajtinga u emotivnoj vezi, odnosno o onome što vama radi vaš partner.

1. Počinjete da sumnjate u sebe

Svaka veza ima svoje izazove, a ponekad to znači i suočavanje sa sopstvenim ne baš lepim osobinama. Međutim, ako na kraju preispitate svoju stvarnost do tačke u kojoj se osećate frustrirano i bespomoćno, to je glavni znak da ste gaslajtovani.

Ako primetite da stalno preispitujete svoje odluke (pod ne toliko direktnim pritiskom partnera), ozbiljan je znak da će se manipulisanje nastaviti sve dok svoje ponašanje potpuno ne prilagodite njegovim željama.

2. Vaš partner odbacuje vaša osećanja

Da li vaš partner odbacuje vaša osećanja svaki put kada želite da razgovarate o nečemu? Da li manipuliše tako da mislite da preterujete ili da ste krivi, iako niste?

Razumljivo je ako je ovo jednokratna stvar, ali ako je ignorisanje ili potkopavanje vaših osećanja postalo obrazac, vreme je da se tome stane na kraj, jednom zauvek.

3. Vaš partner se nikada ne izvinjava za svoje ponašanje

Ukoliko vaš partner odbija da prizna činjenicu da vas je povredio ili da vam se izvini, to verovatno znači da ga nije briga za vaša osećanja.

Ako ste se doveli u situaciju da nekoga molite da vam prizna da je pogrešio, onda je veza u ozbiljnom problemu.

4. Prebacivanje krivice

Prebacivanje krivice je još jedna uobičajena taktika gaslajtinga. Svaka vaša diskusija se na kraju svede na to da ste vi krivi za nešto što se dogodilo. Ako pokušate da razgovarate o tome kako se osećate zbog ponašanja vašeg partnera, a on izvrće razgovor i izmanipuliše vas tako da mislite da ste krivi, morate da izađete iz toksične veze.

Drugi uobičajeni znaci uključuju potrebu za izvinjenjem sve vreme, gubitak poverenja, stalnu anksioznost ili nervozu... Ako ste imali takve znakove, vreme je da potražite pomoć stručnjaka i izađete iz situacije pre nego što se stvari pogoršaju.

Video: Car hvatao Dalilu za vrat, ona ga štipala i udarala mu šamare: Drama najkontroverznijeg para Zadruge

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA