Zašto je naizgled nevini poljubac Roka Hadsona i Linde Evans u "Dinastiji" zapalio tadašnje medije?

Bio je to čedan poljubac, čak i po tadašnjim televizijskim standardima, ali je generisao naslove novina širom sveta

  • 0
Rok Hadson Rock Hudson

Foto: kpa Publicity/United Archives/Profimedia, Profimedia/Everett

Kada je gostujuća zvezda Rok Hadson, nekada veliki glumac i poznati muški zavodnik, koji je ekran delio sa najpoznatijim ženama tadašnjeg Holivuda, doslovno površno sklopio usne sa zvezdom serije Lindom Evans u epizodi kultne sapunice "Dinastija" u februara 1985. godine, novinski naslovi širom sveta su eksplodirali.

Uprkos bogatoj glumačkoj karijeri i brojnim ulogama, Hadson je, nažalost, kao svoju trajnu zaostavštinu ostavio preranu smrt u 59. godini 2. oktobra 1985. godine, od tada neshvaćene i ozloglašene bolesti koju je do pred kraj života čuvao u tajnosti od svih.

Hadson je krio svoju dijagnozu

- Moram da poljubim Lindu. Šta ću dođavola da radim?  - navodno je pitao svog privatnog sekretara nakon što je dobio scenario za "Dinastiju" nedelju dana pre nego što je scena ljubljenja bila zakazana za snimanje krajem 1984. Naime, čuvenom holivudskom zavodniku postavljena je dijagnoza da boluje od HIV-a u toku iste te godine, a Hadson je držao detalje o tome u tajnosti, pokušavajući da prikrije ne samo oboljenje već i svoju homoseksualnost od obožavalaca. Hadson o tome nije obavestio ni Evansovu niti producenta emisije Arona Spelinga.

Rok Hadson Rock Hudson

Foto: kpa Publicity / United Archives / Profimedia

Prema memoarima „Rok Hadson, njegova priča“, glumac je koristio više sprejeva i vodica za ispiranje usta pre snimanja, a kada se scena završila, javio je svojoj sekretarici: „Sa poljupcem je gotovo. Hvala Bogu!"

Hadsonovo zdravstveno stanje otkriveno je svetu nakon njegovog iznenadnog kolapsa u hotelu "Ric" u Parizu u julu 1985. godine, nekoliko meseci nakon ove epizode. Prebačen je u američku bolnicu u Neuiliju, gde je prvi put objavljeno da se leči od raka jetre. Počeli su da kruže i drugi izveštaji da ima sidu i da traži lečenje u Francuskoj. Za nekoliko dana, Hadsonov portparol potvrdio je da glumac pati od sindroma stečene imunodeficijencije, zbog čega je tada vraćen u Sjedinjene Države na dalje lečenje. Bio je prva velika javna ličnost koja je otvoreno priznala svoju dijagnozu side.

Izveštaji i tračevi o tome da je Hadson možda zarazio Evansovu sa HIV-om na setu počeli su da kruže u svim vestima i tabloidima i eksalirali su u roku od mesec dana od njegove julske izjave kojom je potvrdio dijagnozu. S ozbirom na to da se tada malo znalo, a da javno obrazovanje o ovoj bolesti nije ni postojalo, nepotkrepljeni izveštaji pomogli su da se podstaknu glasine o zarazi, uprkos tome što su neki medicinski savetnici u to vreme izjavili da nema dokaza da sida može da se prenese povremenim ljubljenjem.

Kako su se širile vesti o njegovoj dijagnozi, tako su se širili izveštaji da je Evans histerična i da se plaši za svoj život nakon interakcije sa Hadsonom, očajnički tražeći da se testira na ovu bolest. Producenti "Dinastije" ubrzo su se obratili izveštajima.

- Sve što joj se pripisuje - da traži krvne pretrage, da tuži Roka Hadsona, da je u panici - nije istina - demantovao je vesti o panici na setu portparol "Dinastije".

- Kada smo radili tu scenu, Hudson je bio veoma pažljiv prema meni. Kao rezultat toga, ponovo smo ga snimili jer je rečeno da nije bio dovoljno strastven. A kasnije, kada sam saznala da ima sidu, shvatila sam koliko se trudila da me zaštiti - izjavila je jednom prilikom Linda Evans.

Ona je tom prilikom čak dodala i da, retrospektivno gledano, veruje da je taj period bio veoma dobar period u njenom životu jer je "morala da vidi ko su ljudi“, priznajući da su neki počeli čak i da se klone nje.

- Ljudi me više nisu ni grlili - prisetila se Evansova.

Linda Evans

Foto: Profimedia

Hadsonova bolest je inspirisala mnoge

Evansova je ostala odan prijatelj Hadsonu tokom njegovih poslednjih meseci, kao i njegovi bivši partneri Elizabet Tejlor i Doris Dej.

- Veoma sam tužna što se, dok se Rok bori za život, ovakve stvari dešavaju. Moja jedina briga je Rok. On je tako divan, ljubazan čovek… Najvrednije što možemo da naučimo iz cele ove situacije sa Rokom je da moramo da budemo bolje informisani o sidi i da ne poludimo i ne paničimo i počnemo da pretpostavljamo stvari koje jednostavno nisu istinite - izjavila je tada Evansova.

Kada je čuvena Liz Tejlor posetila Hadsona u Medicinskom centru UCLA nakon njegovog povratka iz Francuske, bila je više zabrinuta za njen uticaj na njegov imuni sistem nego za sopstveno zdravlje, naveo je tada "People". Hadsonova bolest i njegova smrt podstakli su glumicu da učini nešto i pomogne u borbi protiv HIV-a. Zaprepašćena njegovom patnjom i osudom javnosti koja je bila usmerena na obolele, 1985. godine se pridružila maloj grupi lekara i naučnika koji su formirali Američku fondaciju za istraživanje AIDS-a, a 1991. godine je osnovala sopstvenu organizaciju Elizabet Tejlor AIDS Fondacija.

Manje od mesec dana pre smrti, Hadson je trebalo da prisustvuje nastupu kako bi pomogao u prikupljanju novca za pronalaženje leka za sidu. Navodno je kupio karte u vrednosti od 10.000 dolara, ali je na kraju ipak bio previše bolestan da bi lično prisustvovao.

Umesto toga, poslao je telegram koji je uključivao sledeće: "Nisam srećan što sam bolestan. Nisam srećan što imam sidu. Ali ako to pomaže drugima, mogu bar da znam da je moja nesreća imala neku pozitivnu vrednost.”

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA